AB, Ukraynalı mültecilerin tahliyesi konusunda Budapeşte ile temasa geçecek

0
Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Budapeşte, Ukrayna'nın savaştan doğrudan etkilenmeyen bölgelerinden gelen mültecilere yönelik devlet destekli konutları iptal eden yeni bir yasayı kabul etti.

REKLAM

Avrupa Komisyonu Perşembe günü yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın savaştan doğrudan etkilenmeyen bölgelerinden gelen Ukraynalı mültecilerin devlet tarafından finanse edilmesini gerektiren Macaristan yasasının Avrupa Birliği (AB) sığınma kurallarına uygun olup olmadığını incelediğini söyledi.

Öte yandan Budapeşte, tedbirin yalnızca çalışabilen ancak çalışmak istemeyenleri hedef aldığını söyledi.

Çoğunluğu Roman kadın ve çocuklardan oluşan yaklaşık 120 Ukrayna vatandaşı Çarşamba günü Koçs kasabasındaki özel bir sığınma evinden tahliye edildi.

Çarşamba günü yürürlüğe giren kararname, barınma hakkını aktif savaş bölgesi olarak kabul edilmeyen bölgelerden (şu anda Ukrayna'nın doğu ve güneyinde 13 bölge) gelen insanlarla sınırlandırıyor.

Avrupa Komisyonu'nun göçten sorumlu sözcüsü Anitta Hipper, “Bu kararnamenin farkındayız ve konuyu araştırıyoruz. AB, Putin'in saldırılarından kaçan herkese koruma sağlama konusunda birleşmiş durumda ve bu kişilerin gerektiği sürece korunmasını sağlayacağız” dedi. . Perşembe günü Brüksel'de gazetecilere söyledi.

Şu anda AB'de, AB yasalarına göre “geçici koruma” statüsü verilen yaklaşık 4,2 milyon Ukraynalı bulunuyor. İnsan hakları gruplarına göre bunların yaklaşık 46.000'i Macaristan'da bulunuyor ve 3.000 mültecinin Macar yasalarındaki değişiklikten etkilenebileceği belirtiliyor.

AB Konseyi, Şubat 2022'deki Rus işgalinden sonraki iki hafta içinde Geçici Koruma Direktifi'ni yayımladı ve yakın zamanda bu direktifin uygulamasını, sayılarının daha fazla olması beklenen Ukraynalı mültecileri kapsayacak şekilde Mart 2026'ya kadar uzattı.

Sözcü Hipper, “Bu, AB'de ve tüm Üye Devletlerde, işgücü piyasasına erişim, barınma, sosyal yardım, tıbbi ve diğer bakımın yanı sıra kalma hakkı da dahil olmak üzere haklara anında koruma ve erişim anlamına geliyor” dedi. Göç Komisyonu. .

Komisyon yetkilisi, AB yöneticisinin Macaristan'ın direktifi ihlal edebileceğinden endişe duyup duymadığı konusunda yorum yapmadı. “Bu kararname yeni yürürlüğe girdi, Macar yetkililerle temas halindeyiz” dedi.

Bu arada Başbakanlıktan sorumlu bakan Gergely Gulyas, Budapeşte'de düzenlediği basın toplantısında, hükümet kararnamesinin yaklaşık 4.000 kişinin devlet tarafından finanse edilen barınaklarda olduğu ve istikrarsız duruma rağmen iş bulmayı reddettiği gerçeğine bir yanıt olduğunu söyledi. . iş fırsatları.

Gülyas, “Çalışabilecek insanlara barınma sağlamak için bir yılda 10 milyar forint (942 milyon TL) ödedik” dedi.

Ayrıca Gülyas, Macaristan'da uygulamaya konan tedbirlerin Polonya, Romanya ve Çek Cumhuriyeti'ndeki tedbirlerle “tamamen uyumlu” olduğunu söyledi.

Macar Helsinki Komitesi'nin insan hakları savunuculuğu başkanı Andras Lederer'e göre olay yerinde hazır bulunan mülteciler, bir geceyi açık hava barınağında geçirmek üzere yeniden kabul edilirken, kaldıkları pansiyonun sahibi de onlara yatak sağladı. çocuklar. .

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) durumu izlediğini belirterek, mülteci barınaklarından geçişin kademeli olması gerektiği yönündeki uyarısını yineledi.

BMMYK'nin Macaristan'daki Orta Avrupa ofisinin bir sözcüsü, AB yasalarının üye devletlere “geçici koruma altındaki kişilerin yeterli barınmaya erişime sahip olmasını sağlama” zorunluluğu getirdiğini söyledi.

REKLAM

Bir UNHCR sözcüsü Euronews'e şunları söyledi: “Devlet destekli kabul merkezlerinde yaşayan mülteciler, çoğu engelli, yaşlı, hamile kadınlar, çocuklu kadınlar ve tek ebeveynli aileler olduğundan en savunmasız gruplardan biri olarak kabul ediliyor. Çalışsalar bile, Mevcut gelir düzeyleri toplu barınaklardan ayrılmalarına imkan vermiyor.” “dedi.

Sözcü, “BMMYK, Ukraynalı mültecileri ve ikamet ettikleri bölgeye göre ayrımcılığa uğrayanları, destekli konut veya diğer hizmetlere erişimde karşılamaktan sorumludur” dedi. [Macaristan dışında] “Başka bir ülkeden haberi yok” diye ekledi.

Bu yazının yazıldığı sırada Koçs'ta 120 kadın ve çocuk, hükümetten fon alan bir Katolik örgütü olan Macar Malta Tarikatı Yardım Kuruluşu aracılığıyla sağlanan bir haftalık geçici konaklama hizmetine götürülmek üzere üç otobüsle toplandı.

Macaristan Helsinki Komitesi insan hakları savunuculuğu başkanı Lederer, kamuoyunun Koçs olaylarına gösterdiği ilginin yetkilileri tahliye edilen mültecilere en azından geçici yardım sağlamaya sevk etmesini memnuniyetle karşıladı.

REKLAM

Benzer durumların Macaristan'ın diğer bölgelerinde de yaşanabileceğinden endişe duyduğunu dile getiren Lederer, “Bir hafta sonra ne olacağını benden daha iyi tahmin edebilirsiniz.”

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber
meritking casibom giriş