Bolivya’da askeri darbe girişimi! Halk sokağa indi, asker geri çekildi… Tarihi anlar: Devlet Başkan Arce, darbeci generalle yüz yüze tartıştı

0

Bolivya'da askeri darbe girişimi yaşandı. Askerlerin Başkanlık Sarayı'nı kuşatmasının ardından Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce, halkı sokaklara davet etti. Arce'nin çağrısının ardından binlerce kişi ellerinde Bolivya bayraklarıyla Hükümet Sarayı önündeki Plaza Murillo'da toplandı.

ASKERLER ÇEKİLMEYE BAŞLADI

Arce, zırhlı araçların ve askeri birliklerin meydandan çekilmesiyle başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişiminin ardından Hükümet Konağı önünde toplanan kalabalığa seslendi. Arce şunları söyledi: “Bolivya halkına çok teşekkürler. “Yaşasın demokrasi” dedi.

jhgl

Kalabalığa seslenen Başkan Yardımcısı David Choquehuanca şunları söyledi: “Bolivya halkı bir daha asla darbelere izin vermeyecek.”

KOPİST, GENERALLE YÜZ YÜZE GÖRÜŞTÜ

Darbe girişiminin en dramatik anı, Bolivya Devlet Başkanı Arce'nin darbe girişimine öncülük eden General Juan José Ziga ile yüz yüze görüşmesiydi.

HFGJFGJ

Bolivya televizyonunda yayınlanan bir videoda Arce, sarayın koridorunda General Juan José Ziga ile tartışırken görüldü. Arce generale şunları söyledi: “Ben sizin baş komutanınızım. Askerlerinizi geri çekmenizi emrediyorum. “Bu itaatsizliğe izin vermeyeceğim” dediği duyuldu.

GH

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN KINAMA

Dışişleri Bakanlığı, Bolivya'daki darbe girişimi haberinin ardından meşru hükümetleri devirmeye yönelik her türlü eylemi kınadığını duyurdu.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada: “Seçilmiş Bolivya hükümetine yönelik darbe girişimi haberlerinden derin kaygı duyuyoruz. Bolivya'da demokratik düzenin ve istikrar ortamının hızla yeniden tesis edilmesini umuyoruz. “Bu vesileyle, her türlü darbeye ve askeri müdahaleye karşı olduğumuzu bir kez daha ifade ediyor, meşru hükümetleri devirmeye yönelik her türlü eylemi şiddetle kınıyoruz.”

AA-20240626-34983156-34983155-BOLIVYA_DEVLET_BASKANI_ARCE_ULKEDE_BAZI_ASKERI_BIRLIKLERIN_USULSUZ_SEKILDE_HAREKETE_GECIRILDIGINI_DUYURDU

General Juan José Ziga

LATİN AMERİKA LİDERLERİNİN VURU GİRİŞİMİNE KINAMA

Bolivya'da darbe girişimi devam ederken Latin Amerikalı liderler demokrasiyi destekleyen ve darbe girişimini kınayan açıklamalar yaptı.

AA-20240626-34983232-34983219-BOLIVYADA_HALK_DARBE_GIRISIMINE_KARSI_SOKAGA_INDI

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Bolivyalıları “demokrasiyi, anayasalarını ve devlet başkanlarını savunmaya” çağırdı. Maduro: “Faşizme hayır! Darbeye hayır!… 21. yüzyılda darbe yapmaya nasıl cesaret ederler? dedi.

Luis Alberto Lacalle Pou, Bolivya'da demokrasi ve anayasal düzeni tehdit eden olayları kınadı. Paraguay Devlet Başkanı Santiago Pena, askeri birliklerin “anormal hareketliliğini” eleştirdi.

AA-20240626-34983232-34983218-BOLIVYADA_HALK_DARBE_GIRISIMINE_KARSI_SOKAGA_INDI

Brezilya hükümeti Bolivya'daki krizi görüşmek üzere acil toplantı çağrısında bulundu. Brezilyalı Luiz Incio Lula da Silva gazetecilere şunları söyledi: “Latin Amerika'da demokrasinin hakim olmasını istiyorum. “Darbeler hiçbir zaman başarılı olmadı” dedi.

Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, ülkesinin Bolivya'daki büyükelçiliğine, darbeciler tarafından ezilen herkese sığınma hakkı tanınması talimatını verdi. Petro, “Kolombiya ile diktatörlük arasında diplomatik ilişki olmayacak” dedi.

AA-20240626-34983232-34983216-BOLIVYADA_HALK_DARBE_GIRISIMINE_KARSI_SOKAGA_INDI

Şili Devlet Başkanı Gabriel Poric, Bolivya ordusunun güç kullanmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Darbe girişimini kınayan Poric, Bolivya Devlet Başkanı Arce ile dayanışma içinde olduğunu söyledi.

(İHA-AA)Bu içerik Devrim Karadağ tarafından yayınlanmıştır.

Sıkmak
ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
YSK açıkladı: İstanbul dahil 7 ilin milletvekili sayısı değiştiYSK açıkladı: İstanbul dahil 7 ilin milletvekili sayısı değişti
Özgür Özel ilk kez erken seçim tarihini belirledi: Özgür Özel ilk kez erken seçim tarihini belirledi: “Buna sessiz kalmayacağım”
Bahçelievler'de 7 katlı binada kısmi çökme!Bahçelievler'de 7 katlı binada kısmi çökme!

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber
meritking casibom giriş