İYİ Parti’nin Ordu adayı Enver Yılmaz: Tam kanunsuzluk hali var, sandık başkanları siyasi parti üyesi – Son Dakika Siyaset Haberleri

0

İYİ Ordu partisinin belediye başkan adayı Enver Yılmaz, düzenlediği basın toplantısında seçim sonuçlarına ilişkin usulsüzlük suçlamalarını ve şüpheleri kamuoyuyla paylaştı.

Seçim komisyonlarına ve il seçim kuruluna yapılan itirazların bir kısmının kabul edildiğini ancak beklentilerinin tam olarak karşılanmadığını belirten Yılmaz, şöyle konuştu: “Önce sandıkta, sonra seçim kurullarında, sonra da il seçimlerinde itiraz ettik. İl seçim komisyonu ilçelere sunduğumuz itirazlardan 12'sini kabul etti.” Kısmi sayım, iptal edilen oyların sayımı gibi kararlar aldı. İptal edilen oyların sayımında bazı partiler lehte, bazıları aleyhte çıktı ama “Bu bir iki üç oyu geçmedi. Çünkü zaten iptal edilmiş bir oydu. Bizim beklentimiz özellikle dört ilçede yeniden sayım kararı verilmesiydi. Gölköy olarak Akkuş, Çatalpınar ve Kumru'da iptal edilen oyların en fazla olduğu ilçeler olması nedeniyle yeniden sayım yapılması halinde sonucun değişeceğine yürekten inanıyorduk.İl seçim kurulu gerekli kararı vermesine rağmen hakimler ve hakimler dahi oy vermedi. Yüksek Seçim Kurulu yöneticileri Kumru ilçe seçim kurulu hakimiyle iletişime geçmeyi başardı.Adam İl Seçim Kurulu kararına karşı Pazartesi günü saat 12.00'de yeniden sayım yapılmasına karar verilmesine rağmen hakim hala kayıp. Avukat arkadaşlar sayım için gerekli hazırlık aşamasındayken, Yüksek Seçim Kurulu kararını iptal etti. İlin kararı iptal edildi, düzeltiyorum. İlçe seçim kurulu sayım yapamadı. Hakim hâlâ kayıp. İşin ilginç tarafı ilçe seçim müdürü bile orada değil. Ne mahkeme hakimlerine ne de Yüksek Seçim Kuruluna ulaşabiliyor. Dolayısıyla böyle bir hukuki tuhaflıkla karşı karşıya kaldık” dedi.

ÇANTALAR AÇIK, MÜHÜRLER ATIK KONTEYNERİNDE

Çatalpınar ilçesinde yapılan kısmi sayım sırasında tüm torbaların açık ve mühürsüz olduğunu belirten Yılmaz, şöyle konuştu: “Raporda oy pusulalarının torbadan çıkarılmadığı tespit edildi. Geçersiz oy sayımının kaldırılmadığına dair itirazlarımız Çantadan çıktıkları tutanakta, hakim huzurundaki tutanakta kaydedildi. Burası bizim Gürgentepe ilçemizde, çantalar açıktı ve birden fazla mühür vardı.” Bu farklı ilçelerde poşetlerin açıldığını ve çöp kutularından mühürlerin çıktığını gösteren görüntü. Bunlar aslında yerelde yaptığımız operasyonun 1-2-3 somut örneği. Ayrıca sandıktan torbaya gittiğimiz için torbalara 3 düğümlü diyoruz. Oy verirken bir sandık vardır. Toplanıp seçim komisyonuna vardıktan sonra çuvala dönüşüyor. Torbaların tüm ağızları kapatılmalı ve üç bağ bulunmalıdır. Üç düğüm olması gerekirken neredeyse tüm çantaların ağzı açık. Torbaların ağızları neden açık? Soru işareti birdir. Kamera görüntülerinden tespit ettiklerimiz Sandık başkanı, Yüksek Seçim Kurulu'na delil olarak sunacağımız ve Ankara kamuoyunun da kısmen paylaştığı çantayı saat 7'de omuzlarına alıyor. O çantayla eve gider. Çantayı açıyor. Saat 2'de seçim komitesine götürüyor. O çantayı ne yaptın? Ne tür bir operasyon geçirdiniz? O çuval eve nasıl gidiyor? Bunun üç bacağı var. Öncelikle sandık başkanı ve üyelerinin belirlenmesi. İkinci olarak, seçim günü sandık başkanı ve vekilinin kolluk kuvvetleri tarafından güvenli bir şekilde sandık başına götürülmesi, kolluk kuvvetlerinin sabah saat yediden akşam dörde kadar sandıkları oy verme tarihi itibariyle sandıkları koruyacaktır. Sandıklar aktif olarak çalışmaya başlayacak ve sandıklar açılıp torbalara yerleştirildikten sonra torbalar polis yani polis ve jandarma tarafından toplanarak seçim komisyonlarına götürülecek. Bazı bölgelerde kanuni yaptırım yoktur. Bazı bölgelerde çantalar seçim kuruluna teslim edilirken güvenlik gücü bulunmuyor. “Çantalar oy verme sandalyesinin omuzlarında evlere taşındı ve tüm torbalar açıktı ve hepsi belgelendi” dedi.

“TAM KANUNSUZLUK HALİ VAR”

Özellikle Gölköy, Akkuş, Çatalpınar ve Kumru ilçelerinde yeniden sayım yapılması gerektiğine inandığını belirten Yılmaz, bu konuda yaşanan kesintilere ve iletişim sorunlarına dikkat çekti. Yılmaz, şöyle konuştu: “Ülkemizde bu durumla muhtemelen ilk kez karşılaşıyoruz. Muhtemelen ilk kez Yüksek Seçim Kurulu huzuruna çıkıyoruz. Bir haftalık çalışmanın ardından tespit ettik. Maalesef tespit ettik. Üzülerek söylüyorum ki ülkem ve demokrasi adına bunu tespit ettik, seçim sonucunu değiştirecek bir hızdadır.” Şekilde de seçim komisyonu başkanlarının siyasi parti üyesi olduğunu tespit ettik. Seçim komisyonu başkanları kamu görevlisi oldukları için parti üyesi olamazlar. Ama memurların siyasi partilere üye olduğunu tespit ettik. Kamu çalışanları siyasi partilere üye olamazlar. Üye olduklarında ihraç edilmeye kadar farklı yaptırım kategorileri bulunmaktadır. Siyasi parti Üye olan kamu çalışanı olamaz, kesinlikle seçim komisyonu başkanı olamaz Ancak üye olamaz ancak seçim kurulu başkanıdır. Komisyon, sonucu değiştirebilecek orandaki üyelerin toplamıdır. Şu anda seçimlerin yenilenmesi için Yüksek Seçim Kurulu'na başvurulacak kadar büyük bir hukuksuzluk durumu var. Tam bir kanunsuzluk durumu. Elimdeki ekranda bu seçime ait belgeler, siyasi partiye üye olduklarını gösteren gerekli deliller ve notlar var. “Yaklaşık yüz tanesini tespit edebildik” dedi.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking