ABD, eski Başkan Trump’ın 2017’de çıktığı UNESCO’ya yeniden döndü

0

Donald Trump yönetimi, “İsrail karşıtı önyargı” ve UNESCO’da “radikal reformlar” gereğini öne sürerek örgütten ayrıldığını duyurdu. Benzer şekilde, UNESCO’nun 2011’de Filistin’i üye devlet olarak kabul etmesinden sonra, Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail örgüte fon sağlamayı durdurdu.

Amerika Birleşik Devletleri, beş yıllık bir aradan sonra Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’ne (UNESCO) yeniden katıldı.

ABD’nin örgüte dönüşü, Paris’teki UNESCO merkezinde düzenlenen törenle gerçekleşti.

Washington’un dönüşünü simgeleyen bayrak törenine ABD’li First Lady Jill Biden da katıldı ve burada bir konuşma yaptı.

Biden, konuşmasında kültürel mirasın korunmasında ve dünya çapında eğitim ve bilimin güçlenmesinde “Amerikan liderliğinin” önemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Biden, “Küresel işbirliği ve barışa olan bağlılığımızın bir simgesi olan ABD bayrağını dalgalandırırken bugün sizinle birlikte olmaktan onur duyuyorum. Bu, Başkan Biden’ın dünya sahnesinde liderliğimizi yeniden tesis etme sözünün bir örneğidir.” ifadesini kullandı.

Amerika Birleşik Devletleri, 2017’de eski Başkan Donald Trump yönetiminde Birleşmiş Milletler Eğitim Ajansı’ndan ayrıldı.

Donald Trump yönetimi, “İsrail karşıtı önyargı” ve UNESCO’da “radikal reformlar” gereğini öne sürerek örgütten ayrıldığını duyurdu.

Benzer şekilde, UNESCO’nun 2011’de Filistin’i üye devlet olarak kabul etmesinden sonra, Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail örgüte fon sağlamayı durdurdu.

Biden yönetimi Haziran ayında UNESCO’ya yeniden katılma niyetini açıkladı ve örgütün 193 üye ülkesi bu ayın başlarında yeniden birleşmeyi onaylamak için oy kullandı.

UNESCO genel direktörü Audrey Azoulay da ABD’nin 194. üye olarak dönüşünü memnuniyetle karşıladı ve bunun bir bütün olarak çok taraflılık için önemli olduğunu söyledi.

Uzmanlar, Washington’ın örgüte geri dönme kararının, Çin’in Trump yönetimi sırasında geri çekilmesinden bu yana bir liderlik boşluğunu doldurduğuna dair endişelere dayandığını söyledi.

Bunun, Çin’in uluslararası kurumlarda artan etkisi de dahil olmak üzere daha geniş jeopolitik dinamiklerin altını çizdiği tahmin ediliyor.

ABD, 1983 yılında eski Başkan Ronald Reagan döneminde UNESCO’dan çekildi, ancak eski ABD Başkanı George W. Bush’un iktidara gelmesinden iki yıl sonra, 2002’de UNESCO’ya yeniden katıldı.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking