Çin’den AB’nin elektrikli araçlara ilave vergi kararına tepki: ‘Açık bir korumacılık eylemi’

0
Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Çin, Avrupa Birliği'nin elektrikli araçlara ek gümrük vergisi getirme kararına tepki göstererek, eylemi “korumacılık” olarak nitelendirdi.

REKLAM

Avrupa Komisyonu'nun Çin yapımı elektrikli araçlara yönelik sübvansiyonlara ilişkin soruşturmanın ön sonuçları sonrasında getirdiği ek gümrük vergisi kararının yansımaları devam ediyor.

Çin Ticaret Bakanlığı sözcüsü He Yadong, Perşembe günü düzenlediği haftalık basın toplantısında Avrupa Birliği'nin (AB) kararını hedef aldı ve bunu “bariz bir korumacılık eylemi” olarak nitelendirdi.

“Bu karar, yalnızca Çin'in elektrikli araç endüstrisinin meşru hak ve çıkarlarına zarar vermekle ve Çin ile Avrupa arasında yeni enerji araçlarında karşılıklı yarar sağlayan işbirliğini bozmakla kalmayacak, aynı zamanda AB'ninkiler de dahil olmak üzere küresel otomotiv endüstrisini ve tedarik zincirlerini de yok edecek.” söz konusu. Yadong açıklamasında şunları söyledi. “Bu onu mahveder” dedi.

AB'nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu, Çin ile müzakerelerin etkili bir çözüme ulaşmaması halinde, Temmuz ayının başından itibaren Çinli otomobil üreticilerine yüzde 38'e varan ek vergiler getirecek geçici tarifeler uygulayacağını duyurdu. seviye akım oranı %10'dur.

Avrupa Komisyonu tarafından geçen yıl başlatılan bir soruşturmada, Çin menşeli elektrikli araçların yapay olarak düşük fiyatlarla satıldığı ve bunun Avrupa endüstrisine zarar verdiği ortaya çıktı.

Önerilen ek gümrük vergileri şirkete bağlı olarak değişecektir. Sonuç olarak BYD için %17,4, Geely için %20 ve SAIC Motor Corp Ltd için %38,1. Tesla ve BMW de dahil olmak üzere soruşturmada işbirliği yapan diğer Çin merkezli elektrikli araç üreticileri de %21 vergiye tabi olacak. İşbirliği yapmayanlar yüzde 38,1'lik bir oranla karşı karşıya kalacak.

Çinli sözcü, Pekin'in konuyu Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) havale etme hakkını saklı tuttuğunu ve “Çinli işletmelerin meşru haklarını ve çıkarlarını korumak için gerekli tüm önlemleri alacağını” söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden da son haftalarda Çin'in elektrikli araçlarına, gelişmiş pillerine, güneş pillerine, çelik, alüminyum ve tıbbi ekipmanlarına büyük yeni tarifeler uyguladı.

Biden, Çin hükümetinin sağladığı sübvansiyonların, ülkedeki şirketlerin kâr etmek zorunda kalmamasını sağlayarak onlara küresel ticarette haksız avantaj sağladığını söyledi.

“Yavaş Çekimde Araba Kazası”

Analistler, tüketiciler için fiyatları artıracak ve hem Avrupa'da hem de Çin'de ihracatçılara ve onların çalışanlarına zarar verecek ciddi bir ticaret savaşı riski konusunda uyarıyor.

Çin'deki Avrupa Ticaret Odası Başkanı Jens Eskelund, bu yılın başlarında “Bu, bir araba kazasını ağır çekimde izlemeye benziyor” dedi.

“Kaza henüz meydana gelmedi ve… hâlâ bir çıkış yolu bulmak mümkün. Konu giderek daha acil hale geliyor.”

Ocak ayında Çin, bir uyarı olarak Fransız konyağı da dahil olmak üzere Avrupa konyak ihracatına yönelik bir anti-damping soruşturması başlattı. Fransa, Çarşamba günü tarifelerin açıklanmasına yol açan AB soruşturmasının önemli bir destekçisiydi.

AB ayrıca Çinli rüzgar ve güneş enerjisi şirketlerine verilen sübvansiyonları araştırıyor ve Avrupalı ​​üreticilerin uzun süredir şikayet ettiği bir konu olan Çin'in tıbbi cihazlar için pazar erişimini adil olmayan bir şekilde sınırladığı yönündeki şüpheleri inceliyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber
meritking casibom giriş