O cümleye gelince duygulandı, okumaktan vazgeçti! İşte Atatürk’ün sesinden duyamadığımız duygu yüklü kelimeler…

0

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Türk milleti, tarihin en şanlı zaferini elde ederek Türkiye Cumhuriyeti’ni kurdu; Bayrak, vatan ve özgürlük sevgisini tüm dünyaya göstermiş kahraman bir millettir.

85 yıl önce Dolmabahçe Sarayı’nda vefat eden büyük önder Mustafa Kemal Atatürk, arkasında yas içinde bir Türk milleti bıraktı. Atatürk’e karşı son görevini yerine getirmek isteyen yüz binlerce kişi, ölümünün ardından bir hafta Dolmabahçe Sarayı’na akın etti. Öyle ki 17 Kasım’daki izdihamda 11 kişi hayatını kaybetti. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün 85. yıl dönümünde, hiçbir zaman unutulmayacağı gibi unutulmadı. Her 10 Kasım’da olduğu gibi bu yıl da büyük önder Atatürk’ün anısına yurdun çeşitli yerlerinde törenler düzenlenecek.

BENİ HATIRLA

“BENİ HATIRLA”

Ankara’da Cumhuriyetin onuncu yılı coşkuyla kutlanırken, Atatürk’ün kendi el yazısıyla yazdığı yedi sayfalık metinde, tören sırasında okumaktan kaçındığı kısım silindi: Beni hatırla…

Bu 7 sayfalık metinde şunlar yazıyor: “Türk milleti, Kurtuluş Savaşı’nın başlamasının on beşinci yılındayız. Bugün Cumhuriyetimizin onuncu yıl dönümünü tamamladığı en büyük bayramımızdır, tebrikler.” Her şey bu cümlelerle başladı.

hım

Büyük Önder o meşhur satırlarında şöyle diyordu: “Söylediklerimin gerçekleştiği gün, sizlerden (Türk milletinden) ve tüm medeni insanlıktan dileğim şudur: Beni hatırlayın!”

Bu satırları yazdıktan sonra komşusu Hiket Bayur’un da etkisiyle Atatürk, böyle bir ifadenin Cumhuriyetin onuncu yılına veda olarak algılanacağını düşünerek tören sırasında böyle bir ifade kullanmaktan kaçındı.

99

İLK GÜN 150 BİN KİŞİ ATATÜRK’Ü ZİYARET ETTİ

Ulus gazetesi, Mustafa Kemal Atatürk’ün vefat ettiği gün Atatürk’ü 150 bin kişinin ziyaret ettiğini iddia etti.

Ata’nın kaybolduğu gün başta İstanbul olmak üzere ülke çapındaki acı o kadar şiddetliydi ki binlerce insan sokak ve caddelerde ağladı.

sayfa

Ulu Önder Atatürk’ün naaşını görmek ve son görevini yerine getirmek isteyen 100 bini aşkın kişi Dolmabahçe Sarayı’na girmek isteyerek felakete neden oldu.

SEBEPLER

İŞTE ATATÜRK’ÜN VEDA OLDUĞU YAZI

İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi ve emekli Tuğgeneral Dr. Naim Babüroğlu, Atatürk’ün yazısını düzeltirken çok duygulandığı anı şöyle anlattı: Son sayfada, son cümle: “Türk milleti! Bu büyük milletin bayramı, her on yılda daha büyük bir şeref, mutluluk, huzur ve refahla sonsuzluğa akıp giden “Ne mutlu Türk’üm diyene!” şu sözlerle sona erdi: Bundan önce son cümlesi, Atatürk’ün sesinden duymadığımız ama onun kağıda yazdığı sözler duygusal ve hüzünlü bir veda gibiydi: “Söylediklerimin gerçeğe dönüşeceği gün, sizlerden (Türk Milleti) ve tüm uygar insanlık adına dileğimdir. (uygar insan dünyası) şudur: beni hatırla!” Bu cümleye gelince heyecanlanıyor. O sırada yanında bulunan Hikmet Bayur’un da etkisiyle bu cümlenin üzerini çizdi ve bunun bu mutlu günde milletine veda edeceğini düşünerek tören sırasında okumayı bıraktı.

cmhryt

DÖNEMİN GAZETELERİNDEN ATA’NIN ÖLÜMÜ

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatı;

Ulus Gazetesi, “Kurtarıcınızı ve büyük oğlunu kaybettiniz. Türk milleti hamdolsun”,
Tan gazetesi, “Babamızı kaybettik”,
Cumhuriyet gazetesi, “Atatürk’ümüzü kaybettik”,
Kurun gazetesi, “Atatürk öldü. Teşekkürler Türk milleti”,
Son Posta gazetesi, “Türk milleti büyük liderini kaybetmiş, insanlık büyük evladını kaybetmiştir”
Türk Söz gazetesi, “Güneş söndü!”
Son Posta gazetesi şunları yazdı: “Arkasında sadece Türk vatanı değil, bütün dünya ağlıyor!”
Münakasa gazetesi, “Atatürk öldü, yaşasın millet!”
Cumhuriyet gazetesi, “Büyük ulusal yasımız”
Aydın gazetesi: “Ulu liderimizi sonsuza kadar kaybettik”
Anadolu Gazetesi: “Atatürk’ünüzü kaybettiniz. Yaralıydı, hamdolsun Türk milleti.”

Manşetlerle haber yaptı.

Günün önemli manşetleri
ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
O ülkeden skandal Gazze açıklaması!O ülkeden skandal Gazze açıklaması!
Amerikan üssüne bomba yüklü İHA saldırısı!Amerikan üssüne bomba yüklü İHA saldırısı!
Kayıp iş adamıyla ilgili korkunç gerçek ortaya çıktı!  Valilik açıkladıKayıp iş adamıyla ilgili korkunç gerçek ortaya çıktı! Valilik açıkladı

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking