Sakarya Gaz Sahası’nda günlük üretim 5,5 milyon metreküpe ulaştı

0

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Kanal 7'de katıldığı programda enerji sektöründeki gelişmeleri değerlendirdi.

2053 hedefleri doğrultusunda Türkiye'nin maden ve enerjide net ihraç eden ülke haline gelmek için çalıştığını anlatan Bayraktar, bu anlamda yerli ve yenilenebilir kaynak kullanımının artırılmasının önemli olduğunu söyledi.

Bayraktar, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığının azaltılmasına yönelik çalışmaların hızla devam ettiğini söyledi.

“Akkuyu nükleer santrali tamamlandığında her yıl 7 milyar metreküp doğalgaz ithalatının önüne geçmiş olacağız.”

Hedefin her yıl 5 bin megavatlık yeni rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesi kurmak olduğunu hatırlatan Bayraktar, gün içinde rüzgar ve güneş enerjisinde kesintiler olabileceğinden enerji ihtiyacının nükleer, doğalgaz gibi kaynaklarla çeşitlendirilmesi gerektiğini kaydetti. , hidroelektrik ve kömür.

Bayraktar, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) 4 reaktörün inşaatının aynı anda devam ettiğini belirterek, şöyle konuştu: “Hedefimiz bu yıl ilk reaktörün testlerine başlamak. Yılda 4 reaktörü hizmete sokmayı hedefliyoruz. 2028 yılına kadar uzaklaşacağız. Tam kapasite devreye girdiğinde elektrik ihtiyacının yüzde 100’ünü karşılayacak.” “Bunlardan 10'u tatmin olacak. Akkuyu nükleer santrali tamamlandığında her yıl 7 milyar metreküp doğalgaz ithalatının önüne geçmiş olacağız.” dedi.

Uzun vadeli hedefin nükleer enerjide 20 bin megavat kurulu güce sahip olmak olduğunu anlatan Bayraktar, Sinop ve Trakya'da büyük santrallerin planlandığını, küçük modüler reaktör alanına da girmek istediklerini açıkladı.

Bayraktar, 2016 yılında geliştirilen “Milli Enerji ve Maden Politikası” kapsamında 4 gemilik filoyla çalışmaların yürütüldüğünü vurgulayarak, şöyle konuştu: “Sakarya gazında günlük üretimi 5,5 milyon metreküp artırdık. 2,4 milyon konutun ihtiyacının sahadan karşılanabileceği anlamına geliyor.”

Karadeniz'de büyük bir potansiyel bulunduğunu vurgulayan Bayraktar, şöyle konuştu: “Fatih, Yavuz ve Kanuni gemileri Sakarya sahasında üretim faaliyetinde bulunuyor. Hedefimiz Karadeniz'deki üretimi artırmaktır umarım 6 milyonu görürüz. Ağustos ayında 10 milyon metreküpe ulaşmayı hedefliyoruz. 2025 yılı başında. değerlendirmesini yaptı.

Bölgedeki rezervleri artırma çalışmalarının sürdüğünü söyleyen Bayraktar, Karadeniz'de yeni lokasyonlarda petrol ve doğal gaz aramayı planladıklarını, Abdülhamid Han sondaj gemisinin ise Karadeniz'de arama ve üretim artışı amacıyla kullanılacağını vurguladı. Deniz.

Batı Karadeniz bölgesinin öncelikli olduğunu anlatan Bayraktar, Kastamonu, Sakarya, Sinop ve Rize açıklarında sismik çalışmaları tamamlanmış ve neredeyse sondaja hazır yatakların bulunduğunu söyledi.

Gabar'daki 41 kuyuda 45 bin varil üretim

Bayraktar, Gabar'daki 41 kuyuda 45 bin varil üretim gerçekleştiğinin altını çizerek, şöyle konuştu: “Yoğun çalışmalar devam ediyor. Üretimi belki 100 bin varilin üzerine çıkaracak çalışmalar yürütüyoruz. Katkı sağlayacak bir projeden bahsediyoruz. Yılda 3 milyar dolar.” dedi.

Gabar dışında da petrol üretim sahalarının bulunduğunu belirten Bakan Bayraktar, şöyle devam etti:

“Diyarbakır'da 15 bin varilin üzerinde petrol üretiyoruz. Batman'da ise 10 bin varilin üzerinde üretim var. Türkiye'nin üretimi sadece buralarla sınırlı değil. Gabar'da gün geçtikçe Türkiye'nin üretimi artacak” dedi. Toplamda günlük 150 bin varilin üzerinde üretime ulaşacağız. Üretim Türkiye ile sınırlı değil. Irak'ta 3 alanda ortaklığımız var, Azerbaycan'da petrol üretiyoruz. Bunların hepsini bir araya getirirseniz Türkiye'deyiz. “Petrol ve doğal gazın ulusal ve uluslararası üretimi yaklaşık 250 bin varildir.”

Faturada destek talebi

Elektrik tarifesindeki değişikliğe değinen Bakan Bayraktar, fiyat artışında pandemi sonrası hammadde ve enerji fiyatlarındaki artışın rol oynadığını söyledi.

Emtia fiyatları üzerindeki baskıya dikkat çeken Bayraktar, sözlerini şöyle tamamladı:

“Zaman zaman soruyoruz, Türkiye'de benzin fiyatları neden düşmüyor? Çünkü ürünlerimizde bir değişken daha var, yani döviz fiyatı da önemli ama biz vatandaşlarımıza yönelik bir destek programı hayata geçirdik. Özellikle pandemi sürecinden bu yana vatandaşlarımızın daha az etkilenmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Elektrik fiyatlarında yüzde 38'lik bir değişiklik var ama devlet var. Doğalgaza 293 milyar lira, elektriğe ise yaklaşık 291 milyar liralık destek. Bugün fiyatlardaki artışa rağmen 1000 liralık banknotun 600 lirası Devletimiz tarafından karşılanıyor. İmkanlarımız ölçüsünde vatandaşlarımız için mümkün olan her şeyi yapmaya çalışıyoruz.”

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber
meritking casibom giriş