Çocuklarda bu yürüyüş şekline dikkat

0
genişletmek

Parmak ucunda yürüme bebeklerde ve 2 yaş altı çocuklarda sıklıkla görülebilen bir durumdur. Altta yatan bir hastalık yoksa çocuklarda 2 yaşından sonra bu durumun düzelmesini bekleriz.

Parmak ucunda yürümek oldukça yaygındır. Beş buçuk yaşında, normal gelişim gösteren çocukların %2'si hâlâ parmak ucunda yürüyebiliyor. Bu yaşta gelişim bozukluğu veya gecikmesi olan çocukların %41'i de parmak ucunda yürüyor.

Parmak ucunda yürümenin en yaygın nedenleri nelerdir?

Kısa Aşil tendonu: Topuk ve baldır kaslarını birbirine bağlayan Aşil tendonunun kısalığı parmak ucunda yürümenin nedenlerinden biri olabilir.

Serebral palsi: Doğumdan önce, doğum sırasında veya sonrasında olgunlaşmamış beyinde meydana gelen hasardan sonra ortaya çıkan bu hastalıkta parmak ucunda yürümek yaygın bir durumdur.

Kas hastalıkları: Kas liflerinin olağandışı şekilde hasar görmeye eğilimli olduğu ve zamanla zayıfladığı bu hastalık grubunda bazen ayak parmak ucunda yürüme meydana gelebilir. Çocuğunuz parmak ucunda yürümeye başlamadan önce normal bir şekilde yürüyorsa bu teşhis daha muhtemel olabilir.

Otizm: Parmak ucunda yürüme, çocuğun başkalarıyla iletişim kurma ve etkileşim kurma yeteneğini etkileyen otizm spektrum bozukluklarıyla da bağlantılıdır.

Parmak ucunda yürüme nasıl teşhis edilir?

Parmak ucunda yürüme tanısı genellikle hastanın yürüyüşünün gözlemlenmesi, fizik muayene ve gerekirse görüntüleme yöntemleriyle konulabilir.

Tedavisi nedir?

Prof. Dr. Aybars Kıvrak, “Bazı çocuklar zaman zaman parmak ucunda yürüyebiliyor, zaman zaman da topukları yere sağlam basarak yürüyebiliyor.” Bu şekilde yürümeyi alışkanlık haline getiren çocukların genellikle tedaviye ihtiyacı yoktur. Ancak ayak bileği arkası çok sert olan hastalarda çocuğun yaşına göre farklı tedavi yöntemleri uygulanır. Fizik tedavi uygulamaları, alçı veya ortez ile tedavi edilebilir. Ayrıca bazı hastalarda botulinum toksini uygulamaları da faydalı olabilir. İlerlemiş veya inatçı vakalarda cerrahi tedavi gereklidir. “Çocuğunuz parmak ucunda yürüyorsa tedavinin gecikmemesi için en kısa sürede bir ortopedi uzmanına başvurmanız tavsiye edilir” dedi.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber
meritking casibom giriş