Temmuz’da 10 kat artan reeskont limitini daha da artıracağız

0

Ankara Sanayi Odası (ASO), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan’ı ağırladı.

ASO Başkanı Seyit Ardıç’ın ev sahipliği yaptığı ASO gündem toplantısında TCMB Başkanı Erkan, ekonomik gelişmeleri değerlendirdi ve Ankaralı sanayicilerin sorularını yanıtladı.

TCMB Başkanı Erkan, ASO gündem toplantısında ihracatçıların kredi indirimine ilişkin beklediği müjdeli haberi paylaştı.

TCMB Başkanı Erkan, şunları söyledi: “Temmuz ayında 10 kat artırdığımız reeskont limitini daha da arttırarak 3 milyar TL’ye çıkaracağız. Çalışmalarımız devam ediyor dedi.

TCMB Başkanı Erkan, reeskont kredisi kullanımında ihracat bedeli üzerinden yüzde 30 oranında ek satış şartının kaldırıldığını hatırlatarak, ithalat ödemeleri kapsamında yapılan döviz alımlarının, dönem boyunca döviz almama taahhüdünden muaf tutulduğunu hatırlattı. indirimli kredi süresi.


“İşletmelerin finansmana ve finansman koşullarına erişimini desteklemeye devam ediyoruz.”

Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK) başta olmak üzere yatırım ve ihracat desteğine ilişkin son dönemde alınan tedbirleri ve çalışmaları anlatan TCMB Başkanı Erkan, şunları söyledi: “Firmaların finansmana erişimini ve finansal koşullarını desteklemeye devam ediyoruz. “Sağlanan bu fırsatlarla sanayicilerimizden beklentimiz, yatırımlara odaklanarak uygulanan programa ve Türkiye’ye her koşulda destek olmaya devam etmeleridir” dedi.

YTAK başvuru çerçevesinin yeniden yapılandırıldığını belirten TCMB Başkanı Erkan, şunları söyledi: “Yatırım sürecini ilgili kurumlarla birlikte stratejik bir çerçevede yürütüyoruz. Yeni çerçevesiyle güçlendirilen YTAK programıyla cari dengeye katkı sağlayacak, döviz kuru ve fiyat istikrarı üzerinde dolaylı etkileri hissedilecek alanlarda üretim kapasitesinin artırılmasını hedefliyoruz” dedi.

TCMB Başkanı Erkan, YTAK’a 3 yıl süreyle toplam 300 milyar TL limit verildiğini söyledi.


“Merkez Bankası’nın mücadelesini destekliyoruz”

ASO Başkanı Seyit Ardıç, Türkiye’de imalat sektörünün zorlu iç ve dış ekonomik koşullara rağmen dayanıklılık göstererek ekonomiye tutunduğunu söyledi.

Ekonominin en acil ihtiyaçlarının enflasyonla mücadele, finansal ve fiyat istikrarının sağlanması ve makroekonomik öngörülebilirliğin sağlanması olduğunu belirten Ardıç, şöyle konuştu: “Sürdürülebilir büyüme için orta ve uzun vadede üretim verimliliğini artırmak temel çabamız olmalıdır. Yeni ekonomi yönetiminin kısa, orta ve uzun vadeli ihtiyaç ve hedeflerimize yönelik son derece akılcı ve basiretli bir yol haritası sunmasından memnuniyet duyuyoruz” dedi.

Sanayi sektörü açısından makroekonomik koşulları değerlendirirken kendilerini zor bir dönemin beklediğini anlatan Ardıç, üçüncü çeyrek büyüme verilerinin bu bağlamda okunması gerektiğini söyledi.

Sıkılaştırılan para politikası uygulamalarının ekonomik aktivite üzerindeki etkisinin dördüncü çeyrekte belirginleşmesiyle üretim ve büyümede kayıpların beklendiğini belirten Ardıç, şöyle konuştu: “Enflasyonla güçlü ve kararlı bir mücadelenin büyüme üzerinde geçici etkileri olacağının bilincindeyiz. Öte yandan, fiyat istikrarının sağlanması orta ve uzun vadede en önemli avantajımız olacak. “Bir iş dünyası olarak merkez bankasının savaşını destekliyoruz” dedi.

Büyümeden taviz vermeden enflasyonu düşürmenin mümkün olduğunu ancak belli şartların yerine getirilmesi gerektiğini anlatan Ardıç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Enflasyonla mücadelede verimsiz kamu harcamalarından tasarruf etmek ve verimlilik odaklı kaynak tahsisi yoluyla üretim artışını desteklemek büyük önem taşıyor. Üretim ve ihracatta niteliksel ve niceliksel artışlar bir arada sağlanırsa büyüme ve düşük enflasyon hedeflerini eş zamanlı yakalayabiliriz. Kredi maliyetlerinin yüksek olduğu, katma değerin arttığı, yüksek teknolojili üretim ve ihracatın olduğu bu dönemde güçlü bir desteğe ihtiyaç var. Bu bağlamda Merkez Bankası’nın ihracatçı firmalara yönelik reeskont kredilerine düzenleme getirerek finansman maliyetlerini düşürmesi ve kurumsal limitleri artırması doğru yönde bir uygulamaydı.”

Ardıç, nitelikli üretim, yatırım ve ihracatın güçlü ve istikrarlı politikalarla desteklenmesiyle enflasyon düşerken büyümenin sağlanabileceği gibi, büyümenin kalitesinde ve sürdürülebilirliğinde de önemli kazanımlar elde edilebileceğini söyledi.

Bankanın para politikasını tasarlarken sosyal maliyetler ve fiyat istikrarına duyarlılık göstermesini çok değerli bulduklarını vurgulayan Ardıç, şöyle konuştu: “Aynı şekilde yatırım, üretim ve ihracatın dikkate alınmasının da ülkemizin ihtiyacı olduğuna inandığımız bütünsel ve kapsayıcı bir yaklaşım olduğuna inanıyoruz. “

Ankara Sanayi Odası’nın gündem toplantısı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın katılımıyla ASO toplantı salonunda gerçekleştirildi. ASO Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Ardıç’ın ev sahipliği yaptığı toplantıya Merkez Bankası üst düzey bürokratları, ASO Meclis Başkanlığı, Meclis üyeleri ve Komiteler katıldı.

Konuşmaların ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, Meclis üyelerinin ve ASO Komitesi’nin sorularını yanıtladı.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking