Çin ile artan gerilim sürerken Quad ittifakının üst düzey diplomatları Tokyo’da bir araya geldi

0
Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Japonya, ABD, Avustralya ve Hindistan'dan üst düzey diplomatlar, Çin ile artan gerilimin ortasında Hint-Pasifik bölgesinde güvenlik endişelerini ve deniz güvenliğini ve siber güvenliği güçlendirmek için işbirliğini tartıştı.

REKLAM

Japonya, ABD, Avustralya ve Hindistan'dan üst düzey diplomatlar, Çin'le artan gerilimin ortasında güvenlik kaygılarını görüşmek üzere Pazartesi günü bir araya geldi.

Japonya Dışişleri Bakanı Yoko Kamikawa'nın ev sahipliğinde Tokyo'da düzenlenen toplantıda, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong ve Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmayam Jaishankar, Güney Çin Denizi'nde artan gerilimi ele aldı.

Toplantının gündeminde Hint-Pasifik bölgesinde deniz güvenliği ve siber güvenliğin güçlendirilmesine yönelik ortak destek de yer aldı.

Çin'in Güney Çin Denizi ve önemli deniz ticaret yollarına ilişkin politikası, birçok Asya-Pasifik ülkesiyle artan gerilimleri tetikledi.

Çin ayrıca Tayvan'ın kendi toprağı olduğunu ve gerekirse zorla ilhak edebileceğini iddia ediyor. Çin'in askeri genişlemesi şeffaf olmaması nedeniyle eleştirildi.

“Dörtlü güvenlik diyaloğu” adı verilen toplantıda dört bakan, güvenlik işbirliğinin nasıl sağlanacağını tartıştı.

Japonya Dışişleri Bakanı Kamikawa açılış konuşmasında, bölgedeki deniz güvenliğinin giderek istikrarsız hale geldiğini, bu nedenle Dörtlü ülkeler arasında birlik ve işbirliğine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Avustralya'dan Wong, “bölgemizdeki onlarca yıldır en zorlu koşullarla” karşı karşıya olduklarını söyledi.

Görüşmelerde Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı, Orta Doğu'daki çatışmalar ve diğer ortak kaygılar da ele alındı.

Görüşmeler, Pazar günü Japonya ile ABD arasında Çin'in “en büyük stratejik zorluk” olarak tanımlandığı “2+2” güvenlik toplantısının ardından geldi.

İki ülke, komuta yapılarında önemli iyileştirmeler yaparak ve Japonya'nın ABD lisanslı silah üretimini ve onarımını destekleyerek askeri işbirliğini daha da derinleştirme konusunda mutabakata vardı.

Asya NATO'su olarak da adlandırılan QUAD nedir?

Dörtlü olarak da bilinen Dörtlü Güvenlik Diyaloğu (QSD), 2004 yılında Hint Okyanusu depremi ve tsunamisinden sonra ABD, Avustralya, Hindistan ve Japonya tarafından, Çin'in Çin nüfuzunun artmasını önleme çabalarının bir parçası olarak kuruldu. Hint-Pasifik'i görün.

2017 yılında “Asya NATO'su” olarak da adlandırılan Dörtlü oluşumunun revize edilmesiyle lider düzeyinde müzakere aşamasına ulaşan söz konusu ittifakın, 2017 yılında Çin'e karşı kurulan askeri blok niteliğinde olduğu kaydedildi. Asya.

Dörtlü ittifaktaki siyasi liderlerin değişmesi, ittifakın yaklaşık 10 yıllık bir durgunluk dönemine girmesine neden oldu.

İttifakta Eylül 2007'de Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin yerine Çin'e yakınlığıyla bilinen Yasuo Fukuda'nın getirilmesi bir durgunluk döneminin başlangıcı olarak görülüyor.

Bölgedeki siyasi figürlerin değişmesi, ittifak karşıtı rüzgarları beraberinde getirirken, dönemin Hindistan Başbakanı Manmohan Singh, Ocak 2008'de Çin'e yaptığı ziyaretin ardından en büyük önceliğinin Çin ile ilişkileri geliştirmek olduğunu açıkladı ve ardından 2008'de Avustralya Başbakanı olan Kevin Rudd, 2007, Şubat 2008'de açıklandı. 1999'da Quad'dan çekilme kararı girişimi sona erdirdi.

Durgunluk dönemi olarak nitelendirilen 2007-2017 döneminde söz konusu ülkeler askeri alanda temas ve işbirliklerini sürdürse de 2017 yılına kadar önemli bir gelişme yaşanmadı.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber
meritking casibom giriş