Gazze’de 700.000 sivil felç tehlikesiyle karşı karşıya

0

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi'ne (OHCHR) göre, savaşın 9 aydır devam ettiği Gazze Şeridi'nde binlerce insan “korkunç koşullar”da yaşıyor.

REKLAM

Gazze Şeridi Sağlık Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) iş birliğiyle, çocuk felci hastalığı olarak da bilinen, vücutta bazı sakatlıklara ve felce neden olan çocuk felci virüsünü, bölgedeki kanalizasyonlardan alınan çalışmada keşfetti. bölge.

Geçtiğimiz Çarşamba günü kamuoyuna açıklanan çalışma, çadır kentlerde yaşayan on binlerce yerinden edilmiş insanın yeni bir tehditle karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve İsrail Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı araştırmada Gazze kanalizasyonlarından alınan örneklerde tip 2 çocuk felci virüsünün tespit edildiği açıklandı.

Gazze Sağlık Bakanlığı, çeşitli otoriteler tarafından kabul edilen gerçeğin daha fazla yıkıma yol açabileceği konusunda uyardı.

Bakanlık açıklamasında, “Altyapının tahrip olması nedeniyle yerinden edilmiş insanların hayatta kalmaya çalıştığı çadır kentlere ve diğer yerleşim alanlarına akan atık sularda çocuk felci virüsünün tespiti, ufukta bir sağlık felaketine işaret ediyor” dedi.

Kamplardaki kalabalıklara, tesislerin sınırlı olmasına ve etrafa saçılan çöpler nedeniyle kirli su kaynaklarına değinen Bakanlık, İsrail'in “tuvaletlere malzeme dağıtımına izin vermemesi” nedeniyle birçok hastalığın ortaya çıkması için “çok uygun bir ortam oluşturduğunu” belirtiyor. Gazze'ye girin”.

Bakanlık son olarak “Gazze'ye temiz suyun ulaşabilmesi için uluslararası toplumdan İsrail saldırılarını bir an önce durdurmasını” istedi.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi'nin (OHCHR) Nisan 2024'te yayınladığı raporda, savaş nedeniyle en az 1,7 milyon insanın evlerini terk etmek zorunda kaldığı ve binlercesinin “korkunç koşullar”da yaşadığı belirtiliyor.

Öte yandan İsrail merkezli Haaretz haberine göre İsrail hükümeti, Gazze'nin kanalizasyonlarında yüksek oranda çocuk felci virüsü bulunmasının ardından Gazze'de bulunan yeni asker ve birliklere çocuk felci aşısı yapılmasına karar verdi.

İsrail Sağlık Bakanlığı ve Savunma Kuvvetleri Tabipler Birliği'nin son toplantısında Gazze'deki tüm kara, muharip ve yardımcı güçlerin aşılanacağı belirtildi.

İsrail'de çocuk felci aşısı rutin aşılama programının bir parçası olarak kabul ediliyor. Devlet arşivleri toplumun yüzde 95'inin aşılandığını gösteriyor. Ancak yeniden aşılama ile bulaşma riskinin en aza indirilmesi amaçlanıyor.

İsrail ile Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas arasında çatışmalar 7 Ekim'de yeniden alevlendi.

İsrail sınırını geçerek baskın düzenleyen Hamas militanları, 7 Ekim'deki saldırısında çoğu sivil olmak üzere yaklaşık 1.200 kişiyi öldürmüş, 250'ye yakın kişiyi de rehin almıştı. Rehinelerin yaklaşık yarısı Kasım ayında, bir haftalık ateşkes sırasında İsrail'in elinde bulunan Filistinli mahkumlarla değiştirilerek serbest bırakıldı.

İsrail, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun (BMGK) derhal ateşkes ilan etme kararına rağmen, 7 Ekim Hamas saldırısının ardından Gazze'de sivillere saldırmaya ve katliam yapmaya devam etmesi nedeniyle uluslararası kınamayla karşı karşıya kaldı.

Gazze sağlık yetkililerine göre, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik saldırılarında çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 38 binden fazla Filistinli öldürüldü ve yaklaşık 84 bin 700 kişi de yaralandı.

Yıkılan Gazze'nin pek çok yerinde gıdaya, temiz suya ve ilaca ulaşmak hâlâ çok zor.

Güney Afrika'nın açtığı davada İsrail, Uluslararası Adalet Divanı'nda soykırımla suçlanıyor.

Mahkeme, Başbakan Netanyahu yönetiminin, 6 Mayıs işgali öncesinde bir milyondan fazla Filistinlinin sığındığı güneydeki Refah kentindeki faaliyetlerini derhal durdurması gerektiğine hükmetti.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber
meritking casibom giriş