İngiltere’de milletvekilleri kaos yaşanan oturumda Gazze’de derhal ateşkes teklifini kabul etti

0

Tartışmaların yoğunlaştığı oylama öncesi Meclis Başkanı Lindsay Hoyle’un tutumu bazı milletvekillerinin sert tepkisine yol açtı.

REKLAM

İngiliz parlamentosunun alt meclisi Avam Kamarası’nda Gazze’de acil insani ateşkes çağrısı yapan yasa tasarısı, ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin önerdiği değişiklik kapsamında kabul edildi.

Tasarıda Gazze’de “derhal ateşkes” çağrısı yapılıyor ve bunun ancak Hamas’ın tüm şiddeti durdurması durumunda sağlanabileceği belirtiliyor.

Tasarı başlangıçta SNP tarafından koşulsuz ateşkes olarak önerildi, ancak İşçi Partisi teklife karşı görüş farklılıklarını çözmek için bir denge kurmayı amaçlayan 14 satırlık bir cümle içeren bir değişikliği masaya yatırdı.

“Acil ateşkes” ifadesi, bugüne kadar İsrail’e koşulsuz destek sağlayan İngiltere’nin bakış açısında önemli bir değişikliğe işaret etse de bunun hükümetin dış politikasında bir değişiklik yaratması beklenmiyor.

Meclis’te kaos yaşandı

Tartışmaların yoğunlaştığı oylama öncesi Meclis Başkanı Lindsay Hoyle’un tutumu bazı milletvekillerinin sert tepkisine yol açtı.

SNP, Hoyle’u kendi tasarısını görmezden gelmekle suçladı. İktidardaki Muhafazakar Parti de Hoyle’un tarafsızlığının zedelendiğini söyleyerek kendi değişiklik önerisini geri çekti.

Muhalefetteki SNP ve Muhafazakar Parti milletvekillerinin oylamayla ilgili hararetli tartışmanın ardından salonu terk etmesiyle Avam Kamarası kaosa sürüklendi. Şu ana kadar 30’dan fazla Muhafazakar Parti ve SNP milletvekili Hoyle’a karşı güvensizlik önergesi imzaladı.

Gazze’deki ateşkes oylamasına parlamentonun “güvenini sarsmakla” suçlanan Hoyle, şunları söyledi: “Bu son derece hassas bir konu; Parlamentoda, ülkede ve dünyada duyguların yüksek olduğu bir konu. Bu vesileyle bunun önemli olduğunu düşünüyorum. Parlamento mümkün olan en geniş seçenek yelpazesini değerlendiriyor.” sözleriyle kendini savundu ve özür diledi.

İşçi Partisi lideri Keir Starmer da Muhafazakarları ve SNP’yi “siyasi oyunları ciddi çözümlere tercih etmekle” suçladı.

Teklif ne diyor?

İşçi Partisi’nin gölge sağlık bakanı Wes Streeting, “Bu saçmalığın ortasında, Avam Kamarası derhal ateşkes, rehinelerin serbest bırakılması, uluslararası yardım ve Filistin devletinin tanınması yönünde oy kullandı. Geriye kalan her şey parlamenter tiyatro ve partizan gürültüsüdür” dedi. basın toplantısı. sosyal medyada bir yazı. o yazdı.

Kabul edilen öneride, “düşmanlıkların derhal durdurulması ve kalıcı ateşkesin tüm taraflarca saygı görmesi” çağrısında bulunuldu ve “kalıcı ateşkesin sağlanmasına yönelik diplomatik arabuluculuk çabalarının desteklendiği” belirtildi.

Açıklamada, İskoçya Ulusal Partisi’nin (SNP) birçok sol milletvekilinin desteklediği ve bu tür uyarılara yer vermeyen önergesi kadar ileri gitmemesi eleştirildi. Bazı milletvekilleri koşullu ateşkesin anlamsız olduğunu savundu.

İşçi Partisi’nin değişiklik önerisine ilişkin yapılan yorumlarda partinin, ülkede oldukça tartışmalı bir konu olan İsrail-Filistin meselesinde mükemmel bir anlayışa ulaşmaya çalıştığı belirtiliyor.

Dün Prens William, Gazze’deki çatışmanın derhal sona ermesi çağrısında bulundu. Tanımülkede tartışmalara neden oldu.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking