Belarus: Lukaşenko, kendisine ömür boyu yargı dokunulmazlığı sağlayan yasayı imzaladı

0

“Avrupa’nın son diktatörü” olarak tanımlanan Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukashenko, kendisine ömür boyu yargı dokunulmazlığı sağlayan bir yasayı imzaladı.

REKLAM

Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukashenko, kendisine ömür boyu cezai kovuşturmaya karşı dokunulmazlık sağlayan yeni bir yasayı imzaladı.

Düzenleme aynı zamanda yurt dışında yaşayan muhalefet liderlerinin gelecekteki cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılmasını da yasaklıyor.

Yeni yasa metnine göre Lukaşenko iktidardan ayrılırsa, “başkanlık yetkilerini kullanırken işlenen eylemlerden sorumlu tutulamayacak.”

Tüm eski cumhurbaşkanları ve aile üyeleri için geçerli olan yasanın aslında yalnızca Belarus’u neredeyse 30 yıldır demir yumrukla yöneten 69 yaşındaki Lukaşenko’yu koruyacağı iddia ediliyor.

“Avrupa’nın son diktatörü” olarak tanımlanan Lukaşenko’nun, yeni tedbirle 2025’te yapılacak bir sonraki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde potansiyel rakiplerini ortadan kaldırmayı hedeflediği iddia ediliyor.

Son yıllarda yurt dışına kaçan muhalefet liderlerinin seçilmesini imkansız hale getiren yasaya göre, yalnızca Belarus’ta en az 20 yıldır daimi olarak ikamet eden ve başka bir ülkede oturma izni bulunmayan ülkenin vatandaşları aday olabiliyor. . .

Lukalenko’nun Ağustos 2020’de altıncı döneme yeniden seçilmesi sırasında kitlesel protestolarla sarsılan ülke, “çoğu gözaltında işkenceye maruz kalan” veya ülkeyi terk eden 35.000’den fazla kişiyi gözaltına aldı.

Kanun, devlet başkanı ve aile üyelerine hayatları boyunca devlet koruması, tıbbi bakım, hayat ve sağlık sigortası sağlanmasını öngörüyor.

Ayrıca cumhurbaşkanının istifasından sonra ömür boyu parlamentonun üst meclisinin daimi üyesi olacak.

“Diktatörün adalet önüne çıkarılmasını sağlayacağız”

2020 yılında komşu Litvanya’ya kaçan muhalefet lideri Svetlana Tikhanovskaya, yeni yasanın Lukashenko’nun “kaçınılmaz gelecek korkusuna” yanıt olarak hazırlandığını savundu.

Tikhanovskaya, “Binlerce Belaruslunun kaderini mahveden Lukashenko, uluslararası hukuka göre cezalandırılacak ve hiçbir dokunulmazlık onu bundan koruyamayacak, bu sadece an meselesi.” dedi.

“Diktatörün adalet önüne çıkarılmasını sağlayacağız” diyen Tikhanovskaya, aralarında Nobel Barış Ödülü sahibi Ales Bialiatski’nin de bulunduğu yaklaşık 1.500 siyasi mahkumun Belarus’ta hâlâ parmaklıklar ardında olduğunu hatırlattı.

Lukalenko ayrıca çocukların Rus işgali altındaki Ukrayna şehirlerinden Belarus’a yasadışı olarak nakledilmesine karışmakla da suçlanıyor.

Ülkedeki siyasi muhalefet, muhalif siyasetçilerin ortadan kaybolması ve Ukraynalı çocukların Ukrayna’dan uzaklaştırılmasıyla ilgili soruşturma yapılmasını istiyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking