Dünyada en az izle yapılan rahim kanseri cerrahisi ilk kez Diyarbakırda yapıldı

0
genişletmek

KAYNAKİHA

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin eki olan Kadın Hastalıkları ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi bir ilke daha imza attı. Hastanede görev yapan jinekolojik onkoloji uzmanı Behzat Can, meslektaşı ve Sedat Akgöl kliniği yöneticisinin desteğiyle rahim kanseri ameliyatını dünyadaki en az izli yöntemle (V-NOTES) gerçekleştirdiğini söyledi.

Yeni yöntemle hastanın 24 saat içerisinde ayağa kalkıp sosyal hayatına devam edebildiğini belirten Behzat Can, şöyle konuştu: “Son 5-6 yılda dünyada çok az kez yapılan kanser evreleme ameliyatları artık yeni bir yöntem olarak hayata geçiriliyor. çok daha erken bir aşama.Dünyada kullanılan yöntem lenf bezlerinin boyanarak tek bir lenf bezinin tespit edilmesidir.Kliniğimizde jinekolojik onkoloji ekibi olarak bunu geliştirebileceğimizi düşündük.Bu ameliyatlara ekip olarak başladığımızda “Bunu bir sonraki seviyeye taşıyabileceğimizi düşündüm. Önce operasyonu tasarladık, ardından başarıyla hayata geçirdik. Sedat hocam beni bu konuda teşvik etti ve ben de bunu bir üst aşamaya taşıdım. “Aldım ve başarıyla uyguladım” dedi.

Rahim kanserinde kanserin ilk metastaz yaptığı yer olan büyük damarların etrafındaki lenf bezlerini V-NOTES adı verilen yöntemle vajinal yoldan çıkarmayı başardıklarını belirten Can, şöyle konuştu: Büyük damarlar.İleri kanser ameliyatlarında, karın yan duvarından sadece 2 santimetrelik bir kesi ile sol böbrek çıkartılıyor.Toplardamara kadar tüm lenf bezlerini çıkardık. Bu yöntem dünyada en az iz bırakan rahim kanseri evreleme ameliyatı olarak literatüre girmiştir.Erken evre rahim kanserinde karında iz bırakmadan ameliyatı gerçekleştirmekteyiz.Bu yöntemle hasta bir süre hastaneye yatırılmaktadır. Yaklaşık bir hafta 10 gün boyunca hiçbir ağrı hissetmeden, iyileşme sürecini bu şekilde yaşarken, bu yöntem sayesinde hasta 24 saat sonra neredeyse hiç ağrı hissetmeden evine taburcu edilebiliyor ve sosyal ortamda işini yürütebiliyor. Her ne kadar burası çok rahat bir ortam olsa da “Ameliyatın hasta açısından hastane açısından da faydası var çünkü iş yükünü azaltıyor. Daha sonraki kontrollerimizde hastaların herhangi bir sorun yaşamadığını ortaya koyacağız.” dedi.

“İlk vakayı Kasım 2023’te aldık”

“Bu yöntemi geliştirdikten sonra Avrupa’nın en büyük jinekolojik onkoloji dergisi olan International Journal of Gynecological Cancer’da yayınladık” diyen Can, şunları kaydetti:

“Avrupa’daki meslektaşlarımızdan çok güzel tepkiler aldık. Şu ana kadar bu yöntemi geliştirmeye devam ediyoruz. Şu anda dünyada bu yöntemi en çok uygulayan merkez Diyarbakır’dayız. Bu verileri daha sonra bilimsel dergilerde paylaşacağız. İlk vakamızı Kasım 2023’te yaşadık. Bu vakayı tamamladıktan sonra yaklaşık 2-3 ay içinde dergiye sunduk. Bu dava 20 gün önce tüm dünyaya duyuruldu. Bu yöntem daha da gelişecektir. Bu yöntemi kullandıktan sonra Türkiye’deki meslektaşlarımız da öğrenmek istediler. Her konferans önerimizde bu yöntemi açıklıyoruz. Bu yöntemi şu ana kadar 3 toplantıda anlattık. “Önümüzde planladığımız bu yöntemi anlatacağımız 4 toplantımız daha var.”

“Literatür’e yeni şeyler katmanın mutluluğunu yaşıyoruz”

İlk vakalarının çok başarılı olduğunu ve literatüre giren yöntemle ileri evre 10 hastaya ameliyat gerçekleştirdiklerini belirten Can, şöyle konuştu: “Bu yöntem bize şu şekilde geldi; Dünya çapında 7 vakadan oluşan bir seri var. Bu 7 vakalık seride kasık bölgesinden boyama yöntemi kullanılarak sadece tek bir lenf nodu çıkarıldı. Bu yöntemi Türkiye’de uyguladığımızda şunu düşündük: Neden ileri evre hastalara da uygulayıp tüm lenf bezlerini çıkarmayalım? Nöbetçi düğüm için bunu yaptığımızda daha fazlasını yapabileceğimizi düşündük ve yaptık. İlk vakamız oldukça başarılıydı. Daha sonra bunları tekrarladık. Böbrek damarına kadar ilk ameliyat eden biz olduk. Bu yöntemle 10’a yakın vakayı ameliyat ettik. Ancak erken evre endometrium kanseri vakalarımızın yaklaşık 53’üne karın bölgesinden kesi yapmadan V-NOTES ile vücuda sentinel lenf uygulaması uyguladık. Şu anda 53 vaka dünyanın en büyük serisine sahip. Kazanın hikayesi onkoloji klinik direktörü Sedat Akgöl hocamızın bu yöntemi uygulama önerisi üzerine oluştu. Başvuru yapmamı istedi ve kabul ettim. Zaten geleneksel laparoskopi ile birçok ileri ameliyatı başarıyla gerçekleştirdim ancak bu yöntemi uygulamak bana farklı bir bakış açısı kazandırdı. Yöntemi uyguladık ve çok başarılı olduk. Literatüre değerli yeni şeyler katmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

Akgöl: “Kliniğimiz Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin merkez kliniğidir”

Kliniğin müdürü Dr., literatüre giren işlemle artık Diyarbakır’ın tüm bölgenin ilgisini çeker hale geldiğini söyledi. Sedat Akgöl, şunları söyledi: “Kliniğimiz Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin merkez kliniğidir. 15 yataklı servisle hastalarımıza hizmet vermekteyiz. Jinekolojik onkoloji cerrahisi alanında dünyada yapılan tüm cerrahi işlemleri hastanemizde gerçekleştirmekteyiz. Vajina ameliyatlarında şu anda klinik olarak uyguladığımız ameliyatlar serisi dünyanın en iyileri arasında yer alıyor, en büyük seridir, bu konuda Behzat hocam öncülük etti, kliniğimizi kendi geliştirdiğimiz cerrahi teknikle dünyaya tanıttık. Behzat hoca. Bunun bilimsel yayını da çıktı. Kliniğimizde hem öğreniyoruz, hem öğretiyoruz. Eğitim, paylaşarak büyüyen bir hazinedir. Bu bilgiyi artırıyoruz. Böylece Diyarbakır tüm bölgeye hitap ediyor.” Rahim içi (endometriyal) kanserin standart tedavisini, karın bölgesine herhangi bir kesi yapılmadan, tamamen vajinal yolla, kliniğimizde standart tedavi protokolü olarak kabul ettik. Bu konuyla ilgili ekip olarak çalışıyoruz” dedi.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking