ABD Merkez Bankası (Fed) faiz oranını 15 ay sonra sabit tuttu

0

Yüksek enflasyon karşısında Mart 2022’den bu yana 10 faiz artırımı yapıldı.

ABD Merkez Bankası (Fed) politika faizini beklentiler doğrultusunda değiştirmeyerek yüzde 5-5,25 aralığında sabit tuttu.

Fed’den yapılan açıklamada, Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) uzun vadede maksimum istihdam ve %2 enflasyon hedeflediği belirtilirken, bu hedefleri desteklemek için federal fonlama faizinin %5-5,25 aralığında tutulması kararlaştırıldı.

Yüksek enflasyon karşısında Mart 2022’den bu yana 10 faiz artırımı yapıldı.

ABD’de yüksek enflasyonla karşı karşıya kalan ve geçen yıl varlık alım operasyonunu tamamlayarak faiz artırmaya başlayan Fed, 2022 Mart’ında 25 baz puan artırarak 2018’den bu yana ilk kez faiz artırma kararı aldı.

Geçen yıl Mayıs toplantısında 50 baz puanla 2000 yılından bu yana en hızlı faiz artırımını yaptıktan sonra, Haziran toplantısında 75 baz puanla 1994 yılından bu yana en güçlü faiz artırımını yapmış, Temmuz, Eylül ve Kasım toplantılarında da aynı oranda politika faizini artırmıştır.

Geçen yıl üst üste 4 toplantıda faiz oranlarını 75 baz puan artıran Fed, geçen yılki son toplantısında 50 baz puan artırmış ve faiz artırım oranlarını yavaşlatmaya başlamıştır. Banka, 2023 yılının ilk toplantısında 25 baz puanlık artışla faiz artış hızını yavaşlatmaya devam etti.

Fed, Mart ve Mayıs toplantılarında faiz oranlarını 25’er baz puan artırarak %5-5,25 aralığına yükselterek 16 yılın en yüksek seviyesini gördü. Geçen yıl Mart ayından bu yana onuncu kez faiz artırımına giden Banka, Mayıs ayı toplantısında toplamda 500 baz puan faiz artırımına gitti.

ABD enflasyonu, geçen yılın Haziran ayında yıllık %9 ile 1981’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra en son Mayıs ayında %4 olarak kaydedildi.

Fed Başkanı Powell, “Neredeyse tüm Fed yetkilileri, enflasyonu zaman içinde %2’nin altında tutmak için bu yıl birkaç faiz artırımının daha uygun olacağına inanıyor” dedi. açıklama yaptı

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking