ABD’li eski büyükelçinin 40 yılı aşkın süredir Küba için casusluk yaptığı iddia edildi

0

Başsavcı’nın açıklamasında “Rocha, 40 yıldan fazla bir süre Küba devletinin gizli ajanı olarak çalıştı” yazıyor.

REKLAM

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Adalet Bakanlığı, eski büyükelçi Victor Manuel Rocha’nın Küba istihbarat teşkilatı adına “40 yılı aşkın süredir casusluk yapmakla” suçlandığını duyurdu.

Başsavcı’nın açıklamasında “Rocha, 40 yıldan fazla bir süre Küba devletinin gizli ajanı olarak çalıştı” yazıyor.

Başsavcı Merrick Garland, eski diplomatın “Amerikan devlet aygıtı içinde kendisine kamuya açık olmayan bilgilere erişim ve ABD dış politikasını etkileme yeteneği sağlayacak pozisyonlar arayıp elde ettiğini” belirtti.

Bir gizli ajanın da dahil olduğu bir FBI soruşturmasının ardından Cuma günü Miami’de tutuklanan Rocha’nın ilk duruşması Pazartesi günü Florida’daki federal mahkemede görüldü.

Eski büyükelçi “yabancı bir hükümetin yasadışı ajanı olarak hareket etmekle” suçlanıyor.

Bakanlık tarafından açıklanan belgelerde, Rocha’nın en az 1981’den bu yana Küba istihbarat yetkilileriyle toplantılar yapmak ve ABD hükümet yetkililerine seyahatleri ve bağlantıları hakkında yanlış bilgi vermek gibi Küba adına “gizli faaliyetler” yürüttüğü iddiaları yer alıyordu.

Cuma günü Miami’deki evinde gözaltına alınan 73 yaşındaki Rocha, Dışişleri Bakanlığı’ndaki 20 yıllık kariyeri boyunca Bolivya, Arjantin ve Küba’da görev yaptı. Havana’da Bakanlığın ABD Çıkarları Dairesi’nde de üst düzey görevlerde bulunan Rocha’nın bu süreçte hangi bilgileri sızdırmış olabileceği belirtilmedi.

Adalet Bakanlığı’na göre Rocha, yaklaşık otuz yıllık hizmetin ardından 2002 yılında Dışişleri Bakanlığı’ndan ayrıldıktan sonra bile Küba adına casusluk yapmaya devam etti.

Bolivya’daki büyükelçilik görevi 2002 yılında sona erdikten sonra Dışişleri Bakanlığı’ndan emekli olan Rocha, 1994-1995 yılları arasında Başkan Bill Clinton’ın görev süresi boyunca Beyaz Saray’ın bir organı olan Ulusal Güvenlik Konseyi’nde de görev yaptı.

Kolombiya’da doğup Amerikan vatandaşı olan Rocha, 1981 yılında Küba komünist hükümetinin ana istihbarat teşkilatında çalışmaya başladı.

“ABD’yi her zaman düşman olarak tanımladı”

Mahkeme belgesine göre Rocha, 2022 ve 2023 yıllarında Küba istihbarat ajanı kılığına giren gizli bir FBI ajanı tarafından aldatılmıştı.

Gizli görevdeki ajandan bir “Whatsapp mesajı” aldıktan sonra (dikkatle takip edilmekten kaçınan) Rocha, sırlarını çalmak için mikrofonunu ve kamerasını gizleyen sahte Kübalı ajanla toplantıya gitti.

Bu toplantıda Rocha, “sağcı bir insan” olarak sahte hayatından bahsediyor, Havana’daki istihbarat teşkilatına “sıcak selamlarını” gönderiyor ve gizli ajan olarak yaşamının kendisi için temsil ettiği “büyük fedakarlıktan” bahsediyor.

Bu toplantıda Havana’nın komünist hükümeti için “neredeyse 40 yıl” boyunca yaptıklarının “muazzam” olduğunu da belirten eski büyükelçi, Miami’de bir FBI gizli ajanıyla yaptığı ikinci görüşmede tutuklandı.

Adalet Bakanlığı, Miami’de yaşayan eski büyükelçinin “ABD’den her zaman ‘düşman’ olarak bahsettiğini ve Küba’yı ve kendisini tanımlamak için ‘biz’ kelimesini kullandığını” söyledi.

Mahkeme belgesine göre eski diplomat, sorgulama sırasında “defalarca” yalan söyledi ve gizli görevdeki FBI ajanıyla görüşmeyi reddetti.

Küba terörü destekleyen ülkeler listesinde

2001 yılında askeri istihbarat analisti Ana Belen Montes casusluk suçlamasıyla tutuklandı ve yaklaşık on yıl boyunca Küba için istihbarat topladığını itiraf etti.

ABD istihbarat servisi CIA, 1961’deki başarısız Domuzlar Körfezi işgalinden sonra Kübalı liderlere suikast düzenlemek için çok sayıda girişimde bulundu.

REKLAM

Washington ile 1962’den beri ABD ambargosu altında olan ada arasındaki ilişkiler gerginliğini koruyor. Donald Trump, 2021’in başlarında görevden ayrılmadan önce Küba’yı terörizme sponsor olan ülkeler listesine yeniden dahil etti; bu liste, Başkan Joe Biden yönetiminin yeniden verdiği tavizlere rağmen hâlâ yürürlükte.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking