‘Soykırım’ davasında 2. gün: İsrail sözlü savunma yapacak! Netanyahu’dan açıklama: Dünya tersine döndü

0

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin 29 Aralık’ta açtığı davanın ilk duruşması dün Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’nda görüldü. Duruşmanın ilk gününde İsrail’i Gazze’deki Filistin halkına soykırım yapmakla suçlayan Güney Afrika, iddialarını sözlü olarak mahkemeye sundu. Güney Afrika ilk olarak Uluslararası Mahkeme’den İsrail’in Gazze’deki tüm askeri operasyonlarını derhal durdurması için ihtiyati tedbir kararı çıkarmasını talep etti.

İSRAİL BUGÜN KENDİNİ SAVUNACAK

İsrail, soykırım suçlamalarına bugün Lahey’deki Adalet Sarayı’nda yapılacak ikinci duruşmada yanıt verecek. Eski Yüksek Mahkeme Başkanı Aharon Barak liderliğindeki İsrail heyeti, soykırım suçlamasına karşı argümanlarını sunarak mahkemeyi ikna etmeye çalışacak.

İsrail Başbakanı Netanyahu duruşma öncesi yaptığı açıklamada ülkesine yönelik suçlamaları reddederek İsrail’in Hamas’a karşı kendini savunma hakkını saklı tutacağını söyledi. “Teröristlerle ve yalanlarla mücadele ettiklerini” söyleyen Netanyahu, Hamas’ı “insanlığa karşı suç işleyen katil teröristler” olarak nitelendirdi.

İsrail başbakanı ayrıca Güney Afrika’yı “ikiyüzlülükle” suçladı.

Netanyahu’ya göre Güney Afrika, Suriye ve Yemen’de milyonlarca insanın Hamas ortakları tarafından öldürülmesine veya yerlerinden edilmesine göz yumuyor.

MAHKEME TARAFINDAN HANGİ KARARLAR ALINABİLİR?

İsrail’in bugünkü savunmasının ardından Uluslararası Adalet Divanı, Tel Aviv yönetiminin Gazze’deki tüm askeri faaliyetlerin durdurulması talebi hakkında karar verecek.

Güney Afrika Cumhuriyeti, İsrail’in Gazze’deki tüm askeri faaliyetlerinin durdurulması için acil tedbir talebinde bulunuyor.

Uluslararası Adalet Divanı, Güney Afrika’nın soykırım iddialarıyla ilgili davanın esasının görülüp görülmeyeceğine de karar verecek.

Bu İsrail açısından çok önemli bir karardır. Çünkü soykırım veya diğer suçlamalarla ilgili olarak Uluslararası Adalet Divanı’na yalnızca bir kez itiraz edebilirsiniz.

Güney Afrika Gazze’de soykırım yapıldığına dair yeterli kanıt sunmazsa İsrail bir daha asla soykırımla suçlanmayacak.

İSRAİL NASIL ETKİLENECEK?

Mahkemenin Güney Afrika’nın iddialarını yeterli bulması ve davanın esastan görülmesini kabul etmesi halinde, bu durum İsrail için uluslararası alanda büyük bir prestij kaybı anlamına gelecektir.

Hollanda’daki Leiden Üniversitesi’nden soykırım hukuku uzmanı Prof. Dr. Larissa van den Herik’e göre İsrail’in uluslararası itibarı tehlikede.

Van den Herik, Hollandalı kamu yayıncısı NOS’a, mahkemenin mahkumiyetinin İsrail’i daha da yalnızlaştıracağını söyledi.

Hollandalı profesör, Güney Afrika’nın açtığı davayı İsrail açısından büyük bir başarısızlık olarak değerlendirdi ve İsrail’in zararı sınırlamak için elinden geleni yapacağını söyledi.

Bugünkü duruşmada İsrail’in “halkını Hamas saldırılarından koruma yükümlülüğünü” vurgulaması bekleniyor.

Ancak Prof. Dr. Van den Herik, bunun her türlü şiddete gerekçe olamayacağını vurgulayarak, “Meşru müdafaa hakkı sınırsız değildir. Bu, her şeyi yapabileceğiniz anlamına gelmez.”

Keşfetmek
ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
Sosisleri araba yıkamada yıkadılar!  Tartışmalı olayın cezası açıklandıSosisleri araba yıkamada yıkadılar! Tartışmalı olayın cezası açıklandı
Görüntüler öfke yarattı!  'Saldırgan kargocu' için yeni kararGörüntüler öfke yarattı! ‘Saldırgan kargocu’ için yeni karar
açıklamasının ardından “Murat Kurum ve AK Parti” açıklamasının ardından YRP’de kriz yaratan açıklama yayımlandı!

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking