FTI iflas etti, turizm sektörü alarma geçti! – Son Dakika Ekonomi Haberleri

0

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin turizm danışmanı ve eski TÜROFED başkanı, İngiliz tur operatörü Thomas Cook'un 2019 yılındaki iflasının Türkiye'de turizm sektöründe önemli kayıplar bıraktığını hatırlattı. Osman AyıkBu geçmiş tecrübeye dayanarak mevcut borcun tahsili konusunda yüksek beklentilere sahip olmadığını öne sürüyor.

Ayık, şunları söyledi: “Şu anda ülkelerine dönecek misafirlerden tahsilat sıkıntısı yaşanıyor. Mevcut borçların tahsili beklentisi olmamalıdır. Sektörün hazırlıklı olması gerekiyor. Alman sigorta fonu, gelen yolcuların tatillerini tamamlayıp sağlıklı bir şekilde geri dönmelerini garanti ediyor. Sigorta fonundan bir varlık kalırsa, fonda yeterli varlık varsa ve bu giderler tamamlanıp varlıktan kalıntı değer kalırsa, bundan ancak otelciler parasını tahsil edebilir. Geçmiş deneyimler bunun ne kolay ne de mümkün olduğunu gösteriyor. Yıkımın boyutu önümüzdeki günlerde netleşecek” dedi.

FTI REZERVASYONLARI DİĞER TUR OPERATÖRLERİNE DEVREDİLEBİLİR

FTI aracılığıyla Türkiye'ye gelecek yaklaşık 2 milyon turistin buradaki rezervasyonlarını iptal ederek diğer tur operatörleriyle Türkiye'ye gelmesini beklediklerini söyleyen Ayık, şöyle konuştu: “Ayrıca sezonun geri kalanında da yolcuların, Bu yıl 2 milyon kişi getirilecek, bunun yüzde 10'u da ödenecek. Bu yolcuların büyük ihtimalle Türkiye'ye döneceklerini, “FTI aracılığıyla rezervasyonlarını iptal edip başka tur operatörleriyle gelmeleri mümkün. ama 2 milyon gibi rakamları koruyabilecek miyiz?” diye sordu.

BAKANLIK ÖNLEMLER HAKKINDA AÇIKLAMA YAYINLAYACAK

FTI'nin iflası nedeniyle 2024 yılında Türkiye'ye beklenen turist sayısının kaybolmaması için Bakanlığımız ve turizm otelcilik sektörünün çalışmalarının devam edeceğini belirten Ayık, bu konuda diğer tur operatörleriyle de ciddi temasların kurulmasını beklediğini söyledi. Amaçlı ve şöyle konuştu: “TGA aracılığıyla Turizm Bakanlığı'ndan atılacak adımlar olacak. Sanırım önümüzdeki birkaç gün içinde tablo netleşince Bakanlık tedbirlere ilişkin bir açıklama yayınlayacak” dedi.

Ayık, tur operatörü başarısızlıklarının geçmişte de yaşandığını ve gelecekte de yaşanabileceğini belirterek, kredilerin güvence altına alınması için yasal kuralların getirilmesi gerektiğini ve tur operatörleri ile pazarda görüşülerek teminatlandırma konusunda yeni kapsamlı formüllerin geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Menşei.

Ayık, turizm sektöründe Türkiye'nin tek kaynağa, tek pazara veya birkaç tur operatörüne bağlı bir destinasyon olmadığını, Antalya'da 150 farklı milletten ve 50'den fazla ülkeden misafir ağırlandığını belirterek, şöyle konuştu: “Buna rağmen Bu, kırılgan olmadığınız anlamına gelmiyor, Bakanlık ve “Sektör olarak çalışmalarımızı sürdürmemiz lazım” dedi.

“Şaşırtıcı bir şekilde iç turizm pazarında talepte bir daralma yok.”

Mevcut ekonomi politikalarının turizm gibi dövize dayalı ekonomik gelir elde edenleri zor durumda bıraktığını vurgulayan Ayık, şöyle konuştu: “Yurtiçi maliyetler çok hızlı arttı ama Türkiye'de ürününüz karşılığında aldığınız paranın eşdeğeri de arttı. Artan enerji maliyetleri sizin için zorlayıcı hale geldikçe, işletme karlılığı açısından da zorluk haline geldi. “Her şeye rağmen maliyetleri satış fiyatlarına yansıtarak fiyatlarımızı iyileştirerek bir denge kurmaya çalışıyoruz. Satın alma gücü de sonuçta tüketicinin elinde” diye konuştu. Konut fiyatlarındaki artışın yarattığı mevcut enflasyon nedeniyle yerli turistlerin tatil harcamalarını azaltıp azaltmadığı yönündeki soruya Ayık şu yanıtı verdi: “Şaşırtıcı bir şekilde konut fiyatlarında bir daralma yok. iç pazarda talep var. İç piyasaya yönelik maliyetler de arttı. Yerli tüketicinin bunu karşılaması kolay görünmüyor ancak satışlarda bir düşüş görmüyoruz. Önümüzde tatil var, talep çok iyi gidiyor. Kapasitelerin yüzde 80’in üzerinde olduğunu görüyoruz. “İç pazarda iyi bir talep görüyoruz.”

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking