ABD, Gazze’de acil insani ateşkes talep eden karar tasarısını veto etti

0

Cezayir’in BM Güvenlik Konseyi’ne sunduğu, Gazze’de derhal ateşkes çağrısında bulunan, sivillere yönelik her türlü saldırıyı kınayan ve zorla yerinden edilmeye karşı çıkan karar tasarısı oya sunuldu.

İngiltere, ABD’nin 15 üyeli BM Güvenlik Konseyi’nde veto ettiği karar tasarısına oy vermekten “çekimser” çıkarken, 13 ülke “evet” oyu verdi.

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, oylama öncesinde yaptığı açıklamada, ABD’nin tutukluların serbest bırakılması için İsrail, Hamas, Mısır ve Katar ile görüşmelerde bulunduğunu hatırlatarak, bu konuda anlaşmaya varılması halinde şunları söyledi: bölgede çatışmalara 6 hafta ara verilecek.

Greenfield, diplomasinin zaman aldığını, sahadaki gerçeklerin göz ardı edilmemesi gerektiğini ve Cezayir’in karar taslağının devam eden müzakereleri olumsuz etkileyeceğini söyledi.

ABD’nin yeni bir karar taslağı sunduğunu belirten Greenfield, “Doğru zamanda, doğru şekilde hareket ediyoruz.” Dedi.

“HER FİLİSTİN ÖLÜMÜN VE SOYKIRIMIN HEDEFİDİR”

Cezayir’in BM daimi temsilcisi Amar Bendjama, oylamadan önce yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Karar taslağına karşı çıkmak, Filistin halkının maruz kaldığı acımasız şiddeti ve toplu cezalandırmayı desteklemek anlamına gelir.” dedi.

Her Filistinlinin “ölüm ve soykırımın” hedefi olduğunu vurgulayan Bendjama, “Konsey’in ateşkes çağrısı yapması için daha kaç masumun hayatını feda etmesi gerekecek?” soruyu sordu.

Rusya’nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, ülkesinin 16 Ekim 2023’te ateşkes çağrısı yaptığını ancak bunun kabul edilmediğini hatırlatarak, şunları söyledi: “Eylemsizliğin maliyeti 28 binden fazla ölü. Kolektif sorumluluk çünkü bu, BM Güvenlik Konseyi’ndeki Batılı ülkelerin sorumluluğundadır.” dedi.

CEZAYİR KARAR TASLAĞI

Cezayir’in sunduğu karar taslağı, Gazze’de acil insani ateşkes çağrısında bulundu.

Tasarıda sivillere yönelik her türlü saldırı kınanıyor ve aynı zamanda Filistin halkının zorla yerinden edilmesine de karşı çıkıyor.

Taslak karar, tüm taraflara uluslararası insani hukuka saygı duymaları çağrısında bulunuyor ve Gazze’nin her yerine engelsiz insani yardım çağrısında bulunuyor.

Tüm mahkumların serbest bırakılması çağrısında bulunan karar taslağında, Uluslararası Adalet Divanı’nın İsrail’e karşı 26 Ocak’ta aldığı ihtiyati tedbir kararlarına da atıfta bulunuldu.

ABD’DEN YENİ TASLAK GİRİŞİMİ

AA’nın ele geçirdiği ABD taslağı, “mevcut koşullar altında Refah’a yapılacak bir kara saldırısının sivillere ciddi zarar vereceği ve yerlerinden edilmelerine yol açacağı” uyarısında bulunuyor.

Karar tasarısında, bunun ciddi bölgesel ve güvenlik sorunlarına yol açacağı uyarısı yapılıyor ve “Mevcut koşullar altında bu saldırının yapılmaması gerekiyor” deniliyor. İfadesi kullanılıyor.

Amerikan yasa tasarısında ilk kez “ateşkes” kelimesi kullanıldı: “Tüm tutukluların serbest bırakılması halinde Gazze’de bir an önce geçici ateşkesin sağlanmasını destekliyoruz.” mesaj veriliyor.

  • ABD geçmişte ateşkes çağrılarını veto etmişti

ABD, daha önce 16, 18, 25 Ekim 2023 ve 8 Aralık 2023 tarihlerinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne sunulan Gazze’ye ilişkin karar tasarılarını veto etmişti.

ABD, Gazze’de acil insani ateşkes çağrısı yapan karar taslağına “hayır” oyu veren 10 ülkeden biri olurken, 13 Aralık 2023’te yapılan BM Genel Kurulunda 153 ülke “evet” oyu verdi.

Kaynak: AABu içerik Recep Demircan tarafından yayınlanmıştır.

ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
Eros'u birkaç dakikalığına tekmeleyerek öldürmüştü!  Bakan Tunç yeni gelişmeyi duyurduEros’u birkaç dakikalığına tekmeleyerek öldürmüştü! Bakan Tunç yeni gelişmeyi duyurdu
İlber Ortaylı skandal sözlerin ardından konuşmasını şöyle anlattı: İlber Ortaylı skandal sözlerin ardından konuşmasını şöyle anlattı: “Ben de söylemezdim ama şimdi söyledim”
O ilde CHP aday listelerini geç açıkladı! O ilde CHP aday listelerini geç açıkladı!

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber