Alper Gezeravcı Uluslararası Uzay İstasyonu’na veda etti! “Bu bir hikayenin başlangıç noktasıydı”

0

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki 14 günlük görevini tamamladı. Gezeravcı’nın da aralarında bulunduğu Axiom-3 (Ax-3) ekibi için Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) veda töreni düzenlendi.

Axiom Space, aralarında ilk Türk astronot Gezeravcı’nın da bulunduğu Ax-3 ekibi için hazırlanan veda törenini canlı yayınladı.

Gezeravcı veda töreninde yaptığı konuşmada, “Gururlu tarihimizin devamı olarak adım attığımız yeni Türk yüzyılında Türkiye’nin ilk insanlı uzay görevini gerçekleştirmiş olmaktan büyük onur ve mutluluk duyuyorum.” dedi.

Yürüttükleri bu görevin, geleceğin teminatı olan gençlere ilham verici bir başlangıç ​​olmasını umduklarını dile getiren Gezeravcı, şöyle konuştu: “Bu bir varış noktası değil, bir hikayenin başlangıç ​​noktasıydı. Bundan sonraki yolumuz hayırlı bir umut olsun. tüm milletimiz için.” dedi.

DÖNÜŞ YOLCULUĞU 12 SAAT SÜRECEK

Gezeravcı ve ekibinin yarın Türkiye saatiyle 14.00’te UUİ’den ayrılması bekleniyor. Dünya’ya dönüş yolculuğu 12 saat sürecek.

Planlanan inişin, ABD’nin Florida eyaletinin doğusunda Atlantik Okyanusu’nda ve batıda Meksika Körfezi’nde bulunan 7 potansiyel iniş alanından birinde yapılması bekleniyor.

AA-20240126-33540625-33540595-TURKIYENIN_ILK_ASTRONOTU_GEZERAVCI_ULUSLARARASI_UZAY_ISTASYONUNDA_CALISMALARINI_SURDURDU

Gezeravcı’yı uzaya taşıyan araç, 16 Ocak’ta ABD’nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi’nden fırlatıldı. Ax-3 misyonu astronotları Michael López-Alegría, Walter Villadei, Marcus Wandt ve Alper Gezeravcı 20 Ocak Cumartesi günü saat 15.13 GMT’de Uluslararası Uzay İstasyonuna girdiler.

AA-20240126-33540625-33540603-TURKIYENIN_ILK_ASTRONOTU_GEZERAVCI_ULUSLARARASI_UZAY_ISTASYONUNDA_CALISMALARINI_SURDURDU

13 DENEY YAPTI

Gezeravcı görevi sırasında 13 deney gerçekleştirdi. Gezeravcı son olarak söz konusu deneylere ilişkin yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi:

AA-20240126-33540625-33540612-TURKIYENIN_ILK_ASTRONOTU_GEZERAVCI_ULUSLARARASI_UZAY_ISTASYONUNDA_CALISMALARINI_SURDURDU

“Deney konularımız arasında biyoloji, fizik, tıp ve genetik alanlarında farklı disiplinler yer alıyor. TÜBİTAK bünyesinde “gMetal” deneyini kurduk. Kimyasal koşullar altında katı parçacıklar ile akışkan bir ortam arasında homojen bir karışım oluşturmanın etkisini araştırıyoruz. yerçekimine duyarlı olmayan koşullar Tıp alanında, uzay ortamının insan sağlığı üzerindeki etkilerini inceliyoruz. Burada radyasyona maruz kalmanın kansere neden olan baskılayıcı hücreler üzerindeki etkisini inceliyoruz. yer çekimi, fonksiyonları henüz keşfedilmemiş yer çekimi olmayan ortam ve bunların bağışıklık sistemi ile olan ilişkisi. Bu etkileri tespit etmek için dünyanın her yerinden kan örnekleri alınmaya başlandı ve alınmaya da devam ediyor.” örneklerimin alınmasıyla tamamlanacak. ‘PRANET’ deneyi ile propolisin mikro yerçekimi ortamındaki bakteriler üzerindeki etkisini araştırıyoruz.”

AA-20240126-33540625-33540615-TURKIYENIN_ILK_ASTRONOTU_GEZERAVCI_ULUSLARARASI_UZAY_ISTASYONUNDA_CALISMALARINI_SURDURDU

Keşfetmek
ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
Adana'da 3,9 büyüklüğünde deprem!Adana’da 3,9 büyüklüğünde deprem!
CHP, 4'ü büyükşehir olmak üzere 103 belediye başkan adayını daha açıkladı! CHP, 4’ü büyükşehir olmak üzere 103 belediye başkan adayını daha açıkladı!
Erdoğan, İsveç Başbakanı Kristersson'la görüştüErdoğan, İsveç Başbakanı Kristersson’la görüştü

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking