Türkiye’de kullanımı çok yaygın ve intihara sürüklüyor! Antidepresanın yan etkileri için ilginç detay: Kadınlar ve erkekler arasındaki fark bariz

0

Profesör. Coşkun Usta'nın “antidepresanların yan etkileri” konulu araştırmasının sonuçlarına göre, antidepresanların kontrolsüz kullanımı intihara yol açabiliyor. Usta, “İlginç olan, böyle bir ilacın hâlâ reçetesiz satılabilmesidir” diyerek, bu ilaçların reçetesiz satılmaması çağrısında bulundu.

Artık bu haberi dinleyebilirsiniz. Uygulamayı şimdi indirin!

“ANTİDEPRESANLARIN YAN ETKİLERİ NELERDİR?” SORUSUNA CEVAP ARADI

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Usta, majör depresif bozukluk, anksiyete bozuklukları ve kronik ağrı durumları gibi bazı duygudurum bozukluklarının tedavisinde kullanılan antidepresanların yan etkileri üzerine bir çalışma yaptı. Prof., çoğunluğu şehirdeki özel hastanelerde çalışan 200 kişiyi seçip izledi. Dr. Usta ve ekibi yan etkilerle ilgili çalışmayı tamamladı.

YAN ETKİLER KADINLARDA DAHA ÇOK GÖRÜLÜYOR

Araştırma sonucunda reçetesiz satılan antidepresanların yan etkilerinin %75'inin kadınlarda görüldüğü, 100 kişiden 43'ünde yan etki görüldüğü belirlendi.

“REÇETE OLMADAN ASLA SATILMAYACAK”

Profesör. Dr. Coşkun Usta, antidepresan ilaçların basit ilaçlar olmadığını belirtti. Prof., bu ilaçların sadece beyni değil tüm vücudu etkilediğini kaydetti. Usta, “İlginç olan şu ki böyle bir ilaç hala reçetesiz satılabiliyor. Çeşitli yan etkileri olan bu tür ilaçlar asla reçetesiz satılmamalı. Yaygın olarak kullanılıyor.”

DÜNYADA ÇOK YAYGIN

Profesör. antidepresan ilaçların sanılanın aksine sadece depresyonda değil, yeme bozuklukları, uzun süreli kronik ağrı ve anksiyete tedavisinde de kullanıldığını söyledi. Usta, şöyle konuştu: “Dünyada 250 milyon depresyonlu insan var, yani Amerika Birleşik Devletleri'nin nüfusu. Buna anksiyete, yeme bozukluğu ve kronik ağrı şikayeti olan hastaları da katarsak, dünyada yaygın olarak kullanılan bir ilaç olduğunu söyleyebiliriz. dünya.”

İLACI KULLANANLARIN YÜZDE 43'ÜNDE YAN ETKİLER GÖRÜLÜYOR

Prof., sık kullanılan antidepresan ilaçların kullanım durumuna ilişkin bir çalışma yaptığını belirtti. Coşkun Usta, “İlacın yan etkilerine neden olan yaş grubu, cinsiyet, beslenme durumu gibi birçok farklı faktör var. Sizde görülen bir yan etkinin bende görülmeyebileceğini 200'den fazla hastada tespit ettik. Toronto ölçeğinde 100 hasta bu ilacı kullanmışsa, 43'ü bunu yaşadı.” Ayrıca bu yan etkilerin ne sıklıkta ortaya çıktığına da baktık. Gördüğümüz tablo ilginçti: Yan etkilerin yüzde 50'si sindirim sisteminde ortaya çıkıyor, yan etkilerin yüzde 75'i kadınlarda ortaya çıkıyor “Ortaya çıkıyor” dedi.

Prof., testlerden kaynaklanan en önemli yan etkilerden birinin uyku bozuklukları olduğunu vurguladı. Usta, “Uykuyu artırabileceği gibi azaltabiliyor. Baş ağrısı, bulantı, kusma da olabiliyor. Sıklığına baktığımızda yüzde 8 vakada yan etkilerin ciddi olduğunu gördük.”

YÜKSELEN SEROTONİN DÜZEYLERİ TEHLİKELİ OLABİLİR

Profesör. Usta, antidepresan ilaçların beyinde mutluluk hormonu olan serotonin düzeyini artırdığını ve beyin faaliyetlerinde farklılıklar gözlemlendiğini söyledi. Prof., bu durumun beklenmeyen sonuçlara yol açabileceğini de belirtti. Coşkun Usta, “Bu hormonu kontrolsüz bir şekilde yükselttiğinizde çok ciddi bir riskle karşı karşıya kalıyorsunuz. Seviyesini çok fazla arttırırsak 'mani' dediğimiz durumu tetikliyor. Bir neşe, sosyalleşme, sebepsiz yere gülme halidir” diye konuştu. Bu ilaçların bazı vakalarında intihar eğiliminin arttığı gözlemleniyor: “İntihara eğilimi artırdığı tespit edildi” (DHA)Bu içerik Hazar Saygın tarafından yayınlanmıştır.

Önceki içerik Sonraki içerik
Hollanda'nın kararı tepkilere yol açtı!

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber
meritking casibom giriş