Travmatik olaylara bakış açısı da önemli

0

Pek çok kişi, travmatik bir olaydan kurtulduktan sonra başlangıçta korku, kaygı, öfke ve suçluluk gibi belirtiler yaşayabilir. Bunların hemen hepsi ortak tepkilerdir. TSSB’nin semptomları ve yoğunluğu zamanla değişebilir. Bir kişi sıklıkla daha stresli olduğunda veya yaşadıklarını hatırlatan unsurlarla karşılaştığında, daha yoğun ve şiddetli TSSB belirtileri sergileyebilir.

Bir aydan uzun süredir travmatik bir olayla ilgili rahatsız edici düşünce ve duygulara sahip olan, özellikle belirtileri şiddetli olan ve yaşamının kontrolünü ele almakta zorluk çeken kişiler mutlaka destek almalıdır.

Kişi destekleyici kişilerle, ailesiyle, arkadaşlarıyla ya da kendisine iyi gelen bir meslekle vakit geçirmelidir. Durumu sık sık konuşmadan sevdiklerinizle vakit geçirmek, hoşunuza giden bir aktivite veya hobiyle meşgul olmak, benzer durumları yaşamış insanlarla olumsuz deneyiminizi konuşmak rahatlatıcı olabilir.

Deneyimli psikolog Kaan Üçyıldız, “Kişinin mümkün olduğunca kendine dikkat etmesi, yeterli dinlenme süresi ayırması, yeme ve uyku rutini oluşturması ve aynı zamanda egzersiz yaparak ruhunu ve bedenini dinlendirmesi gerekiyor” dedi. Kaygılı hisseden kişiler yürüyüşe çıkabilir veya hobilerinden yararlanarak kendilerini iyileştirmeye yeniden odaklanabilirler. “Bir kişinin aynı zamanda insanların ne hissettiğini anlamasına ve bu süreçte destek göstermesine de ihtiyacı olabilir” dedi.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking