Rusya’nın Fransa’ya LNG sevkiyatı, 2024’ün ilk yarısında iki katından fazla artış gösterdi

0
Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Fransa'nın Rusya'dan sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithalatı artıyor ve Ukraynalı destekçiler bunun durdurulmasını istiyor.

REKLAM

Ticaret verilerine göre, Avrupa'nın Kremlin'in Ukrayna'yı işgaline yardımcı olacak enerji alımlarından çekilmeye çalıştığı bir dönemde, Rusya'nın Fransa'ya sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) sevkiyatı bu yılın ilk yarısında iki katından fazla arttı.

Avrupa'nın Rusya'dan petrol ithalatı sınırlı ancak doğalgaza hâlâ izin veriliyor.

Bir analize göre, Fransız şirketleri daha fazla ithalat yaparken, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri bu yılın ilk yarısında genel olarak bir önceki yılın aynı dönemine göre %7 daha fazla Rusya LNG'si ithal etti.

Rusya'nın fosil yakıtlarına daha sıkı yaptırımlar uygulanmasını amaçlayan kar amacı gütmeyen bir kampanya olan Razom We Stand'ın kurucu ortağı Oleh Savytskiy, AB'nin 2027 yılına kadar tüm Rus fosil yakıtlarını aşamalı olarak ortadan kaldırma hedefinin “korkunç bir şekilde raydan çıktığını” söyledi. Rus LNG'sini satın alan ülkelerin kıtanın enerji geçişini sabote ettiğini ve Rusya'nın savaş çabalarına milyarlarca dolar katkıda bulunduğunu söyledi.

AB ülkeleri, Rus gazı ithalatına tamamen yasak getirilmesinin enerji ve ısınma faturalarının hızla artmasına neden olacağını ve endüstriyel gaz kullanıcılarının da zarar göreceğini söyledi.

Analiz ilk olarak, dünyanın daha sürdürülebilir enerjiye geçişini hızlandırmayı amaçlayan, kar amacı gütmeyen bir Amerikan kuruluşu olan Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü'nden (IEEFA) geldi. IEEFA, uluslararası ticaret verilerini izleyen Kpler ve emtia veri sağlayıcısı ICIS'ten gelen verileri inceledi.

Enstitü, bu yılın ilk yarısında Fransız şirketlerinin yaklaşık 4,4 milyar metreküp Rus LNG'si ithal ettiğini, bu rakamın geçen yılın aynı döneminde 2 milyar metreküpü aştığını belirtti. IEEFA, bir sonraki en büyük ithalatçıların İspanya ve Belçika'nın sırasıyla %1 artış ve %16 düşüş kaydettiğini belirtti.

İthalatta en büyük pay Fransız enerji devinin elinde

Ocak ve Haziran ayları arasında listede en büyük ithalat payına sahip olan Fransız enerji devi TotalEnergies, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmeden önce imzaladığı sözleşmelere bağlı olduğunu söyledi. Fransa Maliye ve Ekonomi Bakanlığı da Associated Press haber ajansına, Husi isyancıların Süveyş Kanalı'ndan geçen gemilere yönelik saldırılarının Ortadoğu'dan gelen gazın artık Avrupa'ya kolaylıkla ulaşamadığı LNG ithalatını yeniden şekillendirdiğini ve Rus gazının Ortadoğu'dan geldiğini söyledi. Arktik yolunun bundan etkilenmediğini söyledi.

Bakanlık, Fransa'nın LNG için Avrupa'ya ana giriş noktalarından biri olduğunu kaydetti. Fransa ve İspanya, yedişer terminalle Avrupa'nın en fazla LNG terminaline sahip ülkeleridir.

Analize göre Fransa, Rusya'dan daha fazla, ABD, Angola, Kamerun, Mısır ve Nijerya gibi diğer tedarikçilerden ise daha az LNG ithal ediyor. Bu miktar Rusya LNG'sindeki artışa paraleldir.

Rusya LNG fiyat verileri kamuya açık değildir. Ancak enerji danışmanlığı Poten and Partners'ın küresel iş zekası başkanı Jason Feer, bazı alıcıların bunu istememesi nedeniyle genellikle küçük bir indirimle satıldığını söyledi.

Ekstra gaz Fransa'da hane halkı veya sanayi tarafından kullanılmamaktadır. Bu yılın ilk yarısında Fransa'da talep geçen yıla göre %9 düştü. Bu arada Kpler'e göre, Fransa'nın Belçika'ya boru hattı ihracatı ilk altı ayda neredeyse %10 arttı. Bu ihracatın ne kadarının Rus LNG'si olduğunu söylemek mümkün değil.

Feer, “Bu size insanların bu ticaretten para kazandığını gösteriyor” dedi.

Rusya'nın en büyük LNG projesi, Kuzey Kutbu'ndaki Yamal Yarımadası'nda %20 hisseye sahip olan TotalEnergies ile ortak girişimidir. TotalEnergies, 2018 yılında imzalanan sözleşme kapsamında yılda 4 milyon ton gaz satın almayı taahhüt ediyor.

TotalEnergies, e-postayla gönderdiği açıklamada, sözleşmelerine yasal olarak bağlı olduğunu ve “Avrupa hükümetleri Rus gazını Avrupa Birliği'nin arz güvenliği için gerekli gördüğü sürece” bunu yapmaya devam edeceğini söyledi.

REKLAM

Ancak yeni yaptırımların uygulanması halinde alımların askıya alınabileceği söylendi. TotalEnergies, incelenen dönemde Rusya'nın Avrupa'ya LNG ithalatının fiilen azaldığını duyurdu.

AB Komisyonu sözcüsü, Rus gazı ithalatının 2021 ile 2023 yılları arasında önemli ölçüde düştüğünü söyledi.

Sözcü Adalbert Jahnz, hacimlerdeki geçici artışın “AB'nin son iki yılda elde ettiği sonuçları sorgulamadığını” söyledi. “İthalatımızı çeşitlendirdik ve gerekli gazın büyük bir kısmı Norveç ve ABD gibi güvenilir ortaklardan sağlanıyor” dedi.

Ancak Razom We Stand'dan Savytskiy, AB'ye Rusya'nın sağladığı LNG'ye tam ambargo uygulaması çağrısında bulundu. Savytskiy, TotalEnergies'e “Avrupa'yı Rus gazına bağımlı tutmak için bedava geçiş hakkı verilmemesi gerektiğini” söyledi.

REKLAM
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber
meritking casibom giriş