Baş ağrısına iyi gelebilecek besinler

0









Baş ağrısının en yaygın nedenlerinden biri dehidrasyondur. Dehidrasyon beynin geçici olarak büzülmesine neden olabilir ve bu da ağrıya neden olabilir. Her gün yeterince su içmek ve yorucu egzersizlerden sonra veya sıcak havalarda ekstra sıvı içmek önemlidir.

Antiinflamatuar etkilere sahip olan Omega-3 yağ asitleri baş ağrılarının sıklığını ve şiddetini azaltmaya yardımcı olabilir. Çoğunlukla soğuk su balıkları, keten tohumu ve ceviz gibi besinlerde bulunurlar.

Magnezyum vücudun sinir ve kas fonksiyonları için temel bir mineraldir. Çalışmalar magnezyumun migreni önlemeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıllar, tohumlar ve bazı kuruyemişler iyi magnezyum kaynaklarıdır.

Oruç kan şekerinin düşmesine ve dolayısıyla baş ağrısına neden olabilir. Düzenli aralıklarla küçük öğünler yemek kan şekerini dengede tutmaya yardımcı olur.

B vitaminleri, özellikle de B2 (riboflavin), B6 ​​ve B12 vitaminleri nörolojik fonksiyonları destekler ve bazı kişilerde baş ağrılarını azaltabilir. Süt ürünleri, yumurta, karaciğer ve yeşil yapraklı sebzeler B2 vitamini açısından zengindir.

Kafein, vazokonstriksiyon (kan damarlarının daralması) yoluyla baş ağrılarını hafifletebilir. Ancak düzenli olarak yüksek miktarda kafein tüketimi baş ağrısına neden olabileceği gibi, kafeinin kesilmesi de bazı kişilerde baş ağrısına neden olabilir.

Zencefil, güçlü antiinflamatuar ve ağrı giderici özelliklere sahip olduğundan baş ağrılarına karşı olumlu etkiler gösterebilir. Ayrıca zerdeçal gibi diğer antiinflamatuar baharatlar da baş ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir.

Beynin ana enerji kaynağı olan glikozun düşük seviyeleri baş ağrısına neden olabilir. Kompleks karbonhidratlar (tam tahıllar, sebzeler, bazı meyveler) sürekli bir enerji akışı sağlar ve basit şekerlere (şekerli içecekler ve tatlılar) tercih edilmelidir.

BAŞ AĞRISININ NEDENLERİ NELERDİR?
Dehidrasyon, vücut yeterince su alamadığında baş ağrısına neden olabilir. Yeterli uyku almamak ve düzenli uyumak baş ağrısına neden olabilir. Uzun süre ekran karşısında kalmak veya gözlük/lenslerden kaynaklanan görme sorunları göz yorgunluğuna ve dolayısıyla baş ağrısına neden olabilir.

Uzun süre oruç tutmak veya belirli gıdalara (örneğin kafein veya alkol) maruz kalmak baş ağrısını tetikleyebilir. Özellikle kadınlarda menstrüasyon, hamilelik veya menopoz gibi hormonal değişiklikler baş ağrısını tetikleyebilir.

Hava basıncındaki değişiklikler bazı kişilerde baş ağrısına neden olabilir. Bazı ilaçlar baş ağrısına neden olabilir veya mevcut baş ağrısını daha da kötüleştirebilir. Aşırı fiziksel aktivite bazen “egzersiz baş ağrısı” olarak adlandırılan baş ağrısına neden olabilir.

Sinüzit, beyin tümörü, beyin kanaması, ensefalit, menenjit ve hipertansiyon gibi çeşitli tıbbi durumlar baş ağrısına neden olabilir. Diyabet ve kronik hipertansiyon gibi durumlar baş ağrısına neden olabilir. Alkol, kafein veya nikotinin kullanımı veya bırakılması baş ağrısına neden olabilir.


Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking