İranlı yetkililerden Kirman saldırısı sonrası ‘intikam’ vaatleri

0

İran’ın Kerman kentinde eski Devrim Muhafızları Ordusu komutanı General Kasım Süleymani’nin mezarının bulunduğu mezarlık yakınında meydana gelen iki ayrı patlamada 84 kişi hayatını kaybetti, 280 civarında kişi de yaralandı. İranlı yetkililer saldırının faillerinden “intikam” alınacağını söylüyor.

REKLAM

İran, 1979 İslam devriminden bu yana ülkenin en büyük ve en kanlı saldırısının sorumlularından “intikam” alınacağını söyledi.

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, İran Devrim Muhafızları Ordusu (IRGC) ve İran Birinci Başkan Yardımcısı Muhammed Muhbir, onlarca kişinin ölümüne ve yaralanmasına yol açan patlamalar için “intikam” sözü verdiler.

Ülkenin güneydoğusundaki Kerman kentinde eski Devrim Muhafızları komutanı Kasım Süleymani’nin mezarının bulunduğu mezarlığın yakınında meydana gelen iki ayrı patlamada 84 kişi hayatını kaybetti, 280 civarında kişi de yaralandı.

Hamaney, “Kerman’daki terör saldırılarının failleri sert bir karşılık alacaktır” dedi. dedi.

“İran milletinin şeytani ve cani düşmanları bir kez daha trajedilere yol açtı ve çok sayıda insan şehit oldu” diyen Hamaney, şunları ekledi: “Kat yürekli suçlular, Kasım Süleymani’ye saygı duyan insanlara tahammül edemediler.” dedi.

Hamaney ayrıca şunları söyledi: “Kasım Süleymani’nin parlak yolunu takip edenlerin, onların korkaklıklarına ve suçlarına tolerans göstermeyeceğini bilmeliler.” Kendi sözleriyle cevap vereceğini belirtti.

Saldırının faillerinin mutlaka “adil cezanın hedefi” olacağını belirten Hamaney, “Yarattıkları trajediye sert bir karşılık alacaklar” dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhbir, saldırıda yaralananlardan bazılarının tedavi gördüğü hastanede de gazetecilere şunları söyledi: “Kasım Süleymani’nin askerleri onlara karşı çok sert tepki gösterecek.” dedi.

Şu ana kadar patlamaların sorumluluğunu üstlenen olmadı.

ABD Başkanı Joe Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili, patlamaların geçmişte IŞİD militanlarının gerçekleştirdiği türden bir “terör saldırısı” oluşturduğu değerlendirmesini yaptı.

İran Devrim Muhafızları, Çarşamba günkü saldırıyı “güvensizlik yaratmayı ve ulusun İran İslam Cumhuriyeti’ne olan derin sevgisi ve bağlılığına karşı intikam almayı amaçlayan korkakça bir eylem” olarak nitelendirdi.

DMO, “saldırı, suçluları kararlı ve adil bir şekilde cezalandırma kararlılığını güçlendirdi” dedi.

Bazı İran haber ajansları yaralı sayısının resmi olarak açıklanandan çok daha fazla olduğunu söyledi.

Tahran sık sık ezeli düşmanları İsrail ve ABD’yi İran karşıtı militan grupları desteklemekle suçluyor.

Ancak son saldırının ardından Tahran henüz bir ülke veya grubun adını açıklamadı.

Kerman ilinde, ABD’nin Bağdat’a yönelik saldırısında İran Devrim Muhafızları Kasım Süleymani’nin öldürülmesinin 4. yıl dönümü anma töreninin yapıldığı mezarlığa giden yolda 20 dakika arayla iki patlama meydana geldi. Ocak 2020. Başlangıçta 108 olarak açıklanan ölü sayısı daha sonra düşürüldü.

İranlı yetkililer patlamaların araç kaynaklı terör saldırısı olduğunu açıkladı. Ancak henüz ayrıntılı bilgi verilmedi.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking