Orman yangınlarının sağlık üzerindeki etkileri neler ve kendimizi nasıl koruyabiliriz?

0
Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Halk sağlığı uzmanlarına göre, Güney Avrupa ve Amerika’daki orman yangınlarından kaynaklanan hava kirliliği önümüzdeki yıllarda insan sağlığına ciddi bir tehdit oluşturacak

REKLAM

Dünya genelinde rekor sıcaklıklar nedeniyle binlerce hektar orman yandı.

Avrupa Orman Yangını Bilgi Sistemi (EFFIS), temmuz ayında 170 bin hektardan fazla yeşil alanın yok olduğunu duyurdu.

Bu rakamın 2003 ile 2022 arasında kaydedilen ortalamanın iki katı olduğu iddia ediliyor.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi bu yıl 67.000 hektardan fazla ormanın yakıldığını duyurdu.

Ancak orman yangınlarının kalıcı sonucu sadece dişbudak ağaçlarının yerinde kalan kömürleşmiş toprağın görüntüsü değildir.

Doktorlar, yangınların kısa ve uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına neden olma potansiyeli taşıdığı görüşünde.

Orman yangınlarının sağlığa etkileri nelerdir?

Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre orman yangınlarından çıkan duman, havayı kirleten PM2.5, nitrojen dioksit, ozon veya kurşun gibi tehlikeli hava kirleticilerin bir karışımıdır.

Dünya Sağlık Örgütü ayrıca zehirli dumanın atmosfere büyük miktarda karbondioksit ve diğer sera gazlarını salarak iklimi olumsuz etkilediğine inanıyor.

Colorado Boulder Üniversitesi’nden Colleen Reid, tehlikenin sağlık boyutunun altını çizerek, “Bu parçacıklar akciğerlerin derinliklerine ulaştığında, vücuttaki diğer tüm sistemleri etkileyebilecek sistemik inflamasyona neden olabiliyor” diyor.

Colleen Reid akciğerlerin kalbin hemen yanında olduğunu hatırlatıyor, dolayısıyla hava kirliliğine maruz kalmanın kalp sağlığını etkileyebileceğine dair ciddi kanıtlar var.

Imperial College London’da çevre sağlığı ve kirliliği üzerine araştırma yapan Profesör Frank Kelly, orman yangınlarının kısa vadeli etkilerinin ABD ve Avustralya’da araştırıldığını hatırlatarak, yalnızca hayata yönelik acil risklerin değil, aynı zamanda da farkında olunması gerektiğine inandığını hatırlatıyor. orman yangınlarından ve aynı zamanda bunların oluşturduğu tüm tehlikelerden.

Uzmanlar uyarıyor

Karbon monoksitin büyük orman yangınlarında ortaya çıkan hava kirleticilerinden biri olduğunu hatırlatan Kelly, tehlikeyi şöyle özetledi: “Yüksek konsantrasyonlarda çok tehlikeli bir kirletici olduğunu biliyoruz ve bunun da etkileri olabileceği gösterilmiştir. bilişsel sistem.” işlevler.”

Orman yangınlarının yoğun olduğu bölgelerde hastanelere çağrıların şimdiden görülmeye başladığını belirten Kelly, yangınların uzun vadeli sonuçlarının ortaya çıkmasının yıllar alacağını düşünüyor.

Orman yangınlarının uzun vadeli sağlık zararları konusunda çok fazla araştırma olmasa da Kelly, çevre bilimcilerin kentsel kirlilik üzerine yaptığı güncel çalışmaların kalp-solunum uzmanları tarafından yakından takip edildiğine dikkat çekti.

Bayat havayı solumanın olumsuz etkilerine dikkat çeken Kelly, şunları söyledi: “Küçük parçacıklardan bahsediyoruz. Azot oksit gibi gazlardan bahsediyoruz. “Bunların uzun vadeli etkileri olduğunu biliyoruz” dedi.

Yakınımda orman yangını yok, güvende miyim?

Orman yangınlarından kaynaklanan kirliliğin yangın alanının çok ötesine yayılacağına dair ciddi endişeler var.

Kelly, orman yangınlarından kaynaklanan emisyonların ve hava kirleticilerin yüzlerce kilometre yol kat edebileceği konusunda uyarıyor.

Yangından çıkan duman bulutunun zehirli maddeleri atmosfere ve diğer bölgelere taşıması ihtimali ciddi endişe kaynağıdır.

REKLAM

Kendimi orman yangını kirliliğinden nasıl koruyabilirim?

Reid, dumana maruz kalan bölgelerde açık havada bulunuyorsanız koruyucu maske takmanızı önerir.

Cerrahi maskelerin takılmaması gerektiğini belirten Reid, bizi çevremizdeki havadan koruyan “N95” veya “KN95” maskeleri öneriyor.

Kelly ayrıca en riskli bölgelerdeki insanların kapalı mekanlarda kalmaya çalışmaları gerektiğini söyledi ve duman veya tehlikeli emisyonların binalara girmesini önlemek için kapı ve pencerelerin kapalı tutulmasını önerdi.

DSÖ geçtiğimiz günlerde büyük ölçekli orman yangınlarının sıklığının ve şiddetinin iklim değişikliğiyle birlikte artmasının beklendiği konusunda uyardı.

Bu nedenle sağlığımızı sigaranın yol açtığı risklerden korumak hiç bu kadar önemli olmamıştı.

REKLAM

Ortaya çıkan tehlikeyle ilgili olarak Kelly, “Sorun giderek ciddileşiyor. Bu yangınları daha çok görüyoruz. Yangın sezonunun uzadığını, erken başlayıp geç bittiğini, yangınların daha yoğun ve sıklaştığını görüyoruz. “. dedi.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking