İspanya’da erken seçim sonuçları: Sandıktan ‘belirsizlik’ çıktı

0

Erken genel seçimde ne sağ ne de sol blok çoğunluğu sağlayamadı ve İspanya yeniden seçim çağrısı yapabildi.

İspanya’da erken genel seçimlerin ardından yeni hükümetin kurulması konusunda belirsizlik yaşandı.

Muhafazakar Halk Partisi (PP) ile aşırı sağcı Vox partisinden oluşması beklenen sağ blok 169 sandalye kazanırken, Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) ile Sumar’ı birleştiren sol blok 153 sandalye kazandı; Hiçbir blok mutlak çoğunluğa ulaşamadı.

Muhafazakar Vox, 2019’da başarısını tekrarlayamadı

PP ve PSOE liderleri Pazar günkü genel seçimlerde hükümet başkanı olarak yemin etmek için yeterli sandalyeyi sağlayamadıkları için İspanyol yönetimi çıkmaza girebilir.

PP lideri Alberto Nunez Feijoo seçimi kazandı, ancak aşırı sağcı Vox ile 2019’dan daha kötü olan koalisyon hayalleri suya düştü.

Oyların %94,97’sinin sayılmasıyla PP, dört yıl öncesine göre 47 fazla olmak üzere 136 sandalye kazandı ve Vox, Temsilciler Meclisi’nde toplam 169 sandalye olmak üzere 19 sandalye daha az olmak üzere 33 sandalye kazandı.

Navarrese bölgesel partisi UPN ve Kanarya koalisyonu Coalición Canaria’dan milletvekillerinin varsayımsal katkılarıyla bile, bu rakam yeni bir hükümet kurmak için gereken 176’ya ulaşmadığı için bir hükümet kurmak için yeterli değil.

Pedro Sanchez beklenenden daha iyi performans gösterdi

Sol blok 122’si PSOE’den olmak üzere 153 milletvekili kazandı; Pedro Sanchez mitingler yerine medyada yapmayı tercih ettiği riskli bir kampanyanın ardından yerini korudu ve Yolanda Diaz’ın 15 partili koalisyonu Sumar’dan 31 milletvekili kazandı.

Ancak Sanchez’in yürütmenin başına geçmesi, Katalan bağımsızlığını destekleyen Carles Puigdemont’un partisi Junts’un desteğine bağlı olacak.

Çünkü diğer Katalan bağımsızlık partisi ERC, bu genel seçimlerdeki başarısızlık nedeniyle altı sandalye kaybetti.

ERC’nin yedi koltuğa düşerek kan kaybetmesinin nedeni Pedro Sanchez’e verdiği destek.

Bir başka şaşırtıcı sonuç da milliyetçi EH Bildu’nun Bask Ülkesi’nde lider parti olma yaklaşımıydı.

Sol cephe hükümet kurabilir mi?

Sol Cephe’nin 176 sandalyeye ulaşması için toplam 23 milletvekiline daha ihtiyacı var ve parlamentodaki geleneksel müttefikleri ERC, Bildu, PNV ve BNG (tüm bölgesel partiler) birlikte 19 sandalyeye sahip.

Bu nedenle Pedro Sánchez’in atanması Junts’un kararına bağlı olacak.

Belçika’da yaşayan eski Katalan cumhurbaşkanı, seçim kampanyası başlamadan önce partisinin ne Sanchez’i ne de Feijoo’yu desteklemeyeceğini açıklamıştı.

Bu durumda, bir hükümetin kurulması konusunda bir belirsizlik vardır.

Büyük ihtimalle yeni bir seçim

Bu sonuçlarla birlikte, Pedro Sanchez’i başbakan olarak tutacak bir parlamento çıkmazı veya yeni bir oylamaya yol açabilecek iki ana olasılık ortaya çıkıyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking