Kuzey Makedonya, kömürden yeşil enerjiye geçiş yolunda ilerleme kaydediyor.

0
Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Ülke, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile yeşil enerjiye geçişi desteklemek için 26,4 milyon euro sağlayacak bir anlaşma imzaladı.

REKLAM

Kuzey Makedonya'daki yetkililer, ülkenin ana enerji kaynağı olan kömürden vazgeçmek için “yeşil bir gündeme” doğru ilerliyor.

Ülkenin ana kömür yakıtlı enerji santrallerinden biri olan devlete ait Elektrani na Severna Makedonija (ESM), Kuzey Makedonya'nın elektrik ihtiyacının üçte ikisini karşılıyor. Bu nedenle Kuzey Makedonya'daki pek çok şehir, özellikle kış aylarında Avrupa'nın en kirli 10 şehri arasında yer alıyor.

Bitola ve Negotino'daki iki termik santralin kömür ve akaryakıttan dönüştürülmesi, ülkenin kömür ve diğer fosil yakıtları aşamalı olarak ortadan kaldırma stratejisinin bir parçası.

Avrupa entegrasyon sürecinin yeşil gündemi kapsamında üstlenilen taahhütler doğrultusunda ülkede termoelektrik santrallerden birinin dönüştürülerek 2032 yılına kadar yenilenebilir enerji kaynaklarına uyarlanması için çalışmalar başlatıldı.

Enerji verimliliği danışmanı Dragan Vidanovski, “Bu bölgede ve ülkenin diğer bölgelerinde fotovoltaik enerji santrallerine yatırım yaptık ancak bu, şu anda bu termik santralin sağladığı enerjiyi sağlamaya yeterli değil” dedi.

“Dolayısıyla birkaç mini nükleer santralin inşası planlanıyor, bizim bakış açımız bu” diye ekledi.

Geçtiğimiz hafta Kuzey Makedonya, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile bir anlaşma imzaladı. Bu anlaşma, ülkenin yeşil gündem doğrultusunda enerji geçişini desteklemek için 26,4 milyon avroluk bir kaynak sağlayacak.

Kuzey Makedonya kömürden vazgeçebilecek mi?

Bu fonlar kapsamında, yeni enerji sistemlerinin yönetimi için gerekli insan kaynağının sağlanması amacıyla bir eğitim merkezinin oluşturulması öngörülüyor.

Vidanovski, “Bu merkezde enerji bilimcileri, fizikçiler, nükleer fizikçiler ve bilgi mühendisleri olmalı çünkü tüm sistem bilgisayarlarla yönetilecek. Merkezin bu personeli sağlayacağını umuyorum.” dedi.

Enerji altyapısı kapasitesindeki dönüşüme paralel olarak Kuzey Makedonya, şu anda 2.500 kişiye istihdam sağlayan ESM termik santralinin olası kapanma şokunu etkisiz hale getirecek yeni yeşil işlerin açılmasına yatırım yapmak zorunda kalacak.

Aralık ayında hükümet, 2032 yılına kadar kömürü aşamalı olarak devre dışı bırakmak, şebekeyi güçlendirmek, yeni kapasiteler ve iki kömür bölgesini dönüştürmek için bir yatırım planı hazırlayacağını duyurdu.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber
meritking casibom giriş