Bletchley Deklarasyonu: İngiltere’deki zirvede ‘dünyada ilk’ yapay zeka anlaşmasına varıldı

0

Yapay zeka modellerinin riskleriyle mücadele etmeyi amaçlayan anlaşmayı, AB’nin yanı sıra ABD ve Çin’in de aralarında bulunduğu 28 ülkeden temsilci ve şirket imzaladı.

REKLAM

İngiltere’de düzenlenen dünya zirvesinde yapay zekanın (AI) güvenliğine ilişkin “dünyada ilk” olarak nitelendirilen anlaşma imzalandı.

27 ülkeden ve Avrupa Birliği’nden teknoloji uzmanları, küresel liderler ve temsilciler, bir zamanlar İkinci Dünya Savaşı şifre kırıcılarına ev sahipliği yapan Bletchley Park’taki Birleşik Krallık Yapay Zeka Güvenlik Zirvesi’ne katıldı.

yapay zeka anlaşması

Yapay zekanın güvenliğine ilişkin “Bletchley Deklarasyonu” ABD, Çin ve AB’nin de aralarında bulunduğu 28 ülkeden temsilciler ve şirketler tarafından imzalandı. Açıklamada, OpenAI gibi şirketler tarafından geliştirilen ve büyük dil modelleri olarak adlandırılan öncü yapay zeka modellerinin risklerine değinilmesi amaçlanıyor.

Birleşik Krallık hükümeti, “ortak çıkarlara yönelik yapay zeka güvenlik risklerini” tanımlamayı ve “ülkeler arasında ilgili risk temelli politikalar” oluşturmayı amaçlayan deklarasyonu “dünyada bir ilk” olarak nitelendirdi.

Ancak anlaşmaların tam olarak nasıl uygulanacağı belli değil.

İngiltere’nin Bilim, İnovasyon ve Teknolojiden Sorumlu Dışişleri Bakanı Michelle Donelan, anlaşmanın “dönüm noktası niteliğinde bir başarı” olduğunu ve “bugünkü tartışmaların temelini oluşturduğunu” söyledi.

Birleşik Krallık hükümeti ayrıca gelecekte yapay zeka güvenlik zirvelerinin düzenleneceğini duyurdu.

Güney Kore önümüzdeki altı ay içinde başka bir “mini sanal” yapay zeka zirvesi başlatacak ve Fransa gelecek yıl bir sonraki yüz yüze yapay zeka zirvesine ev sahipliği yapacak.

Ancak uzmanlar anlaşmanın yeterince geniş olmadığını söylüyor.

ABD destekli araştırma firmasının CEO’su Paul Teather Euronews Next’e şöyle konuştu: “Etik ilkeleri desteklemek için büyük güçleri bir araya getirmek bir başarı olarak görülebilir, ancak somut politikalar ve hesap verebilirlik mekanizmaları üretme konusundaki kararlılığın hızlandırılması gerekiyor.” yapay zeka.

anahtar hoparlörler

Milyarder teknoloji girişimcisi Elon Musk, zirveye gelerek görüşmeler sırasında sessiz kaldı ancak toplantının teknoloji şirketlerine bir “hakem” yaratmayı amaçladığını söyledi.

“Sanırım burada gerçekten amaçladığımız şey, en azından büyük yapay zeka şirketlerinin ne yaptığına bakabilecek ve en azından değerlendirmeleri artırabilecek üçüncü taraf bir hakemin, bağımsız bir hakemin olmasını sağlayacak bir içgörü çerçevesi oluşturmak. Endişeleri varsa alarma geçin” dedi Musk, PA haber ajansına. “Yapay zekanın iyi tarafını engelleyen düzenlemelerin saldırısına uğramamak için dikkatli olun” dedi.

İngiltere Kralı III. Charles’ın mesajı

İngiltere Kralı III. Charles, yapay zekanın gelişimini atomu parçalamanın ve ateşten yararlanmanın önemine benzettiği bir video konuşması gönderdi.

Yapay zekanın “insanlık tarihindeki en büyük teknolojik ilerlemelerden biri” olduğunu söyledi ve bunun “net sıfıra doğru yolculuğumuzu hızlandırmaya ve potansiyel olarak sınırsız temiz yeşil enerjinin yeni bir çağını gerçekleştirmeye” yardımcı olabileceğini belirtti.

Charles, “Önemli risklerle mücadele etmek için de birlikte çalışmalıyız” dedi.

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, yalnızca siber saldırı tehditleri veya biyolojik silahların geliştirilmesine ilişkin “varoluşsal” korkuları değil, yapay zeka risklerinin “tüm yelpazesini” ele almak için artık harekete geçilmesi gerektiğini söyledi.

Harris, Londra’daki ABD Büyükelçiliği’nde yaptığı konuşmada, “Harekete geçmemizi gerektiren başka tehditler de var, şu anda zarar veren ve birçok insanın varoluşunu tehdit eden tehditler var” dedi.

Birleşik Krallık’ın hedefleri

İngiltere Başbakanı Sunak’ın ülkesinin yapay zeka alanında lider olmasını istediği bir sır değil. Ancak diğer ülkeler zaten kendi yapay zeka düzenlemelerini oluşturuyor.

REKLAM

Amerika Birleşik Devletleri’nden güçlü bir rekabet var. Başkan Joe Biden, 30 Ekim’de yapay zekaya ilişkin bir idari kararnameyi imzaladıktan sonra, “Amerika bu teknolojik değişim çağına liderlik edecek” dedi. Bu arada AB’nin de yapay zeka konusunda kendi yönergeleri var.

Ancak AB’den farklı olarak Birleşik Krallık, yapay zekayı düzenlemek için yeni bir mevzuat çıkarma niyetinde olmadığını, bunun yerine Birleşik Krallık’taki mevcut düzenleyicilerin kendi sektörlerindeki yapay zekadan sorumlu olmalarını talep edeceğini söyledi.

Çin’in teknolojiden sorumlu bakan yardımcısı Wu Zhaohui, zirvede Çin’in “yapay zeka konusunda uluslararası bir mekanizmaya, katılımın genişletilmesine ve insanların yararına geniş bir fikir birliğine dayalı yönetim çerçevesine ve ortak bir geleceğe sahip bir topluluk inşa edilmesine” katkıda bulunacağını söyledi. insanlık için. “

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking