Caparov: Çin-Kırgızistan-Özbekistan demir yolu inşaat projesini hayata geçiriyoruz

0

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadir Djaparov, Azerbaycan'ın Şuşa kentinde düzenlenen Türk Devletleri Örgütü (TDT) devlet başkanları gayrı resmi zirvesine “Ulaşım bağlantısı ve iklim için eylemle sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek” temasıyla katıldı.

Orta Asya'nın ulaşım ve ticaret alanında stratejik bir konuma sahip olduğunu belirten Caparov, “Türk Devletleri Teşkilatı'na üye ülkeler arasında ulaşımda karşılıklı iletişimin güçlendirilmesi amacıyla Çin-Kırgızistan-Özbekistan demiryolu inşaatı projesini hayata geçiriyoruz” dedi. dedi.

Caparov, Çin, Kırgızistan ve Özbekistan hükümetleri arasında Çin-Kırgızistan-Özbekistan demiryolu projesine ilişkin işbirliği anlaşmasının 6 Haziran'da Pekin'de imzalandığını hatırlatarak, bu demiryolunun TDT üyesi ülkeler için yeni ulaşım potansiyeli yaratacağını ve yeni lojistik kapılarının açılacağını hatırlattı. pazarlar.

Kırgız tarafının Orta Asya'daki ulaşım koridorlarının yenilenmesini ve yenilerinin oluşturulmasını memnuniyetle karşıladığını vurgulayan Caparov, ticareti artırmak için gümrük kapılarındaki işlemlerin dijitalleştirilmesinin yaygınlaştırılmasının önemli olduğunu düşündüklerini söyledi.

“Küresel ısınma doğal afetlere neden oluyor”

Kırgızistan'ın iklim hareketlerinden ciddi şekilde etkilendiğini belirten Caparov, şöyle konuştu: “Küresel ısınma, dağlarla kaplı Kırgızistan'da buzulların erimesi ve çekilmesi, kuraklık, kuraklık, sel, heyelan ve çığ gibi doğal afetlere neden oluyor. Bu bağlamda, TDT Sivil koruma mekanizmasının kurulmasına ilişkin “Anlaşmanın imzalanmasını önemli görüyoruz.”

Caparov, TDT liderlerini Kırgızistan'ın ev sahipliğinde bu yıl 24 Ekim'de Bişkek'te düzenlenecek olan TDT Devlet Başkanları Konseyi'nin 11. zirvesine davet etti.

TDT devlet başkanlarının resmi olmayan zirvesi

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in ev sahipliği yaptığı zirveye, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kassym Cömert Tokayev, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadir Djaparov ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban da katıldı.

Zirvede Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz temsil etti. Yılmaz'a Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da eşlik etti.

Karabağ Deklarasyonu, Azerbaycan'ın Şuşa kentinde düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) devlet başkanlarının resmi olmayan zirvesi kapsamında imzalandı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev Karabağ Deklarasyonunu imzaladı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türk Devletleri Teşkilatı'nın dünya güç merkezlerinden birine dönüşmesi gerektiğini vurguladı. Aliyev, “Zengin doğal kaynaklarımız, ulaşım bağlantılarımız, zengin tarihimiz ve kültürümüz bizim büyük zenginliğimizdir. 21. yüzyıl, Türk dünyasının gelişme yüzyılı olmalıdır.”

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber
meritking casibom giriş