Fazla kiloların gizli nedeni bu sendrom olabilir

0
genişletmek

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Meral Sönmezer konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.

PKOS ilk dönemde herhangi bir belirti vermese de zamanla bazı belirtilerle kendini göstermeye başlar. Belirtiler kişiden kişiye değişmekle birlikte çoğu kadında görülen ortak belirtiler şunlardır: Kandaki androjen hormonunun artmasına bağlı olarak ortaya çıkar; Yağlı cilt, sivilce, erkek tipi saç büyümesi, saçların koyulaşması ve kalınlaşması ve aşırı saç dökülmesi, adet görmeme veya yumurtlama düzensizliğine bağlı adet düzensizliği, hamile kalmada zorluk, tekrarlayan düşükler, kısırlık, özellikle karın bölgesinde yağlanma gibi sorunlar , kilo alma ve kilo vermede zorluk, cilt renginin koyulaşması ve boyun, kasık, koltuk altı ve göğüs altı gibi sürtünmenin yüksek olduğu bölgelerde derinin kalınlaşması gibi kilo sorunları, depresyon ve ruh hali değişiklikleri. , yüksek tansiyon, insülin direnci, uyku apnesi, horlama, endometriyum hiperplazisi (rahim duvarının kalınlaşması) gibi belirtilerle kendini gösterir.

Polikistik over sendromu (PCOS) nasıl teşhis edilir?

Polikistik over sendromunun tanısı; Hasta şikayetleri, fizik muayene, ultrason ve kan testleri ile teşhis konulabilir. PKOS tanısına yönelik spesifik bir test bulunmamakla birlikte tipik belirtileriyle karşımıza çıkar. PKOS tanısı konulabilmesi için tanı kriterlerinden en az ikisinin karşılanması gerekir;

-Uzun adet gecikmeleri veya adet görmeme gibi yumurtlama bozuklukları.

– Ultrasonda tipik bir polikistik over (PCO) görüntüsünün gözlenmesi ve ultrasonda yumurtalıkların birinde veya her ikisinde yer alan, çapı 8-10 mm'yi geçmeyen çok sayıda kistin (folikül) varlığının görülmesi.

-Polikistik over sendromunda hormon testleri ve tam kan sayımı ile kandaki androjen hormonları ile FSH ve LH adı verilen hormonların düzeylerinin belirlenmesi hastalığın teşhisinde önemlidir. Üstelik; Teşhis için gerekli kriterler ayrıca aşırı kıl büyümesi veya kalınlaşması ve androjen hormonlarının yüksek seviyeleri gibi hiperandrojenizm (aşırı androjen) belirti ve semptomlarının varlığını da içerir.

PKOS tanısı için ultrasonda PKOS varlığı, yumurtlamanın olmaması veya sadece hiperandojenizm tek başına yeterli değildir ve en az iki bulgunun aynı anda gözlenmesi gerekir. Aynı zamanda hastanın tansiyonu ve kan şekeri düzeyi de kontrol edilmelidir.

Polikistik over sendromunun tedavisi

PKOS'un standart ve kesin bir tedavi yöntemi olmasa da uygulanacak tedavi yönteminin hastada gözlenen şikayetlere ve hastanın genel durumuna göre doktor tarafından kişiye özel planlanması gerekmektedir. Hastalığın uzun süre tedavi edilmediği durumlarda; Tip 2 diyabet, yüksek kolesterol, hipertansiyon, kalp hastalıkları, obezite ve rahim kanseri gibi hastalıkların gelişmesine zemin hazırlıyor. Doğrudan hastalarda karşılaşılan en yaygın sorunlardan biri de yumurtlama bozuklukları nedeniyle hamile kalamamadır. PKOS kronik bir hastalıktır ve tedavide ilk adım bu hastalığın tanınması ve uygun yaşam tarzının benimsenmesi olmalıdır. Bu nedenle bu hastalığa yakalanan kadınların öncelikle sağlıklı beslenme, egzersiz ve kilo kontrolü gibi faktörlere dikkat etmesi gerekmektedir.

Vücutta hormonal dengenin sağlanmasına, yağ ve şeker metabolizmasının dengelenmesine yönelik farmakolojik tedaviler; Yumurtlama fonksiyonu bozulan hastalarda yumurtlamanın tekrar sağlanması için ilaç tedavileri veya laparoskopik (kapalı) yöntemlerle yumurtalıklara cerrahi müdahaleler yapılmaktadır. Ayrıca hastanın diyetisyenin hazırladığı kişiye özel PKOS diyeti ve fiziksel aktivite ile tedavi sürecini desteklemesi gerekmektedir.

Birçok hastalıkta olduğu gibi PKOS'ta da erken teşhis, hastalığın ilerlemesinin durdurulması ve yol açacağı sorunların önlenmesi açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle PKOS belirtileri yaşıyorsanız kesin tanı için bir jinekolog ve kadın doğum uzmanına başvurmalısınız.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber
meritking casibom giriş