Otomotivde ‘doğrulanmış ilan’ dönemi: Yetki belgesi olmayan ilan veremeyecek

0

Sahte reklamlar yoluyla tüketici mağduriyetinin ve vatandaşların karşılaştığı fiyat manipülasyonlarının önlenmesi amacıyla hayata geçirilecek “doğrulanmış reklam” düzenlemesi, gayrimenkul reklamlarının hemen ardından otomotiv reklamları için de yürürlüğe girecek.

Ticaret Bakanı Bolat, otomotiv sektörünü de kapsayacak söz konusu mevzuat hakkında bilgi verdi.

Platformlara ilan vermek isteyen vatandaşların EIDS'ye yönlendirileceğini belirten Bolat, şöyle konuştu: “Sistem entegrasyonları sayesinde ilan kapsamına alınan aracın kişiye ait olduğu doğrulandıktan sonra ilan verilmesi mümkün olacak. İlanda ilanı veren kişiye veya bu kişinin birinci ve ikinci derece kan hısımlarına veya eşine.”

Aracın bayi aracılığıyla reklamını yapmak istiyorsanız bayinin yetki belgesine sahip olması gerektiğini vurgulayan Bolat, şöyle konuştu: “Yetki belgesine sahip olan bayi, ilan yayınlanmadan önce ilanı verilen aracın sahibi tarafından yetkilendirilecektir. EIDS uygulamasının otomotiv sektöründe de hayata geçmesiyle birlikte sadece ikinci el otomobil ticareti yetki belgesine sahip olacak.” “Lisansları mevcut olan işletmeler ve lisansı olmayan galeriler yetkilendirilebilecek. Yetki belgesi ile ilan yayınlanamayacak.” dedi.

“Yetki belgesi olmayan firmalara yaklaşık 23 milyon liralık yaptırım”

Bakanlığın bugüne kadar otomotiv sektöründe yetki belgesi almadan faaliyet gösteren firmalara yaklaşık 23 milyon lira idari para cezası uyguladığını belirten Bolat, bu düzenlemeyle yanlış veya yanıltıcılığın önüne geçerek spekülatif fiyat artışlarının önüne geçmeyi amaçladığının altını çizdi.

Bakan Bolat, otomotiv pazarında bugüne kadar yapılan düzenleme ve kontroller hakkında da bilgi verdi.

Otomotiv pazarındaki arz ve talep dengesizlikleri nedeniyle ikinci el otomobil satışlarında yaşanan fiyat artışlarının, depolama ve yeni araçlara erişimde yaşanan sorunların giderilmesi amacıyla alınan makroekonomik önlemlerin yanı sıra gerekli düzenlemelerin Bakanlık tarafından gecikmeksizin uygulamaya konulduğunu teyit ediyoruz. Bolat, Bakanlığın “6 ay 6 bin kilometre” olarak bilinen gerekli düzenlemeleri vakit kaybetmeden hayata geçirdiğini söyledi. Şu ana kadar 52 milyon liraya yakın pazarlama ve satış kısıtlaması cezası kesildiğini bildirdi.

Bolat, ikinci el araçların reklam yoluyla üretici veya distribütör tarafından önerilen güncel satış fiyatının üzerinde pazarlanmasına da kısıtlama getirildiğini, bu düzenlemeyi ihlal edenlere yaklaşık 90 milyon lira para cezası kesildiğini hatırlattı. şu ana kadar .

“Denetimlerimiz hız kesmeden devam edecek”

İlk tescilli motorlu taşıt ticareti yapan yetkili satıcıların, tüketicinin ilk tescilli motorlu araca ulaşmasını zorlaştıracak faaliyetlerde bulunmasının yasak olduğunu belirten Bolat, şöyle konuştu: “Bugüne kadar yaklaşık 294 milyon lira idari para cezası kesildi. Söz konusu mevzuata aykırı faaliyet gösteren yetkili satıcılara depolama kapsamında 1 lira ceza kesildi. Ayrıca bu bayilerin ikinci el araç ticaretine ilişkin yetki belgeleri iptal edilerek bu şirketlerin bunu yapması engellendi. 1 yıl süreyle ikinci el araç alım satımı yapılacaktır.” dedi.

Otomotiv pazarında getirilen düzenlemeler, yoğun denetim faaliyetleri ve uygulanan yaptırımlar sonucunda araç fiyat balonunun ortadan kalktığını, vatandaşların sıfır ve ikinci el araçlara erişiminin kolaylaştığını vurgulayan Bolat, şunları kaydetti:

“Otomotiv pazarındaki normalleşmenin önümüzdeki günlerde artarak devam etmesini bekliyoruz. Otomotiv sektöründeki gelişmeler Bakanlığımızca yakından takip ediliyor. Bakanlık olarak piyasanın adil işleyişini sağlamak amacıyla denetimlerimiz önümüzdeki günlerde de hız kesmeden devam edecek. , rekabetçi ve istikrarlı olması ve manipülatif fiyat artışlarının piyasada yarattığı olumsuz etkilerin önlenmesi için “Gerekirse ek tedbirler derhal uygulamaya konulacaktır.”

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber
meritking casibom giriş