AB mutluluk endeksi yayımlandı: Ülkeniz kaçıncı sırada?

0
Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Yeni bir araştırmaya göre Avrupa’daki Alman vatandaşları eskisine göre çok daha az mutluyken, Avusturya ilk sırada yer alıyor.

REKLAM

Avrupa Birliği’nin en mutlu ve en mutsuz ülkeleri açıklandı. Listenin en mutlu üç AB ülkesi Avusturya, Polonya ve Romanya’dır.

AB’nin önde gelen ülkelerinden Almanya ise sondan ikinci sırada yer aldı.

Öte yandan Bulgaristan, ankete katılan 27 ülke arasında 2022 yılında genel yaşam memnuniyeti açısından on üzerinden altının altında (en yüksek sonuç) puan alan tek ülke oldu.

Avrupa Birliği’nin resmi istatistik kurumu olan Eurostat, her yıl her üye ülkede nüfusun bir kısmının hayatından ne kadar memnun olduğunu ölçüyor. Bu ölçek sıfırdan mutlak memnuniyetsizliğe kadar değişir; bu da hiçbir şeyin daha iyi olamayacağı anlamına gelir.

Ajans ayrıca duruma göre katılımcıların geleceğe ilişkin ne kadar iyimser veya kötümser olduklarını da soruyor.

Almanya’da mutluluk “görecelidir”.

Her ne kadar bir ülke ne kadar zenginse, sakinlerinin de o kadar mutlu olacağı varsayılsa da genel olarak durum böyle değil. Almanya 27 ülke arasında en güçlü ekonomilerden birine sahip olmasına rağmen mutluluk verileri şaşırtıcı.

2021’de 7,1 puan aldılar. Son veriler bu oranın sadece 6,5’e düştüğünü gösteriyor.

İstatistikler tek başına insanların neden bir önceki yıla göre çok daha az mutlu olduklarını açıklayamasa da, Almanya’daki kolektif ruh halinin giderek karardığını öne sürüyor.

Başka bir Alman kuruluşu olan Köln’deki Rheingold Enstitüsü, derinlemesine röportajlarla karışık anketler kullanıyor. Geçen hafta yayınlanan bir araştırma, “kaygıdan bunalan” kişilerin yüzde 20’yi oluşturduğunu ve yüzde 9’unun da “ilgisiz ve içine kapanık” olarak sınıflandırıldığını ortaya çıkardı.

Almanya, ekonomik durgunluğun yanı sıra Ukrayna’da savaşla bağlantılı huzursuzluklar, göçte eşi benzeri görülmemiş bir artış ve görece sevilmeyen bir hükümetle de boğuşuyor.

Peki en mutlu ulusları mutlu eden şey nedir?

Avusturya’nın kendisini sıralamanın zirvesinde bulması ilk kez olmuyor. Mutluluk düzeylerine ortalama 8 puan verdiler. Avusturya refah düzeyi yüksek bir ülke olduğundan bu durum pek de şaşırtıcı olmayabilir.

Daha fakir iki ülke olan Romanya ve Polonya’da yaşam memnuniyeti ölçeğin en üst sıralarında yer alıyor; Bu, daha fazla paranın daha fazla mutluluk anlamına gelmediğini kanıtlıyor.

Bunun yerine, yaş, eğitim düzeyi, aile ve mali durum gibi faktörlerin, zenginliğe ilişkin genel tatminin göstergesi olabileceği görülüyor.

Y kuşağının ve Z kuşağının oldukça kamuoyuna duyurulan mücadelelerine rağmen çoğu AB üyesi ülke, 16-29 yaş arası kişilerin 65+ yaş grubundan daha fazla yaşam doyumu sergilediğini ortaya koyuyor.

Bu durumun tersi yalnızca Danimarka, İsveç, İrlanda, Hollanda, Lüksemburg ve Finlandiya’da görüldü.

Finansal güvenlik bir dereceye kadar verilerden ortaya çıkıyor, ancak belki de beklediğiniz şekilde değil. Yaşam doyumunun bireyin eğitim düzeyine güçlü bir şekilde bağlı olduğu ve bu durumun bir dereceye kadar kişinin gelir düzeyini yansıttığı görülmektedir.

Tüm Üye Devletlerde yaşam memnuniyeti eğitim düzeyine paralel olarak arttı.

REKLAM

Slovakya’da bu en önemli faktördür; yüksek öğrenim görenler ile ilköğretim (ortaöğretimin altında) olanlar arasında yaklaşık 1,6 puanlık bir fark vardır.

Yaşadığınız yer de fark yaratıyor. Ancak bu sonuçlar çok daha bölünmüş durumda.

Malta, Avusturya, Finlandiya, Hollanda, Belçika, İrlanda, İsveç, Danimarka ve Lüksemburg’da kırsal kesimde yaşayanlar 0,2 puan veya daha fazla farkla kendilerini biraz daha mutlu hissettiklerini bildirdi.

Bulgaristan, Romanya, Litvanya, Slovakya, Portekiz, Macaristan, Hırvatistan, Kıbrıs, Almanya ve Slovenya’da kent sakinleri hayattan daha memnun olduklarını bildirdi.

En mutlu ailelerin çocuklu aileler olduğu, en az mutlu olanların ise tek kişilik aileler olduğu belirtildi. Bu durum Avrupa’ya özeldir çünkü diğer kıtalarda yapılan araştırmalar bunun tam tersini ortaya koymaktadır.

REKLAM

Bu, belki de yakın gelecekte Avrupa’nın da takip edeceği bir trend.

2018-2022 yılları arasında yaşam memnuniyeti en çok -0,3 puanla bakmakla yükümlü çocuğu olan ailelerde azaldı.

Cinsiyet söz konusu olduğunda fark minimum düzeydedir. Erkekler, 2018 ile 2022 yılları arasında kadın meslektaşlarına göre biraz daha az memnundu ancak her iki cinsiyet de AB düzeyinde hâlâ 7,1 puan ortalamasına sahipti.

Coğrafi eğilimler mi?

Araştırmalar AB’nin çeşitli bölgeleri arasında önemli bir uçurum olduğunu gösteriyor.

Genel olarak bloğun kuzey ve batı kesimlerindeki insanlar, Baltık ülkelerindeki insanlara kıyasla hayatlarından daha memnun olma eğiliminde.

REKLAM

Akdeniz bölgesine yakın ve AB’nin doğu kesimlerinde yaşayanlar çoğunlukla mutsuz. Ancak durum o kadar da iç karartıcı değil.

Yaşam memnuniyetinin genel olarak daha düşük olduğu ülkelerde 2018 ile 2022 arasında hafif artışlar yaşanırken, genellikle “daha mutlu” olan ülkelerde ise tam tersi yaşanacak.

Bu çalışmaların çoğunda olduğu gibi, sonuçlar kesin bir bilimsel değildir.

Eudaimonia veya kişinin hayatının bir anlamı olduğu hissi, insanların hayatlarına ilişkin genel bilişsel değerlendirmelerine odaklanılarak subjektif olarak ölçülür ve her zaman değişken olacaktır.

Yani Almanya ve Bulgaristan, sonuçların kışa girerken hayatlarının daha da kasvetli olacağı anlamına geldiğini düşünse de, gelecek yıl 2023 anketi sonuçları geldiğinde durum böyle olmayabilir.

REKLAM
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking