Kıbrıslı lider Anastasiadis: Avrupa Birliği, Türkiye’ye fazla tolerans gösteriyor

0

Kıbrıs Rum Kesimi Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiadis, Avrupa Birliği’ni Türkiye’ye karşı hoşgörülü olmakla suçladı ve çifte standart yaklaşımını eleştirdi.

REKLAM

Kıbrıs Rum Kesimi Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiadis, Avrupa Birliği’ni Türkiye’ye karşı hoşgörülü olmakla suçladı ve “çifte standart” yaklaşımını eleştirdi.

Bu tutumun Ankara yönetimine uluslararası hukuka kayıtsız kalma cesareti verdiğini vurgulayan Anastasiadis, bu durumun kıtada yeni bir çatışmayı tetikleyebileceğini söyledi.

Kıbrıslı lider, Euronews’e verdiği röportajda, AB’nin Ankara ile sahip olduğu ve bir nevi diplomatik kalkan sağlayan kapsamlı siyasi ve ekonomik bağlar sayesinde Türkiye’nin üye statüsünü korumayı başardığını vurguladı.

Anastasiadis, “AB’ye aday bir ülke başka bir AB ülkesine karşı uluslararası hukuku ihlal ederken, Rusya’nın uluslararası hukuku ihlal ettiğini söylememiz mümkün değil” dedi.

Avrupa Birliği üyesi ülke liderlerinin yanı sıra Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un girişimiyle aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 13 ülkenin liderleri Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da bir araya geldi.

Anastasiadis, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın zirvede yaptığı konuşmada “egemen eşitliğin” korunmasını istediğini söyledi. Bu açıklama iki devletli çözümü ima ediyor ama bu AB’nin ve Kıbrıs Rum Kesimi’nin iradesi değil.

“Erdoğan toplantı için doğru zaman olmadığını söyledi”

Anastasiadis, Prag’da Lüksemburg Başbakanı Xavier Bettel’in Lefkoşa ile Ankara arasında bir toplantıya aracılık etmeyi teklif ettiğini, ancak Erdoğan’ın “bunun için doğru zaman olmadığını” söyleyerek reddettiğini söyledi.

Anastasiadis, Türkiye’nin Rusya’nın uluslararası ticaretini doğrudan destekleyerek AB yaptırımlarının etkisini azalttığını ve bu yolda ilerlemek isteyen diğer ülkelere örnek teşkil ettiğini de vurguladı.

Anastasiadis, “Daha açık konuşacağım. Rus çeliğinin Avrupa’ya ihracatına dolaylı olarak aracılık eden Türkiye’den bahsediyorum. Rus oligarklarını ve Rus gemilerini davet eden Türk hükümetine bakın.”

Anastasiadis’in açıklamalarına ilişkin sorulara yanıt veren Avrupa Komisyonu sözcüsü, Kıbrıslı liderin Türkiye ile ilgili yorumlarının diğer ülkeler tarafından paylaşılıp paylaşılmadığı konusunda yorum yapmayacağını belirterek, şunları söyledi: “AB’nin dış politikası, üye ülkelerin oybirliğiyle karar vermesiyle belirlenir. yani Kıbrıs dahil tüm ülkelerin mutabakata vardığı şekilde uygulanır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking