Borsa yatırımcıları dikkat! Uzmanlar 2024 yılında kazandıracak sektörleri açıkladı

0

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın BIST 100 endeksi genel seçimden bu yana yüzde 75 yükseldi.

Bu yılın başında 6 Şubat depremiyle birlikte dalgalı bir seyir izleyen BIST 100 endeksi, seçim belirsizliklerinin sona ermesi ve yeni ekonomi yönetiminin uyguladığı politikaların ardından “yükseliş” kaydetti.

Genel seçimlerin ikinci turundan bu yana yüzde 75 civarında değer kazanan BIST100 endeksi, yılbaşından bu yana yüzde 46 yükseliş kaydetti. Bu dönemde endeks 8.513,54 puanla rekor kırdı.

EN KÂRLI SEKTÖR BELİRTİLDİ

Sektör endeksleri arasında yılın başından bu yana en büyük kazancı yüzde 167 artışla sigorta, en büyük düşüşü ise yüzde 0,87 ile madencilik aldı. Bankacılık endeksi %72, holding endeksi ise %41 arttı.

Öte yandan gram altın yılbaşından bu yana yüzde 75 oranında değer kazanırken, dolar/TL aynı dönemde yüzde 54 değer kazandı.

Mayıs ayında 700 baz puan seviyesinde seyreden Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), düşüş eğilimini sürdürerek Perşembe günü 332,8 baz puanla 19 Mart 2021’den bu yana en düşük günlük kapanışına ulaştı.

Yeni ekonomi yönetiminin seçim sonrası uygulamaya koyduğu politikalar ve yabancı yatırımcılarla yapılan toplantıların ardından uluslararası derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’ye yönelik olumlu değerlendirmeleri ortaya çıkmaya devam ediyor.

“AYNI ZAMANDA NOT ARTIŞININ DUYURUSUDUR”

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), geçtiğimiz hafta Türkiye’de yaşanan siyasi düzenlemeler nedeniyle ülkenin kredi görünümünü takvim dışı nota revize etti. S&P, Türkiye’nin kredi notunu ‘B’ olarak teyit ederken, kredi notunun görünümünü ise ‘durağan’dan ‘pozitif’e çevirdi.

Bir diğer uluslararası kredi kuruluşu Fitch Ratings, daha önce Türkiye’nin notunun görünümünü “negatif”ten “durağan”a revize etmiş, Moody’s ise 17 Türk bankasının notunun görünümünü “negatif”ten “durağan”a çevirmişti.

PhillipCapital Yurt İçi Piyasalar Grubu Başkanı Üzeyir Doğan, AA muhabirine, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’ye yönelik not görünümlerindeki revizyonların aynı zamanda yakın gelecekte not artışlarının da habercisi olduğunu söyledi.

CDS’deki düşüş eğiliminin Türkiye’nin iyileşen görünümüne işaret ettiğini vurgulayan Doğan, son dönemde hem tahvillere hem de borsaya yabancı girişinin başlamasına rağmen İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda beklenen yükseliş hareketinin henüz gerçekleşmediğini söyledi. .

Doğan, şöyle konuştu: “Şirketlerin üçüncü çeyrekte açıkladığı güçlü finansal veriler ve Borsa İstanbul’un zirveden geri dönmesi, hem endekste hem de endekste ağırlığı yüksek olan birçok şirketin piyasa çarpanlarında ciddi düşüşleri beraberinde getirdi. önemli bir potansiyelin biriktiğine işaret ediyor.” Hisse senedi hareketleri daha belirgin olsa da endeksin 8.000 puanın üzerinde kalma çabasının olumlu bir tablo oluşturduğunu vurguladı.

