Euro son 8 ayın en yüksek değerini gördü

0
Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Küresel piyasalarda yaşanan çalkantının yarattığı endişeler nedeniyle güvenli para birimi euronun değerinin daha da artması bekleniyor.

REKLAM

Euro, küresel piyasalardaki çalkantıların ortasında güvenli bir liman olarak görülmesi nedeniyle son zamanlarda yükselişe geçti.

Euro ile dolar arasındaki döviz kuru, Pazartesi günü Ocak ayından bu yana en yüksek seviyesi olan 1,1'e yükseldikten sonra Salı günü 1,09'a düştü.

Bu hareketler küresel duyarlılığı yansıtıyor. Borsadaki çöküş sırasında riskten kaçınma ortamı euroyu desteklerken, riskten kaçınma hissi piyasanın rahatlamasının ardından tek para birimi üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturuyor. Ancak mevcut küresel eğilim göz önüne alındığında, euro daha fazla yukarı yönlü baskıyla karşı karşıya kalabilir.

Euro eski statüsüne kavuşuyor

Tarihsel olarak euro, yüksek likiditesi, önemli bir rezerv para birimi olması, büyük Euro bölgesi ekonomisi ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) istikrarlı politikaları nedeniyle yatırımcılar tarafından güvenli olarak değerlendirilmiştir. Ancak bu güvenlik algısı; Ukrayna savaş, durgun ekonomik görünüm ve son dönemdeki siyasi çalkantılar nedeniyle bir miktar zayıfladı. Buna rağmen Avro Bölgesi küresel ekonominin önemli bir parçası olmaya devam ediyor.

Son zamanlarda euro, yükselen Japon yeni ve ABD hisse senedi piyasalarındaki keskin düşüşler nedeniyle yaşanan piyasa çalkantısının ortasında güvenli liman statüsünü yeniden kazandı.

Piyasalarda oynaklık devam edecek

Küresel hisse senedi piyasalarındaki geniş toparlanmaya rağmen temel koşullar değişmediği için oynaklık devam edebilir. Bu durum euroyu güvenli liman olarak daha da destekleyebilir.

Hisse senedi piyasalarında son dönemde yaşanan yoğun satışlar, Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) geçen hafta faiz oranlarını artırmasının ardından Japon yeninin keskin bir şekilde güçlenmesiyle tetiklendi.

Döviz tüccarları, taşıma işlemlerini tasfiye ederek yende tersine bir dönüşe ve yüksek getirili dolarda düşüşe yol açtı.

Döviz taşıma ticareti, daha düşük faiz oranına sahip bir para biriminden borçlanarak ve daha yüksek faiz oranına sahip bir para birimine yatırım yaparak faiz oranı farkından kar elde etmeyi amaçlamaktadır.

Yatırımcılar hisse senedi yatırımlarını finanse etmek için yen'i daha düşük oranlarda borçlandırıyor, dolayısıyla yenin son dönemdeki geri dönüşü küresel borsadaki satışlara katkıda bulundu.

Yükselişin sona erdiği sonucuna varmak için henüz çok erken.

BOJ'un sadece faiz oranlarını artırarak değil, tahvil alımlarını da azaltarak parasal sıkılaştırmaya devam etmesi bekleniyor. Yüksek borçlu Japon firmalarının kredilerini geri ödemek zorunda kalması nedeniyle bu durum yende muhtemelen daha fazla gerileme yaşanmasına yol açacak. Bu trend ABD doları üzerindeki baskıyı sürdürmeye devam edebilir ve euro ile Avustralya ve Yeni Zelanda doları gibi küresel trendlerden daha az etkilenen para birimlerini destekleyebilir.

Gözler bir sonraki ECB toplantısında

Avronun hareketini etkileyen temel faktörler sadece küresel eğilimler değil, aynı zamanda Avrupa Merkez Bankası faiz oranlarının izlediği yol da. Euro Bölgesi enflasyonu Temmuz ayında beklenmedik bir şekilde hızlanarak önceki aydaki %2,5 seviyesinden %2,6'ya yükseldi. Bu durum ECB'nin Eylül ayında ikinci bir faiz indirimi yapacağına dair beklentileri azalttı. Avro Bölgesi'ndeki ekonomik toparlanma işaretleri, yatırımcıların piyasada devam eden oynaklığın ortasında istikrar arayışına girmesi nedeniyle sermaye girişlerini de çekebilir.

Öte yandan, ABD Merkez Bankası'nın (FED) son dönemde ekonomik verilerde yaşanan zayıflama nedeniyle resesyon korkularının artması nedeniyle Eylül ayından itibaren faiz indirimine başlaması bekleniyor. Piyasa katılımcıları, son dönemdeki piyasa çalkantısının Fed'i bu yıl üç faiz indirimi uygulamaya iteceğine ve bunun doların daha da değer kaybetmesine yol açacağına inanıyor.

Sonuç olarak doların zayıflaması ve ABD borsasındaki düşüş, euronun güvenli liman para birimi olma statüsünü daha da güçlendirebilir. Euro'nun küresel belirsizlik zamanlarında istikrarlı bir varlık olarak çekiciliği, diğer para birimlerine kıyasla nispeten güçlü performansıyla daha da güçlenebilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber
meritking casibom giriş