Haiti’de şiddet olayları: Başbakan Henry, istifasını isteyen protestoculara sükunet çağrısı yaptı

0

Haiti’de halkın Başbakan Ariel Henry’nin istifası için başlattığı gösterilerde şiddet olayları kaydedildi. Henry protestoculardan polisi “düşman” olarak görmemelerini istedi.

REKLAM

Haiti’de çete şiddetine ve kötüleşen yoksulluğa öfkeli ve umutsuz olan binlerce insan son üç gün boyunca protesto gösterileri düzenledi ve Başbakan Ariel Henry’nin istifası çağrısında bulundu.

“Henry istifa edene kadar” gösterilere devam edeceklerini söyleyen protestocuların ülke genelindeki şehir ve kasabalarda şiddet içeren eylemleri, Karayip ülkesinde günlük yaşamı durma noktasına getirdi.

Yaşanan şiddet olaylarının ardından sabahın erken saatlerinde kısa bir konuşma yapan Henry, sükunet çağrısında bulundu.

Başbakan, “Hepimizin Haiti’yi kurtarmak ve ülkemizde işleri farklı yapmak için güçlerimizi birleştirme zamanının geldiğini düşünüyorum” dedi. Dedi.

“Ona düşman olarak bakmayın”

Ariel Henry, Haitililere hükümeti veya Haiti Ulusal Polisini “düşman” olarak görmemeleri çağrısında bulundu ve iktidarı ele geçirmek için şiddeti, yıkımı ve cinayeti seçenlerin “Haiti halkının çıkarına çalışmadığını” söyledi.

“Haiti halkının çocuklarının korkusuzca okula gitmesine ihtiyacı var çünkü bu onların geleceğini garanti altına alacak.” Başbakan, kampanya döneminde durumu değiştirme sözünü tutmadığı için eleştiriliyor.

2019 ve 2023 için planlanan seçimleri düzenleyemeyen Haiti’de, son 10 senatörün görev süreleri Ocak 2023’te sona ereceğinden yasama organı hâlâ boş.

Polisle itfaiyeciler arasında çatışma

Ocak ayından bu yana polis ile Korunan Bölge Güvenlik Tugayları (BSAP) arasında çatışmalar yaşanıyor. Henry’nin BSAP’ı yeniden yapılandırıp şefini görevden almasıyla başlayan gerilim, çarşamba günü yeni bir çatışmayla doruğa çıktı.

Başkent Port-au-Prince’teki çatışmada beş silahlı muhafızın polis tarafından öldürülmesinin ülkedeki krizi daha da kötüleştirebileceğinden korkuluyor.

Öte yandan güney sahil kasabası Jeremie’de protestoları takip ederken üç gazetecinin kurşunlarla yaralandığı bildirildi. Kuzey kıyı kenti Cap-Haitien’deki polis de gazetecilerin ekipmanlarına el koymakla suçlandı. Bu gelişmeler Haiti Vatandaşlarını Koruma Dairesi tarafından “basın özgürlüğüne yönelik ciddi saldırılar” olarak nitelendirildi.

7 Şubat Haiti için önemli

Haitililer, eski cumhurbaşkanı Jovenel Moise’nin Temmuz 2021’de öldürülmesinin ardından uluslararası toplumun desteğiyle iktidara gelen Henry’nin 7 Şubat’ta görevden ayrılmasını talep ediyor.

Tarihi önemi büyük olan 7 Şubat, Haitili liderlerin genel olarak görev yemini ettikleri tarih olarak biliniyor.

Eski diktatör Jean-Claude Duvalier 7 Şubat 1986’da Fransa’ya kaçtı ve 1991’de Haiti’nin demokratik olarak seçilen ilk başkanı Jean-Bertrand Aristide bu tarihte yemin etti.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking