AB ülkeleri uzun görüşmelerin ardından Yapay Zeka Yasası üzerinde anlaşmaya vardı

0
Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Üye devletler ve Avrupa Parlamentosu Yapay Zeka Yasası konusunda ön anlaşmaya vardı.

REKLAM

Siyasi düzeyde anlaşmaya Cuma akşamı 35 saat süren görüşmelerin ardından varıldı.

Avrupa Komisyonu’nun iç pazardan sorumlu üyesi Thierry Breton, “Tarihi! AB, yapay zekanın kullanımına ilişkin net kurallar koyan ilk kıta oldu” dedi.

Breton, yapay zeka yasasının “bir düzenlemeden çok daha fazlası” olduğunu söyleyerek bunu “AB’deki startup’lar ve araştırmacılar için küresel yapay zeka yarışına liderlik edecek bir sıçrama tahtası” olarak nitelendirdi. Olarak tanımladı.

Müzakereler, hükümetler ve yasa koyucular arasında oldukça karmaşık ve teknik konulardaki zorlu tartışmalarla karakterize edildi.

Perşembe günkü tartışmalar ChatGPT gibi sohbet robotlarına güç veren temel modellere odaklandı. Cuma günkü toplantılarda, kamusal alanlarda yüz tanıma da dahil olmak üzere gerçek zamanlı biyometri kullanımına ilişkin konular tartışıldı.

Tartışmanın merkezinde, hükümet yetkililerinin insanları cinsiyet, ırk, etnik köken, din ve siyasi eğilimlerin yanı sıra duygular gibi hassas özelliklere göre tanımlayıp sınıflandırabilen yapay zeka tabanlı biyometrik sistemleri kullanmasına izin verilip verilmemesi gerektiği sorusu vardı. tanıma. ve tahmine dayalı politika sistemleri.

Milletvekilleri bu uygulamaların “müdahaleci ve ayrımcı” olduğunu ve bu nedenle AB topraklarında yasaklanması gerektiğini söyledi.

Üye devletler, suçluların izini sürmek ve ulusal güvenliğe yönelik tehditleri önlemek için kolluk kuvvetlerine yönelik istisnaların gerekli olduğunu savunarak farklı bir görüş benimsedi.

Bu yılın başlarında Fransa, 2024 Paris Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları sırasında biyometrik gözetimin kullanımına izin veren yasayı geçiren ilk AB ülkesi oldu.

Cuma günkü görüşmelerin merkezinde ulusal güvenlik ile temel haklar arasındaki çatışma vardı.

Görüşmeler, milletvekillerinin kendi aralarında tartıştığı uzun bir arayla kesintiye uğradı. Öte yandan akademisyenler ve aktivistler de sosyal medya üzerinden milletvekillerine kolluk kuvvetlerine yönelik muafiyetlere karşı çıkma çağrısında bulundu.

Son olarak Parlamento, adam kaçırma, insan kaçakçılığı ve cinsel istismar mağdurlarını arayacak; Terör, cinayet, tecavüz ve silahlı soygun gibi suçlardan şüphelenilen kişilerin yerini tespit etmek için gerçek zamanlı biyometri kullanmasına izin verecek bir dizi “sıkı koşulu” kabul etti.

Buna karşılık işyerleri ve eğitim kurumlarında biyometrik sınıflandırma, sosyal puanlama, önleyici güvenlik ve hassas özelliklere dayalı duygu tanıma yasaklanacak.

Yüzlerce sayfalık madde ve eklerden oluşan yönetmelik metni yeniden yazıldıktan sonra yeni bir oylama için Avrupa Parlamentosu’na gönderilecek.

Nihai oylamanın 2024’ün başlarında yapılması bekleniyor. Daha sonra yasa, tam olarak uygulanabilir hale gelmeden önce aşamalı olarak uygulamaya konulacak.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking