Karaciğer yetmezliğinde hatta ölüme neden oluyor! ‘Acil servise başvurular arttı’ İşte ilk belirtileri

0

Mevsim yağışlarının başlamasıyla birlikte mantarlar doğada görülmeye başladı. Doğal ortamda bilinçsizce toplanan ve zehirli olduğu bilinmeyen mantarlar, tüketildiği takdirde telafisi mümkün olmayan ve ölümcül sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Zengin protein içeriği nedeniyle ete alternatif olarak kendini gösteren mantarlar, yoğun yağışların olduğu bu günlerde hızla çoğalıyor ve vatandaşlar tarafından talep görüyor. Doğal mantarlar kültüre göre daha lezzetli olmasına rağmen zehirlenme riski taşırlar. Mantar türünün çok fazla olduğu bu dönemde bazen hangi mantarın zehirli, hangisinin zehirsiz olduğu konusunda kafa karışıklığı olabiliyor. Bilinçsizce tüketilen mantarlar zehirlenmelere ve ölümcül sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Uzmanlar, türü bilinse bile doğadan toplanan mantarların asla tüketilmemesi gerektiğini vurguluyor.

“Karaciğer yetmezliğine neden oluyor”

Doğada yetişen mantarların bilinçsiz tüketiminin ölümle sonuçlanabilecek zehirlenmelere yol açabileceğini belirten Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Tolga Aydın, şunları söyledi: “Ülkemizde mantar zehirlenmesi vakalarında artış olduğunu görüyoruz. Sonbahar ve ilkbahar aylarında yağışların artmasıyla birlikte bu yıl ilimizde zehirlenme vakaları geçen yıla göre artış gösterdi. Türkiye'de doğal olarak yetişen mantarlar arasında zehirli mantarların da bulunduğunu biliyoruz. Bu zehirli mantarların tüketilmesinden sonra ölümle bile sonuçlanabilecek ciddi vakalar görüyoruz. Ayrıca karaciğer yetmezliği vakaları ve acil karaciğer nakli gerektiren vakalar da vardır. “Son günlerde mantar zehirlenmesi nedeniyle acil servislerimize başvurular arttı.” dedi.

“ZEHİRLENME BELİRTİLERİ 2-6 SAAT İÇİNDE GÖSTERİLİYOR”

AW208442_04

Mantar zehirlenmesinde belirtilerin 2-6 saat içinde ortaya çıktığını belirten Aydın, şöyle konuştu: “Mantar zehirlenmesi halsizlik, soğuk terleme, mide bulantısı ve karın ağrısıyla başladığı gibi bilinç bulanıklığı, bayılma, uyku hali gibi nedenlerle de zehirlenme belirtileri olabiliyor”. . Bu nedenle bu tür sorunlar ortaya çıktığında eğer daha önce mantar yemişsek acil servislere başvurmalıyız. Bu zehirlenme vaka ve olaylarını önlemek için doğanın toplayıp tükettiği mantarları bilinçsizce yemiyoruz. Kültür mantarlarına daha fazla ağırlık verilmesinin yararlı olacağını düşünüyorum.” dedi.

“DAHA DİKKATLİ OLMAMIZ GEREKİYOR”

AW208442_02

Vatandaşlardan Muzaffer Bayat ise doğadan toplanan mantarları bilinçsizce tüketmediğini belirterek, şöyle konuştu: “Her mantarın zehirli olup olmadığını bilmediğimiz için zehirlenme ihtimali daha fazla, dolayısıyla daha dikkatli olmalıyız.” ve bunları yerken dikkatli olmamız gerektiğini belirterek, “Zehirli olmayan mantarları daha çok tercih etmemiz gerekiyor” dedi.

“DOĞADA BULDUĞUMUZ TÜM MANTARLARI YEMEMELİYİZ”

AW208442_03

Halit Bozkurt, “Doğada bulduğumuz mantarların hepsini yememeliyiz. Mantar insan hayatı için çok tehlikelidir. Ayrıca avantajları da var. Onun da hasarı var. İnsanlar zehirli mantarlardan ölebilir ve sağlık sorunları yaşayabilir. Bulduğumuz her mantarı tüketmeliyiz. “Sağlığımız için mantarların hepsini yememeliyiz” dedi. (İHA)

Mynet Youtube
ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
İran'da 28 Haziran'da cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacak!İran'da 28 Haziran'da cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacak!
Akıncı İHA helikopteri nasıl buldu?  TÜRKSAT uydusu üzerinden kontrol edilerek 100 metre yüksekliğe kadar dağlara uçtu.Akıncı İHA helikopteri nasıl buldu? TÜRKSAT uydusu üzerinden kontrol edilerek 100 metre yüksekliğe kadar dağlara uçtu.
Barışma teklifini kabul etmediği için bıçaklandı!  Kadından sitem sözleri: Adalet adalet değildirBarışma teklifini kabul etmediği için bıçaklandı! Kadından sitem sözleri: Adalet adalet değildir

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking