BM Güney Afrika’nın İsrail’e ‘soykırım’ davası açmasından memnun

0

BM Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, X hesabından yaptığı paylaşımda, Gazze’deki eylemlerinden dolayı İsrail’e karşı Uluslararası Adalet Divanı’nda “soykırım davası” açan Güney Afrika hükümetine takdirlerini dile getirdi.

İsrail’e karşı Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) dava açılmasının Gazze halkının hayatta kalması açısından önemli olduğunu vurgulayan Albanese, şöyle konuştu: “Diğer üye ülkeleri anlamlı ve dürüst taleplerde bulunmaya ve hayat kurtarmaya yardımcı olmaya teşvik ediyorum. Nüfusun tamamı tehlikede” dedi.


Güney Afrika, İsrail’e ‘soykırım davası’ açtı

Güney Afrika Cumhuriyeti, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’de gerçekleştirdiği eylemlerle 1948 Birleşmiş Milletler Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ni ihlal ettiği gerekçesiyle 29 Aralık’ta UAD’ye dava açarak ihtiyati tedbir talebinde bulunmuştu. .

Talepte, “İsrail’in eylemleri ve ihmalleri soykırım niteliğindedir, çünkü bunlar belirli bir soykırım niyetiyle işlenmiştir.” ifadesi yer alıyor. Açıklamalarda, yapılan eylemlerin “Gazze’deki Filistinlileri yok etmeye” yönelik olduğu vurgulandı.

– Dava Sözleşme’nin 9. maddesine dayanıyordu

Soykırım Sözleşmesi’nin 9. maddesine göre, bir devletin sözleşmenin maddelerini ihlal etmesi durumunda, sözleşmeye taraf olan herhangi bir devlet, ihlal eden devlete karşı UAD’de dava açabilir.

Acil durumlarda UAD, dava süreci sonuçlanana kadar söz konusu ihlallerin durdurulmasını emreden bir ihtiyati tedbir kararı verebilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking