Reuters: TBMM, İsveç’in NATO üyeliğini salı günü görüşecek

0

İsveç, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilmesi halinde NATO’nun 32’nci üyesi olarak Avrupa-Atlantik Güvenlik İttifakı’na katılacak.

REKLAM

İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin düzenleme Salı günü TBMM Genel Kurulu’nda oylanacak.

Reuters’in üç kaynağa dayandırdığı bilgilere göre, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu, İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin kararı 23 Ocak Salı günü oylayacak.

Kuzey Avrupa ülkesinin NATO’ya katılımına ilişkin protokolün kabul edilebilmesi için Genel Kurul’da hazır bulunan milletvekillerinin salt çoğunluğu gerekiyor.

Yasanın Meclis’te onaylanmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanması gerekecek.

İsveç, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalanması halinde, NATO’nun 32’nci üyesi olarak Avrupa-Atlantik Güvenlik İttifakı’na katılacak.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından İsveç ve Finlandiya, 2022’de askeri ittifaka katılma talebinde bulundu.

Ancak Türkiye, iki ülkenin “Ankara’nın terörist olarak gördüğü grupları koruduğu” iddiasıyla anlaşmayı onaylamadı.

Ankara, geçen yıl nisan ayında Finlandiya’nın üyeliğini onaylarken, AB ve ABD’nin terör örgütü olarak kabul ettiği PKK’ya karşı tavrını sertleştirene kadar Macaristan’la birlikte İsveç’i de bekletmişti.

Stockholm daha sonra terör örgütüne üye olmayı yasa dışı kılan yeni bir terörle mücadele yasasını kabul etti.

Benzer şekilde İsveç ve NATO üyesi Finlandiya, Kanada ve Hollanda da Türkiye’nin silah ihracatı politikalarını gevşetmeye yönelik (karşıt) adımlar attı.

Öte yandan ABD, F-16’ların Türkiye’ye satışına ilişkin herhangi bir takvim sunmadı.

Bu arada TBMM Dışişleri Komisyonu’nda 26 Aralık’ta yapılan oylamada AK Parti, CHP ve MHP protokole “evet” oyu verirken, İYİ Parti ve Saadet Partisi “hayır” oyu verdi. DEM partisi oylamaya katılmadı.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking