Türkiye’nin ilk uzay yolcusu Gezeravcı’nın 14 gün sürecek misyonu başladı

0

Türkiye’nin ilk astronotu Gezeravcı’yı da taşıyan Dragon kapsülünün, ABD yerel saatiyle (1.15 Türk Lirası) cumartesi sabahı 05.15 civarında Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaşması bekleniyor.

REKLAM

Aralarında Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın da bulunduğu SpaceX’in uzay aracı, bir günlük gecikmenin ardından Türkiye saatiyle 00.49’da NASA’nın Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden başarıyla fırlatıldı.

14 gün boyunca Uluslararası Uzay İstasyonu’nda kalacak olan Gezeravcı, 13 bilimsel deney gerçekleştirecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk uzay görevi için de mesaj yayınladı.

Ax-3 misyonu üyesi Gezeravcı’nın uzay yolculuğu ABD’nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi’ndeki Fırlatma Kompleksi 39A’dan fırlatılmasıyla başladı.

AA haberine göre, SpaceX’in Dragon kapsülünü Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) taşıyacak Falcon 9 roketi, gerçek zamanlı geri sayımın ardından planlandığı gibi ABD yerel saati ile 16.49’da (TSI 00.49) fırlatıldı.

70 metre uzunluğunda, 3,7 metre çapında ve yaklaşık 550 ton ağırlığındaki Falcon 9 roketi, alçak Dünya yörüngesine 22 bin kilogram, sabit transfer yörüngesine 8 bin 300 kilogram ve 4 bin kilogram faydalı yük taşıma kapasitesine sahip. Mars’ta.

Falcon 9 başarıyla Dünya’ya indi

Falcon 9 roketi, Ax-3 mürettebatını taşıyan Dragon kapsülünün belirlenen yüksekliğe kaldırılmasının ardından kapsülden başarıyla ayrıldı.

Dragon kapsülünün ISS’ye yolculuğu yaklaşık 36 saat sürecek

Ardından uzay yolcularını taşıyan 8,1 metre uzunluğundaki Dragon kapsülü, Falcon 9 roketinin son parçasından ayrılmasını başarıyla tamamladı.

Falcon 9’un Dragon kapsülünden ayrılmasının ardından devreye giren Merlin uzay motoru, kapsülün ISS’ye ulaşması için güç sağlayacak.

Türkiye’nin ilk astronotu Gezeravcı’yı da taşıyan Dragon kapsülünün, ABD yerel saatiyle (1.15 Türk Lirası) cumartesi sabahı 05.15 civarında Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaşması bekleniyor. Sonuç olarak, uzay yolcularının ISS’ye ulaşmak için yaklaşık 36 saatlik bir yolculuk süresi olacak.

Türkiye’nin ilk astronotu Gezeravcı, 14 gün boyunca uzayda bilimsel çalışmalar yürütecek.

Uzay yolculuğuyla “ilk Türk astronotu” unvanını da alan Gezeravcı, 14 gün boyunca ISS’de 13 farklı bilimsel deney üzerinde çalışacak. Gezeravcı, mikro yerçekimi, uzayda insan sağlığı, uzayda Tuz Gölü bitki araştırmaları, sıfır yerçekimi ortamında katı-sıvı karışımı araştırmaları gibi alanlarda bilim projeleri üzerinde deneyler yapacak.

Cumartesi günü öğle saatlerinde UUİ’ye varması beklenen Ax-3 misyonunun diğer üyeleri de daha önce belirlenen birçok sektörde bilimsel çalışmalar yürütecek.

“Gelecek gökyüzündedir”

Uzaya çıktıktan sonra ilk duygularını sosyal medya hesabından paylaşan Gezeravcı, şunları söyledi:

“Türkiye’nin ilk insanlı uzay görevi için ilk Türk’ün uzaya çıktığı bu anda, bu ana Büyük Atatürk’ün şu sözleriyle başlamak istiyorum: Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün parlak sözü; gelecek. göklerdedir.”

Erdoğan’ın “uzay görevi” mesajı.

“Böylece 2021 yılı için dünyaya duyurduğumuz Ulusal Uzay Programımızın hedeflerinden birini gerçeğe dönüştürüyoruz. Uluslararası Uzay Bilim İstasyonu’nda 14 gün sürecek “Türk Uzay Bilimi” misyonu kapsamında Bilim adamlarımızın hazırladığı astronomi, tıp, genetik, malzeme bilimi gibi alanlarda 13 deney gerçekleştirecekler.” Bilimsel çalışmalar yapılacak. Bu çalışmaların ülkemize ve bilim insanlarımıza faydalı olmasını diliyorum. ‘Allah yolumuzu ve bahtımızı açık etsin’ diyorum.”

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking