Uzmanlar uyarıyor: Bu belirtileri göz ardı etmeyin! “4’üncü evre kanserle gelen hasta var”

0

Her yıl dünya çapında pek çok kişiye kanser teşhisi konulsa da ölüm oranı da dikkat çekiyor. Uzmanlar, kansere neden olan faktörler hakkında bilgi vererek erken teşhisin önemini her fırsatta vurguluyor. Silivri Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü'nden Op. Kanser türleri hakkında konuşan Dr. Sinan Sayır, erken teşhis ve tarama programlarının önemine dikkat çekti. Op Dr Sayır, sigaranın birçok kanserin başlıca nedeni olduğunu ve insanların şikayetlerine kulak vermesi gerektiğini söyledi.

“SİGARA BİRÇOK KANSERDE EN ÖNEMLİ FAKTÖRLERDEN BİRİDİR”

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Kanserde erken teşhisin büyük önem taşıdığını vurguluyor. Dr Sinan Sayır, şunları söyledi: “Kansere neden olan genetik faktörlerin yanı sıra obezite başta olmak üzere birçok çevresel faktör de var. Akciğer ve mesane kanserlerinde sigara ve kimyasal gıdaların kullanımının artması. Sigara birçok kanserin oluşmasında en önemli faktörlerden biridir. En büyük tavsiyem; Birincisi sigara içmemeleri, ikincisi toksik ve kimyasal bileşen içeren gıdalardan ziyade doğal gıdaları daha fazla yemeleri, üçüncüsü ise teşhis yöntemlerini daha fazla kullanmalarıdır.

Özellikle meme kanserinde erken teşhis gerçekten çok önemli ve hayat kurtarıyor. İnatçı öksürük, balgam, inatçı kanlı balgam, göğüs ağrısı, kilo kaybı ve en sık görülen kanser türlerinden biri olan akciğer kanserine bağlı sigara içme öyküsü olan kişilerin mutlaka bir uzmana başvurması gerekmektedir. Kitlenin küçülmeden ve metastatik hale gelmeden erken teşhis edilmesi ve tespit edilmesi, tedaviyi çok daha iyi hale getirir. Sindirim sistemi tümörleri de büyük önem taşımaktadır. Halk arasında şöyle bir şey var: Bıçakla vurulunca yayılıyor, bu doğru değil.

akciğer kanseri

Her kanser türüne uygun zamanda, uygun koşul ve şartlarda müdahale edilmelidir. Sağlam kalan lezyon büyüyerek önce yakındaki lenf bezlerine, ardından tüm vücuda, karaciğer, akciğer, kemik, beyin gibi organlara yayılarak tedaviye yanıt vermeyecek boyutlara ulaşabilir. Otlar hasara neden olabilir veya hiçbir şey yapamazlar ve mevcut lezyonla birlikte kendiliğinden büyüyebilirler. Kontrol edilemez hale gelebilir. “Koruyucu hekimlik çok önemli, kansere neden olan faktörlerden uzak durulmalıdır” dedi.

“SAHNE 4 BOYUTTA GELDİ”

akciğer kanseri2

İnsanların şikayetlerine dikkat etmeleri gerektiğini belirten Op. Dr Sayır, şunları söyledi: “Akciğer kanseri için sigara veya kolorektal, mide, mesane, prostat ve meme kanseri için sigara kullanımı en aza indirilmeli ve kaçınılmalıdır. Obezite meme kanserinin en önemli faktörlerinden biridir. Obezite kolorektal ve kalın bağırsak kanserinin nedenlerinden biridir ve bundan kaçınılmalıdır. Belirtiler ortaya çıktığında erken gelmeniz ve beklememeniz gerekir. Örneğin anal bölgede kanama olan bir kişiye kabızlık, karın şişkinliği eşlik ediyorsa ya da ailede kanser öyküsü varsa öncelikle bir uzmana başvurmalı ve öncelikle taramalar yapılmalıdır.

KANSER4

Bir hafta önce ameliyat ettiğim hastam, kalın bağırsağında tümör olduğundan habersizdi ve aralıklı karın şişkinliğinden yakınıyordu. Sonunda bu tümör kalın bağırsağı tamamen tıkadı ve üst kısımda ciddi genişlemeye neden oldu. Sonunda bağırsak delindi. Bu hastada kabızlık ve rektal kanama gibi şikayetler vardı ancak ortaya çıkmadı.

KANSER5

Eğer bu kadar çabuk gerçekleşseydi, belki de ameliyat bu kadar agresif olmazdı. Meme konusunda ise bir hasta zorla buraya getirildi, gelmek istemedi, memedeki kitle artık dışa doğru büyümüş. Geldiğinde yaptığımız testler hem lenf düğümlerinde hem de kemiklerde metastatik hastalık olduğunu gösterdi.

kanser2

Artık bir şey yapmadan önce onkolojinin bunu araştırması gerekiyor. Bu hasta zaten memesinde kitle olduğunu bilmesine rağmen 4. evre boyutundaydı. Eğer küçük bir lezyon olsaydı, erken teşhis edilseydi, gerekirse ultrason, mamografi veya biyopsi sonucuyla erken tanı koysaydık, gerekli cerrahi ve onkolojik tedavi uygulansaydı belki de bu sorunla karşılaşabilirdik. bakımları yapıldı. Böyle çok sayıda hastamız var. Her kadının 20'li yaşlardan itibaren düzenli olarak meme muayenesi yapması gerekir.

KANSER3

Herhangi bir yaralanmayla karşılaşırsanız mutlaka bir uzmana başvurmalısınız. 40 yaşından sonra her kadının yılda bir kez mamografi ve ultrason ile periyodik kontrollerden geçmesi gerekir. Utanılacak bir şey yok, aksi takdirde kanser çok farklı ve ileri boyutlara ulaşabilir. Meme kanseri, hayatı boyunca 10 kadından birinde görülme ihtimali olan bir kanser türüdür” dedi. dedi.

(IHA)
Bu içerik Nilgün Akbıyık tarafından yayınlanmıştır.

Önceki içerik Sonraki içerik

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber
meritking casibom giriş