“SATIN ALMA FIRSATI OLARAK DEĞERLENDİREBİLİRSİNİZ”

Aralık ayındaki yurt dışı Noel döneminin ardından yılbaşı tatilinin de rehavete neden olabileceğini, volatilitede ve işlem hacimlerinde azalma gözlenebildiğini belirten Doğan, şöyle konuştu: “Öte yandan yurt dışı girişlerinin sınırlı da olsa devam etmesi, Başlangıçta bahsettiğimiz bu yükseliş, düşük hacimlerle de olsa endeksin yukarı yönlü potansiyelini destekleyebilir. ilgi’ dedi.

BIST 100 endeksine ilişkin teknik değerlendirme de yapan Doğan, şunları söyledi:

“Endekste kısa vadeli düzeltmenin %61,8 seviyesinde olduğu 8.080 puan ana direnci temsil ediyor. Bu seviyenin üzerindeki kapanışlar, bir önceki zirvenin bulunduğu 8.500 civarında hızlı bir teste izin verebilir. Altındaki 7.750 puan en önemli destektir.” değer ve bu noktaya kadar geri çekilmeler yaşanabilir, “Bu bir satın alma fırsatı olarak değerlendirilebilir.”

“BENZERLİKLERE GÖRE %60 İNDİRİMLİ”

Perform Portföy fon yöneticisi Altan Aydın da, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda zor geçen 2023 yılının her şeye rağmen kötü bir getiri sağlamadığını belirterek, şunları söyledi: “BIST100 endeksi ekim ayına kadar enflasyon ve döviz kuruyla rekabet halindeydi: Endeks Hamas sonrası zayıfladı -İsrail çatışmaları 7 Ekim’de başladı: “Yine güzel bir imajla bitmesini bekliyorum” dedi.

Üçüncü çeyrek bütçe döneminin şirketler açısından oldukça olumlu geçtiğini ancak sıkılaştırma tedbirlerinin kar marjları üzerinde baskı oluşturduğunu belirten Aydın, dördüncü çeyrek bütçe döneminin görece daha sakin geçebileceğine ve sektör düzeyinde olumlu ayrışmaların görülebileceğine inandığını söyledi.

Aydın, BIST 100 endeksinin fiyat-kazanç (F/K) oranının 6,6 seviyesinde olduğunu kaydederek, şöyle devam etti:

“BIST 100 endeksinin üçüncü çeyrek bilanço dönemi öncesinde F/K seviyesi 7,7 seviyesinde bulunuyordu. 2024 yılı kazanç tahminlerine göre BIST 100 endeksi 4, 5 F/K seviyesinde işlem görüyor. Bu da şuna işaret ediyor: BIST 100 endeksi rakiplerine göre yüzde 60 civarında iskontolu.Politika faizinin yüzde 40’a indirilmesi kredi ve mevduat faizleri üzerinde de yukarı yönlü baskı yaratıyor.Bu açıdan bakıldığında borsa için olumsuz bir görünüm olsa da hem önümüzdeki dönemde hem de borsada olumsuz bir görünüm değerlendiriliyor. kurumsal finansman yükü ve alternatif getiriler açısından öngörülebilir politika ve risk primi düzeyi nedeniyle umut verici bir ortam oluştuğunu belirtmek gerekir.”

Daha öngörülebilir para politikası, dengeli enflasyon beklentileri ve azalan siyasi belirsizliğin 2024 başında yabancı yatırımcılara cazip görüneceğini söyleyen Aydın, şöyle konuştu: “Son aylardaki emisyon talebi ve yazılı raporların sıklığı bu duruma örnek olarak değerlendirilmelidir. Bu nedenle 2024 yılının son iki ayında “Geçen yıl kadar olmasa da yine de reel getiri sağlayacak bir performans bekliyorum. Sektör bazında ise bankacılık, gıda imalatı, gıda perakendeciliği ve telekomünikasyonu tercih ediyoruz. 2024 ve 2025 yıllarına birlikte baktığımızda özellikle havacılık ve enerji alanında uzun vadeli yatırım fırsatlarının aranması gerektiğine inanıyoruz.” söz konusu.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking