Biden: Netanyahu değişmeli; İsrail, Gazze meselesinde dünyanın desteğini kaybetmeye başladı

0
REKLAM

ABD Başkanı Joe Biden, Gazze’nin gelişigüzel bombalanması nedeniyle İsrail’in “küresel desteğini” kaybetmeye başladığını söyleyerek, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ilişkilerinde derin bir çatlağın altını çizdi.

Biden ayrıca uzun vadeli olası bir çözüm için Netanyahu’nun hükümetini değiştirmesi gerektiğini söyledi.

Joe Biden’ın Washington’da kapalı bir ortamda düzenlenen 2024 seçim bağış etkinliğinde yaptığı açıklamalar, Netanyahu’nun İsrail’in Gazze’deki savaşı ele alış biçimine ilişkin bugüne kadarki en kritik açıklamalarıydı.

“İsrail’in güvenliği ABD’ye bağlı olabilir. Ancak şu anda ABD’den daha fazlasına sahip.” Biden konuşmasına şöyle devam etti: “Avrupa Birliği’nin, Avrupa’nın ve dünyanın büyük bir kısmının desteğine sahipler… Ancak gelişigüzel bombalamaları nedeniyle bu desteği kaybetmeye başlıyorlar.” dedi.

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye düzenlediği saldırılarda ölü sayısı 18 bini aşarken, 50 bine yakın Filistinli de yaralandı.

BM, İsrail’in hava ve kara saldırıları ve ablukası nedeniyle Filistinlilerin açlıktan ölmeye başladığı konusunda uyarıyor.

Analistler, Biden’ın açıklamalarının, onlarca yıldır derin anlaşmazlıklar yaşadığı Netanyahu ile yaptığı açık sözlü özel görüşmelere yeni bir pencere açtığını söylüyor.

Biden konuşmasında, Netanyahu’nun özel görüşme sırasında kendisine şunları söylediğini iddia etti: “Siz Almanya’yı da bombaladınız, hedef almadan sistematik bombalama yaptınız, atom bombası attınız ve çok sayıda sivil öldü.”

Netanyahu’nun da şu yanıtı verdiğini anımsattı:

“Evet, bu yüzden tüm bu kurumlar 2. Dünya Savaşı’ndan sonra bu durumun bir daha yaşanmamasını sağlamak için kuruldu… 11 Eylül’de yaptığımız hataları yapmayalım diye… Hiçbir sebep yoktu. Afganistan’da savaştayız.”

Netanyahu hükümetini “İsrail tarihinin en muhafazakar hükümeti” olarak nitelendiren Başkan Joe Biden, bu yönetimin İsrail-Filistin sorununun çözümünde iki devletli çözümü desteklemediğini söyledi.

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’e atıfta bulunan Biden, Netanyahu’nun İsrail-Filistin sorununu çözmek için hükümetini değiştirmesi ve güçlendirmesi gerektiğini vurguladı.

Netanyahu’nun da “değişmesi” gerektiğini belirten Biden, şunları söyledi: “İsrail’deki bu hükümet bunu çok zorlaştırıyor.” değerlendirmesini yaptı.

Biden ayrıca, sertlik yanlıları karşı çıksa bile bir gün İsrail’in bir Filistin devletine “hayır” diyemeyeceğini de sözlerine ekledi.

Biden konuşmasına şöyle devam etti:

“Bölgeyi birleştirmeye başlama fırsatımız var ve onlar hâlâ bunu yapmak istiyorlar. Ancak Bibi’nin (Benyamin Netanyahu) bazı hamleler yapması gerektiğini anladığından emin olmalıyız… Bunun olmadığını söyleyemezsiniz. Filistin devleti.”

Bağış toplama etkinlikleri hakkında sıklıkla gelişigüzel konuşan Biden, Washington’daki bir otelde aralarında birkaç Yahudi katılımcının da bulunduğu yaklaşık 100 kişiyle buluştu.

Biden’ın sert açıklamaları, Beyaz Saray ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan’ın savaş kabinesi ile görüşmek üzere İsrail’e gitmeye hazırlandığı bir döneme denk geldi.

REKLAM

Başkan Biden’ın konuşmasından kısa bir süre sonra ABD, Gazze’de derhal ateşkes öneren Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararını veto etti.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking