İran-İsrail gerilimi! Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Batı’ya çağrı

0

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan ile ortak basın toplantısı düzenledi. Tanzanya Devlet Başkanı Samia Suluhu Hassan'ı Türkiye'de ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: “Sizlere ve değerli heyetinize bir kez daha hoş geldiniz diyorum. Sözlerime Tanzanya'da yaşanan sel felaketi ve heyelanla başlıyorum. 14 Nisan'da Arusha'da “İstanbul'da 8 ilkokul öğrencisinin trafik kazasında hayatını kaybetmesinden duyduğum üzüntüyü dile getirerek başlamak istiyorum. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, kederli ailelerine sabır, acil şifalar diliyorum. Yaralıların iyileşmesi.”

“İKİLİ TİCARET HACMİMİZ 345 MİLYON DOLARA ULAŞTI”

Cumhurbaşkanlığı düzeyinde 14 yıl aradan sonra Tanzanya'dan ülkemize yapılacak bu ilk ziyaretin yeni bir dönüm noktası olacağına inandığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: “2017 yılında ziyaret ettiğim Tanzanya, ülkemizin Doğu Afrika'daki en önemli ortaklarından biri. Karşılıklı saygı ve kazan-kazan ilkeleri çerçevesinde ilişkilerimiz her geçen gün gelişiyor.” Gün güzelleşiyor. Bugünkü toplantımızda işbirliğimizi derinlemesine inceleyerek karşılıklı ticaretin artırılmasına yönelik alınabilecek tedbirleri ele aldık. yatırımlar. 2003 yılındaki 11 milyon dolarlık artışa rağmen mevcut rakamlar gerçek potansiyelimizi yansıtmıyor” diye konuştu.

“ÖNEMLİ BİR ADIM OLACAK”

İlk etapta Tanzanya ile ticaret hacmini 1 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, önümüzdeki dönemde bu yöndeki çalışmalarını yoğunlaştıracaklarını ifade ederek, şöyle konuştu: Yarın Cumhurbaşkanımızın katılımıyla İstanbul'da Türk şirketlerinin Tanzanya'ya yatırım yapması bu anlamda önemli bir adım olacak.” Tanzanya bugüne kadar 6,4 milyar dolar değerinde 14 projeyi başarıyla üstlendi. Şirketlerimiz, Türk müteahhitlerinin demiryolu inşaatı ve modernizasyonu, gemi inşası ve gemi inşası konusunda talep ettiği toplam proje bazında Afrika'da üçüncü, Sahra Altı Afrika'da ise birinci ülke konumunda olup “Yol inşaatı gibi sektörlerde büyük yatırımlar yapmıştır. Ülkeyi geçecek standart hatlı demiryolu projesinin büyük bir kısmının bir Türk firması tarafından yapılacak olması bizim için gurur kaynağıdır” dedi.

İstişarelerde terörle mücadele konusunun da ele alındığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: “Terör örgütleri arasında ayrım yapmayan Türkiye, bu alandaki tecrübelerini dostlarıyla paylaşmaya da önem veriyor. FETÖ örgütüyle mücadelede Tanzanya'nın güvenliğinin sağlanmasına yönelik atacağı adımlarda yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız.” Tanzanya'dan beklentilerimizi paylaştık. Maarif Vakfımızın gerçekleştirebileceği eğitim projeleri hakkında bilgi verdim. Tanzanya'da bu konuda Tanzanya'dan etkili ve somut adımlar görmeyi umuyoruz. İki ülkenin kurumları arasındaki koordinasyonun düzenli siyasi istişarelerle daha da iyileştirilmesi gerektiği açıktır.

“AFRİKA'NIN SESİNİN DAHA ÇOK DUYULMASINA KATKIDA BULUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika kıtasının kalbinde her zaman özel bir yere sahip olduğunu söyledi. Başbakanı ve Cumhurbaşkanlığı döneminde kıtaya 50'den fazla ziyarette bulunduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: “Afrika'daki girişimimizin kıta ülkeleri tarafından sıcak karşılandığını görmekten memnuniyet duyuyoruz. Ticaretten eğitime, tarımdan sağlığa kadar her alanda Afrika'nın sesini uluslararası platformlarda duyurmalıyız” “Dünya 5'ten Büyüktür” sözü Afrikalı kardeşlerimize ve dostlarımıza sesleniyor ve bu yolda olduğumuzun göstergesi. doğru yol. Kurduğumuz bu samimi ilişkiler, başta Gazze olmak üzere dünyadaki adaletsizliklerle mücadele kararlılığımızı güçlendiriyor. “Bütün dünyada biliniyor” dedi.

Tanzanya Cumhurbaşkanı ile görüşmesinde işgal altındaki Filistin topraklarındaki vahşete karşı alınabilecek tedbirlerin de ele alındığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin konusunda Batı'ya çağrıda bulunarak şunları söyledi:

“7 Ekim'den bu yana çoğunluğu çocuk, kadın, yaşlı ve sivil olmak üzere 34 bin Filistinli İsrail güçleri tarafından şehit edildi. 75 bin kardeşimiz de yaralandı. Geçen yüzyılın en büyük katliamlarından biri Gazze'de yaşandı. 195 gün boyunca Gazze'deki katliamların durdurulması için daha fazlasını yapmalıyız. Bir an önce acil ve kalıcı bir ateşkese varmalı, ardından da iki devletli çözümün hayata geçirilmesi için acilen önlemler almalıyız. İran'ın misillemesine tek bir ağızdan tepki verebilen ülkelerin İsrail'in gündemi çarpıtma, Gazze'deki vahşeti gizleme ve gündemden çıkarma çabalarına bu düşüncelerle bir fırsat vermeleri gerekiyor. Sayın Cumhurbaşkanımıza ziyaretlerinden dolayı bir kez daha teşekkür ediyor, imzalanan 6 anlaşmanın hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. “Başta Tanzanya olmak üzere Afrika'daki tüm kardeşlerimize ve dostlarımıza en kalbi selamlarımı gönderiyorum”.

Kaynak: İHABu içerik Recep Demircan tarafından yayınlanmıştır.

ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
Heyelan riskini önlemek için 70 metre uzatılacakHeyelan riskini önlemek için 70 metre uzatılacak
Resimler günün sırasıydı!  karar verildiResimler günün sırasıydı! karar verildi
Taksi şoförünü vahşice öldüren cinayet zanlısı her şeyi itiraf etti!  Yakalandığında aklına gelenler onu şaşırttıTaksi şoförünü vahşice öldüren cinayet zanlısı her şeyi itiraf etti! Yakalandığında aklına gelenler onu şaşırttı

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking