Venezuela ile Guyana arasındaki sınır çekişmesine ABD tatbikatla dahil oldu

0

Bir asırdan fazla bir süredir Guyana tarafından kontrol edilen ancak Venezuela’nın da üzerinde hak iddia ettiği ve devralma niyetini açıkladığı petrol yatakları bakımından zengin olan Essequibo bölgesinde gerginlikler arttı.

REKLAM

ABD, tartışmalı Essequibo bölgesi nedeniyle komşusu Venezuela ile artan gerilimin ortasında Guyana’ya desteğini göstermek için ortak bir askeri tatbikat düzenledi.

ABD’nin Guyana Büyükelçiliği tatbikat öncesinde yaptığı açıklamada, “Amerika Birleşik Devletleri Güney Komutanlığı, Guyana Savunma Kuvvetleri ile işbirliği içinde, 7 Aralık’ta Guyana’da uçuş operasyonları gerçekleştirecek” dedi. Guyana ile güvenlik ortaklığını güçlendirmek için “rutin taahhüt”.

Beyaz Saray ulusal güvenlik sözcüsü John Kirby gazetecilere verdiği demeçte, “Guyana’nın egemenliğine olan sarsılmaz desteğimizde kararlıyız” dedi ve Washington’un Venezuela ile Guyana arasındaki sınır anlaşmazlığının barışçıl çözümünü desteklediğini ekledi.

Bir asırdan fazla bir süredir Guyana tarafından kontrol edilen ancak petrol yatakları açısından zengin olan ve Venezüella’nın da hak iddia ettiği ve devralma niyetini açıkladığı Essequibo bölgesi üzerinde son zamanlarda gerginlikler alevlendi.

Guyana topraklarının neredeyse üçte ikisini kapsayan Essequibo ile ilgili uzun süredir devam eden anlaşmazlık, ExxonMobil’in 2015 yılında bölgede petrol keşfetmesinden bu yana yoğunlaştı.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Pazar günü Essequibo’nun kaderiyle ilgili yapılan referandumda ezici bir destek aldıktan sonra baskıyı artırdı.

Essequibo, Guyana’nın 800.000 vatandaşının 125.000’ine ev sahipliği yapıyor.

Bölgesel sınırların konumuna ilişkin dava Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) devam ediyor.

Venezuela’da geçen hafta sonu yapılan referandumda seçmenler Uluslararası Adalet Divanı’nın yargı yetkisini reddetti ve yeni bir Venezuela devletinin kurulmasını destekledi.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking